Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere Rețetă VIDEO

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere

Vin azi cu altă rețetă clasică, de data asta cu scoici la tigaie și aș vrea chiar s-o citiți atent, să nu vă fie frică să ieșiți din rutina zilnică a ciorbelor și fripturilor! Este bineînțeles mai simplu să gătești ce îți este la îndemână, dar mai nou este chiar foarte ușor de găsit și scoici proaspete bunicele la un preț decent (am dat 11 lei/kg!). Știți cât de frumos este să savurați o cină interesantă și deosebită, clasică...nouă ne place foarte mult! Scoicile la tigaie, sau midii cu vin și usturoi, aș zice că este mâncarea cea mai ieftină și accesibilă din fructe de mare, de mare efect și chiar delicioasă dacă le combinați corect cu baghetă crocantă și lămâie proaspăt stoarsă.

Mai ca la carte mâncarea o găsiți în restaurante ca Moules Mariniere sau Mussels Mariniere, de fapt este cea mai simplă și cea mai accesibilă metodă de a găti scoicile. Anume scoicile sunt ingredientul principal, restul sunt doar pentru a le accentua aroma și gustul. Deci aveți grijă să alegeți scoici proaspete, să miroasă a mare și nu a pește stricat, eu știu zilele de livrare la raionul de pește din Metro și de acolo mă aprovizionez (nu fac reclamă!), deci dacă aveți unul în zonă vorbiți cu angajații de la raion și cereți informații, că aveți dreptul...Nu cumpărați scoici dubioase, stricate și urât mirositoare, mai bine amânați gătirea rețetei pe altă zi.

Ingrediente

Scoici proaspete
2 kg
am în vedere midiile în cochilie, proaspete și nu congelate
Unt
25 g
   
Ulei de măsline
30 ml
   
Vin alb demisec
100 ml
aici am folosit o Fetească Regală albă, de la Crama Ceptura
Ceapă (mică)
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
2 buc
   
Pătrunjel verde
1 buc
adică 1 legătură
Sare
0.5 lingurite
   
Cimbru
1 buc
adică 1 crenguță, dacă aveți, este opțional
Pâine (baghetă)
1 buc
   
Lămâie
1 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Primul pas și cel mai important este să alegeți corect midiile, aveți grijă să arate bine și să miroasă a apă sărată de mare - dacă au măcar un ușor miros de pește stricat, nu le luați!

Întrebați și insistați la raionul de pește să vă ofere informații referitor la data când au fost livrate scoicile, chiar este important.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 1
Pas 2

Eu am găsit midii la 11 lei/kg și am luat 2 kg, în procesul de curățare se mai aruncă din ele și să ne ajungă :)

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 2
Pas 3

Le puneți într-un bol mare, turnați apă rece și le lăsați 20 de minute.

După acest timp scurgeți apa, midiile stricate/crăpate le aruncați la gunoi. Cele care sunt deja deschise puteți să le mai dați o șansă - le ciocăniți puțin de masă și dacă în 1-2 minute nu se închid, la fel le aruncați.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 3
Pas 4

Acum începe procesul migălos, chiar aș recomanda să vă puneți și niște mănuși.

- rupeți mustățile de la fiecare scoică, trageți de ele mai insistent;

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 4
Pas 5

- apoi le curățați bine deasupra cu un burete metalic;

- depunerile mai tari le puteți scobi cu un cuțit, dar nu foarte insistent, că nu vă încurcă cu nimic.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 5
Pas 6

Astea sunt scoicile mele gata curățate, le mai clătesc bine cu 1-2 jeturi de apă și le pun într-o sită să se scurgă de apă, până mă ocup de restul ingredientelor.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 6
Pas 7

Din cele 2 kg de scoici am aruncat cam 500g, deci am intuit bine.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 7
Pas 8

Acum spălați și curățați usturoiul, ceapa, pătrunjelul și cimbrul.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 8
Pas 9

Le tocați mărunt pe toate, doar cimbrul îl lăsați întreg.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 9
Pas 10

Alegeți și un vin bun alb demisec, aici am o Fetească de la Crama Ceptura.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 10
Pas 11

Într-o tigaie mare și adâncă (sau cratiță cu fund mai gros) încingeți bine uleiul și untul.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 11
Pas 12

Adăugați ceapa tocată mărunt, amestecați și o căliți 3-5 minute.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 12
Pas 13

Apoi adăugați usturoiul tocat, amestecați și mai căliți 1 minut.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 13
Pas 14

Acum puneți scoicile în tigaie.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 14
Pas 15

Turnați vinul.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 15
Pas 16

Dacă aveți, puneți și o crenguță de cimbru.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 16
Pas 17

Amestecați bine cu o lingură, sau scuturați intens tigaia.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 17
Pas 18

Le acoperiți cu capac și lăsați să fiarbă 4-5 minute la foc mare.

În acest timp mai scuturați intens tigaia de vreo 2 ori.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 18
Pas 19

Acum puneți pătrunjelul tocat, puțină sare și piper după gust.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 19
Pas 20

Amestecați bine și lăsați încă 5-10 minute sub capac să se pătrundă, focul îl închidem sub tigaie.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 20
Pas 21

În acest timp rumeniți pe tigaia grill niște felii de baghetă proaspătă - așa scrie la carte :)

Fiecare felie recomand s-o frecați bine cu un cățel de usturoi, dacă îl agreați.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 21
Pas 22

Puneți scoicile în farfurii, aveți grijă să le aruncați pe cele care nu s-au deschis în procesul de gătire.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 22
Pas 23

Deasupra turnați zeama din tigaie.

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 23
Pas 24

Le serviți neapărat pe lângă felii de baghetă prăjită și cu puțină zeamă de lămâie.

Noi le-am savurat cu mare plăcere!

Poftă Bună!

Scoici la tigaie, cu vin și usturoi - Moules Mariniere - Pas 24

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (3-4 porții)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Vio84
Vio84 03 Aug 2018, 01:03

Salut Lena foarte delicioasa aceasta receta dar eu pun si smintina am invatat de la francezi, e demential !!! 💋💋💋

anhelik
anhelik 04 Aug 2018, 15:12

Ziua buna, si eu le fac din cand in cand, dar nu pun ceapa si unt si nu calesc usturoiul, pun scoicile si un pic de vin in tigaie cu capac, la foc mare pt. cca. 3-4 minute, timpul necesar scoicilor ca sa se deschida, apoi pun deasupra usturoiul si patrunjelul tocate marunt si piper macinat proaspat invartind cu o lingura mare, acopar cu capac si le pun din nou pe foc pt. cateva secunde si-s gata. Uneori pun un pic de ulei de masline cand sunt gata. Cu paine prajita si un pahar de vin alb, nu mai ramane nimic in tigaie. 

ElenaV.Alex774
Elena V. Alex (ElenaV.Alex774) 09 Sep 2018, 23:21

si eu pun smantana; francezii le mananca cu cartofi prajiti :)