Focaccia cu mozzarella și sos pesto

Focaccia cu mozzarella și sos pesto

Focaccia mi se pare o pâine-plăcintă genială, pe lângă faptul că este extraordinar de simplu și repede s-o faci, este și foarte ușor de combinat cu diverse ingrediente, de la cele mai clasice la altele mai deosebite - și toate ies păcătoase rău! Numai italienii au putut inventa din așa ingrediente la îndemână, o pâine așa faină, aromată, moale, gustoasă și frumoasă.

Am gătit focaccia și înainte să o fi gustat chiar la mama ei acasă, dar mi-a rămas în suflet acea pufoșenie și textură moale, parcă chiar imposibil de făcut în casă. Ei, pot să vă zic că mi-a reușit de data asta să reproduc acea textură imposibilă anume în rețeta de focaccia de mai jos. S-au combinat toate așa de bine că a fost foarte periculoasă de nu te mai puteai opri din mâncat, deci să fiți atenți că dă dependență!

Oricum puteți să faceți orice combinații - cu roșii, măsline, ceapă, parmezan, usturoi, etc. Dar asta mi se pare chiar deosebită și pesto se "pupă" perfect cu aroma de mozzarella topită, deci să încercați neapărat. Sosul Pesto cred că știți cum se face și ar fi chiar păcat să nu-l aveți în frigider în sezonul de roșii aromate și gustoase!

Ingrediente

Apă caldă
400 ml
   
Drojdie uscată
10 g
sau 20-25g drojdie proaspătă
Zahăr
1 lingurita
   
Făină albă calitate superioară
500 g
   
Sare
1 lingura
   
Ulei de măsline
100 ml
   
Brânză mozzarella
250 g
recomand să luați bile mici, dar se poate tăia cuburi și batonul mai mare de mozzarella
Sos pesto
5 linguri
de casă sau cumpărat
Ierburi de provence uscate
1 lingura
sau mix de verdețuri pentru pizza/paste

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol sau cană amestecați apa caldă cu drojdia și zahărul, lăsați 10-15 minute până începe să facă spumă.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 1
Pas 2

În alt bol mai mare amestecați cele 500g de făină cu 1 lingură de sare.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 2
Pas 3

Când este gata amestecul de drojdie, îl turnați peste făină, adăugați și 2 linguri din uleiul de măsline.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 3
Pas 4

La început amestecați toate ingredientele cu o lingură, până se adună bine.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 4
Pas 5

Apoi presărați încă puțină făină pe masă, treceți aluatul aici și îl frământați cu mâinile.

Pe parcurs mai adăugați făină, dar numai cât să nu se lipească aluatul de mâini și de masă în procesul de frământare. Și o țineți tot așa timp de 5-10 minute.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 5
Pas 6

Vă opriți atunci când aveți un aluat neted, moale și nelipicios.

Dar mare grijă să nu faceți exces de zel cu făina, mai bine să-l lăsați mai lipicios decât să fie prea dens și atunci foccacia nu mai iese așa pufoasă și fragedă.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 6
Pas 7

Îl treceți înapoi în bol, turnați deasupra câteva linguri ulei de măsline.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 7
Pas 8

Ungeți aluatul bine cu ulei, acoperiți bolul cu o folie și lăsați să crească timp de 1-1.5 ore.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 8
Pas 9

Își cam triplează volumul în acest timp, deci suntem pe drumul cel bun!

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 9
Pas 10

Așterneți cu hârtie de copt o tavă mare de cuptor (a mea este cea de la aragazul clasic). Treceți aluatul din bol în tavă și cu mâinile apăsați, nivelați și distribuiți uniform pe toată suprafața.

Observați că nu mai trebuie frământat sau lucrat nicicum, luați-l din bol așa umflat și mutați în tavă direct.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 10
Pas 11

Eu am luat bile mici de mozzarella, dar dacă aveți baton mare îl tăiați cuburi cam de 1.5 cm.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 11
Pas 12

Presărați deasupra orice verdețuri pentru pizza sau paste aveți, verdețuri italiene sau de Provence.

Turnați peste focaccia încă 3-4 linguri de ulei de măsline - da, uleiul aici este ingredientul de bază :)

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 12
Pas 13

Cu degetele faceți multe adâncituri bune în aluat (apăsați fără milă!), presărați și puțină sare peste focaccia.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 13
Pas 14

La fel adânciți bine și mozzarella în pâine.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 14
Pas 15

O coaceți timp de 30-40 de minute în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, sau până se rumenește frumos dar nu exagerat.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 15
Pas 16

Imediat după cuptor, cât este fierbinte, se unge bine deasupra cu sosul Pesto.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 16
Pas 17

Se acoperă cu un prosop și lăsați să se pătrundă 30-40 de minute minim.

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 17
Pas 18

Acum o porționați, vedeți și vă minunați cât este de pufoasă și aromată, dar observați că nu vă mai puteți opri din degustat :))

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 18
Pas 19

Noi am savurat-o pe lângă niște salată și a fost de vis...

Poftă Bună!

Focaccia cu mozzarella și sos pesto - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tavă mare de cuptor)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

OleseaDanailaTantuc658
Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 19 Jul 2018, 17:12

Bună Lena. Ai putea incerca o reteta de Foccacia low carb? Te urmăresc de mult timp și rețetele tale LC sunt foarte bune. Mulțumesc

amavio
amavio 16 Aug 2018, 13:18

Super rețeta. Eu am mai adăugat și roșii cherry, dar am urmat, în rest, toți ceilalți pași. Păcat că se poate atașa o singură poză...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
amavio
amavio 29 Aug 2018, 16:34

Continui odiseea: tot de capul meu am adăugat, la copt, roșii cherry și bucățele de telemea, iar la final, în loc de sos pesto, am uns-o cu ceva mujdei. Asta pentru că în piața din Giurgiu găsești de toate, mai puțin busuioc proaspăt. Iar cel pe care l-am găsit, era mai mult cu flori și semințe, și mai puțin cu frunze... Și ca să fie treaba - treabă, i-am presărat și nițel parmezan ras. Nota 10 pentru rețeta Lenei.

Poza mea pentru rețetă:
Dia.Si.
Dia.Si. 16 Jul 2019, 21:01

Absolut delicioasa! Multumim!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Gabriela20
Gabriela20 05 Feb 2020, 17:09

Bună,

Mi-a plăcut rețeta cât a fost caldă, dar odată răcită sa întărit, oare am greșit eu ceva? Sau așa va ieșit și vouă!?

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: