Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc

Printre multe alte idei de gătit pentru următoarea perioadă, mi-am amintit că v-am pregătit această rețetă de rillettes de rață, încă pe valul vacanței din Paris de anul trecut. "Rillettes" este de fapt aceeași carne coaptă și conservată cu grăsime, dar ceva mai mărunțită și îmbogățită cu mai multe arome. Există multe variante de "rillettes" - porc, iepure, pui și neapărat rață! Mi se pare perfect să fie anume din rață, este foarte bogat gustul și interesantă ideea. La noi a avut mare succes, l-am savurat cu un pahar de vin roșu, baghetă proaspătă și niște castraveciori murați - simțiți gustul și voi?!

Orice rilletes este încă o idee de pate pentru micul dejun, gustos și bun, din ingrediente verificate. Mai jos aveți o rețetă clasică inspirată din cartea "The Cooking of Southwest France" de Paula Wolfert - puteți simplifica rețeta după plac, puteți să nu folosiți cognac și ciuperci, sunt opționale.

Ingrediente

Rață întreagă
3 kg
o rață medie de 2-3kg
Ceapă albă
3 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Vin alb demisec
1 pahar
   
Apă
1 pahar
sau supă de carne, dacă aveți
Usturoi (cățeii)
3 buc
   
Sare
1 lingurita
   
Piper negru măcinat
0.5 lingurite
+ opțional 2-3 boabe de ienibahar
Cimbru
0.5 lingurite
eu am pus 2 fire de cimbru proaspăt
Rozmarin
0.5 lingurite
la fel am pus o crenguță de rozmarin proaspăt
Cognac
2 linguri
opțional
Ciuperci
300 g
opțional - eu am avut niște gălbiori

Pași de urmat

Pas 1

Am luat o rață întreagă, am spălat-o bine și în primul rând i-am scos atent cu un cuțit bucățile de piept. Nu le folosesc la rillettes, le congelez pentru altă dată sau fac repede niște piept de rață la tigaie.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 1
Pas 2

În continuare scot de pe rață toată pielea (de pe aripi nu mă chinui :).

O pun separat într-un bol, vedeți mai jos cum o folosesc.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 2
Pas 3

Carcasa rămasă de rață o tai în bucăți medii.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 3
Pas 4

O puteți folosi și imediat la rillettes, dar este mai gustos dacă o sărați, piperați și lăsați la frigider peste noapte.

Eu așa și am făcut - am presărat 1 linguriță de sare și niște piper proaspăt măcinat, am acoperit bolul cu o folie alimentară și am lăsat la frigider peste noapte.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 4
Pas 5

De fapt întotdeauna încep prepararea pate-ului de cu seara - fac pașii de mai sus, marinez carnea și o pun împreună cu grăsimea separată la frigider.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 5
Pas 6

A doua zi mă apuc efectiv de treabă - scot grăsimea de rață de la frigider, o tai bucăți medii și o pun la topit într-un tuci cu jumătate pahar de apă.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 6
Pas 7

Ținem la foc mediu și amestecând periodic obținem o cantitate bună de grăsime de rață topită și niște jumări delicioase și crocante.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 7
Pas 8

Scoateți jumările pe un șervet și le savurați dacă vă place.

Untura de rață o puneți într-o cană sau bol și lăsați la o parte.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 8
Pas 9

Pregătiți legumele și mirodeniile pentru rețetă.

Eu am înfipt boabele de ienibahar în ceapă, dar sinceră să fiu voi renunța la ele data viitoare. Am folosit și piper negru boabe, dar recomand totuși să-l puneți măcinat. Copiilor nu prea le plac "surprizele/bombele aromate" din pate și să nu stați pe urmă să le căutați printre carne.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 9
Pas 10

Acum puneți într-un tuci de 3-4 litri toată carnea de rață (carcasa tăiată bucăți).

Adăugați 2 cepe, 1 morcov, frunza de dafin, crenguțele de rozmarin și cimbru, usturoiul.

Turnați 1 pahar de apă și 1 pahar de vin alb.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 10
Pas 11

Amestecați bine cu o lingură și puneți cratița în cuptorul preîncălzit la 160 de grade pentru 3-4 ore, până carnea se desface foarte bine de pe oase.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 11
Pas 12

Cam așa este gata, se evapora tot lichidul și carnea se coace în grăsimea pe care o mai lasă.

Periodic puteți amesteca în cratiță cu o lingură.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 12
Pas 13

Eu am lăsat-o chiar un pic mai mult, dar nu o să mai fac la fel - poza este pentru a vă arăta cum nu trebuie să fie.

Dacă o rumeniți prea tare carnea se usucă mai mult și nu este așa moale și fragedă.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 13
Pas 14

După cuptor lăsați să se răcorească puțin, apoi alegeți toată carnea de pe oase.

O puneți într-un bol împreună cu zeama care o mai lasă în cratiță, plus legumele coapte dacă le mai găsiți :)

Aveți grijă să nu o lăsați la răcit prea mult, carnea se mai întărește și nu o puteți scoate așa repede și frumos cum ar trebui.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 14
Pas 15

O variantă ar fi să mai căliți în puțin unt 1 ceapă tocată mărunt și niște ciuperci, până se rumenesc frumos, și le adăugați la compoziția de carne coaptă.

Dar cum am scris mai sus, este opțional și după preferințe.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 15
Pas 16

Într-o cratiță mică flambați cele 2 linguri de cognac - adică puneți pe foc și când începe să fiarbă aprindeți atent (și neapărat hota închisă!). Aici nu se vede flacăra, dar ea este :) Turnați acest cognac flambat peste carnea din bol.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 16
Pas 17

Toată compoziția de carne cu ciuperci și legume recomand să o mărunțiți atent într-un robot/blender - dar nu la viteză maximă, mai bine în reprize și verificați periodic să aveți un pate cu fire mici de carne, nici într-un caz pastă uniformă!

De multe ori se recomandă această mărunțire să fie făcută cu 2 furculițe, dar cu blenderul este mult mai simplu.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 17
Pas 18

Distribuiți pate-ul în borcane mici, sau forme de ceramică, boluri, etc.

O presați cât mai bine cu lingura și lăsați cam 1cm de la margini.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 18
Pas 19

Deasupra turnați grăsimea de rață pe care ați obținut-o la primii pași, așa ca să acopere complet pate-ul.

Puneți la frigider până se prinde grăsimea, apoi acoperiți cu capace sau folie de plastic.

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 19
Pas 20

De obicei se recomandă să-l țineți minim 2-3 zile (chiar o săptămână!) la frigider înainte de servire - așa se pătrunde și are gustul mai bogat. Noi am avut răbdare doar 2 zile :)

Merge minunat servit cu niște castraveciori murați pe lângă, bineînțeles pe niște pâine proaspătă și un pahar de vin roșu bun...

Poftă Bună!

Rillettes de rață, sau Pate de rață în stil franțuzesc - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (4 forme de ceramică mici)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

TanDi
TanDi 03 May 2018, 11:04

Foarte interesanta ideea. Oare merge cu rata de casa? Are pielea foarte grasa sau eventual sa nu pun toata grasimea topita? Multumesc

lena
Elena (lena) TanDi 03 May 2018, 11:57

Merge cu orice rata, da, te orientezi cu grasimea.

TanDi
TanDi 10 May 2018, 18:29

Carnea se ia de pe oase si e moale ca la piftie si e foarte foarte aromata. Eu am mai oprit din grasime topita pt ca era cam grasuna rata de casa. Singura problema e ca n-am cum efectiv sa o tin 2 zile neatinsa in frigider. Multumim pt reteta! E de repetat!

Deva2004
Deva2004 24 Nov 2023, 10:51

Suna extraordinar reteta! Chiar ma intrebam ce sa fac cu un ditamai ratoioul de casa pe care il am in lada frigorifica, asa ca l-am scos din congelator imediat ce am descoperit reteta, urmand sa o reproduc si eu! Intrebare: cat timp poate fi pastrat acest pateu de rata si unde, in beci, camara (avand in vedere ca pateul din comert, de exemplu, se pastreaza sigilat la temperatura ambientala) sau obligatoriu la frigider?

Multumesc!


 

lena
Elena (lena) Deva2004 24 Nov 2023, 11:15

Mai bine in camara race sau frigider, totusi este carne si nu avem conservanti si E-uri.

Deva2004
Deva2004 24 Nov 2023, 11:17

Multumesc pentru raspuns! Promit sa revin cu feedback in cateva zile, dupa degustare.

Mult spor in toate!