Mâncare de bame cu carne

Mâncare de bame cu carne

De ceva timp sunt cu ochii pe rețetele cu bame, o legumă mai puțin cunoscută la noi dar foarte populară în bucătăria orientală/arăbească. Am gustat niște bame cu sos de roșii la un restaurant libanez din oraș, au fost chiar bune și am început acasă testele rețetelor de bame. Dacă veți căuta bamele după valorile nutritive și vitamine, observați că sunt minunate și foarte bune de introdus în consumul familiei.

Singura "mică" problemă este acea textură mucilaginoasă, care unora le place foarte mult și la alții categoric le întoarce nasul. Eu sunt din a 2-a categorie...dar, dacă le gătiți așa ca la final să nu fie scăldate în sos, acea textură nu se observă și le puteți mânca ok. Altfel, au un gust și textură destul de apropiate cu vinetele, la fel și combinațiile în care le puteți găti - cel mai simplu ar fi cu ceapă, usturoi și sos de roșii, și cu carne după preferințe.

Eu am făcut bamele cu carne de vită tocată, să mai micșorez din timpul de gătire, dar le puteți face gen ragu cu bucățele de carne tăiate cubulețe. Dacă în rețeta cu bame de mai jos excludeți carnea, iese acea rețetă de bază cu sos de roșii.

La restaurantul libanez eu le-am mâncat ca o salată/gustare rece, cu sos de roșii, acum vă orientați după gustul vostru. Nu mă declar încă fan categoric de bame, dar sunt atentă și încep să le introduc în alimentația familiei noastre, chiar merită!

Eu am făcut 3 pungi de bame congelate în vară, voi reveni cu această rețetă în sezon, dar sunt de obicei la conservă în magazinele arăbești sau la raioanele de produse arăbești în hypermarket. Am înțeles că se găsesc și congelate, dacă sunteți atenți cu siguranță le veți găsi.

Ingrediente

Bame
300 g
conservate sau congelate, în sezon curățate și opărite
Carne de porc/vită
600 g
se poate și cu miel sau pui
Ceapă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
4 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Roșii cubulețe din conservă
300 g
sau roșii proaspete tocate
Sare
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Așa arată bamele mele decongelate, pregătite în vară - curățate și opărite dinainte.

Mâncare de bame cu carne - Pas 1
Pas 2

Carnea de vită am preferat s-o trec prin mașina de tocat, așa mai micșorez din timpul de gătire.

Dar o puteți tăia cubulețe și găti ca un ragu.

Mâncare de bame cu carne - Pas 2
Pas 3

Într-o tigaie adâncă căliți în ulei ceapa tăiată cubulețe mici.

Mâncare de bame cu carne - Pas 3
Pas 4

Când se rumenește ușor adăugați usturoiul tocat mărunt și mai căliți 1 minut.

Mâncare de bame cu carne - Pas 4
Pas 5

Acum puneți carnea tocată și amestecați activ în ea.

Mâncare de bame cu carne - Pas 5
Pas 6

Căliți carnea până se evaporă zeama complet și începe să se rumenească ușor.

Mâncare de bame cu carne - Pas 6
Pas 7

Puneți roșiile tocate și 1-2 pahare de apă, dar puteți să le înlocuiți cu 1-2 pahare de bulion lichid de roșii.

Mâncare de bame cu carne - Pas 7
Pas 8

Amestecați și lăsați să fiarbă 10-15 minute la foc mic.

Mâncare de bame cu carne - Pas 8
Pas 9

Adăugați bamele, amestecați.

Mâncare de bame cu carne - Pas 9
Pas 10

Le lăsați să fiarbă la foc mic aproximativ încă 30 de minute.

Dacă se evaporă apa sau zeama pe parcurs, mai completați puțin.

Mâncare de bame cu carne - Pas 10
Pas 11

Mie îmi place să le fierb până aproape nu mai au zeamă deloc și dispare acea textură mucilaginoasă. Potriviți și de sare după gust.

Am înțeles că depinde și de cum sunt preparate dar eu n-am reușit încă să le gătesc mai bine :)

Mâncare de bame cu carne - Pas 11
Pas 12

Le serviți calde, este o mâncare completă și deosebită.

Pe parcurs puteți experimenta și cu mirodeniile, după gusturi.

Poftă Bună!

Mâncare de bame cu carne - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4-6 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 20 Mar 2018, 10:16

De ccand am venit din Londra ma bate gandul sa fac si o o mancare de bame care afacut-o acolo"ginerele" meu african. Gustul mi-a placut, dar aspectul NU. Tineti cont ca bamele au fost mixate. (ceapa calita, spanac frunze, seminte diverse, copita de vaca (dar inlocuita cu curcan afumat), sos de chilli,si bame proaspete). Eu as dori sa fac ,dar cu ele intregi, ca prea se intindeau. Am vazut bame congelate si la Kaufland si la Auchan.

Poza mea pentru rețetă:
RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) tiki 20 Mar 2018, 15:06

până nu demult, erau la discreție în obor, între 10 și 25 de lei/kg, funcție de mărime. cele ieftine arătau ca niște iatagane., restul erau din ce în ce mai ok.

am mâncat de multe ori, pregătite de mama, care susține că e o mâncare dificil de făcut, trebuie să scapi de băloșeala bamelor. culmea e că taman asta îmi place.

HDorina
HDorina 21 Mar 2018, 12:59

Ca sa scapati de aspectul bălos al mancarii, bamele trebuiesc tinute cam 30 min in apa cu otet sau prajite in ulei.Eu mai adaug la aceasta mancare sos de rodii.

Nota mea pentru rețetă: