De ceva timp sunt cu ochii pe rețetele cu bame, o legumă mai puțin cunoscută la noi dar foarte populară în bucătăria orientală/arăbească. Am gustat niște bame cu sos de roșii la un restaurant libanez din oraș, au fost chiar bune și am început acasă testele rețetelor de bame. Dacă veți căuta bamele după valorile nutritive și vitamine, observați că sunt minunate și foarte bune de introdus în consumul familiei.
Singura "mică" problemă este acea textură mucilaginoasă, care unora le place foarte mult și la alții categoric le întoarce nasul. Eu sunt din a 2-a categorie...dar, dacă le gătiți așa ca la final să nu fie scăldate în sos, acea textură nu se observă și le puteți mânca ok. Altfel, au un gust și textură destul de apropiate cu vinetele, la fel și combinațiile în care le puteți găti - cel mai simplu ar fi cu ceapă, usturoi și sos de roșii, și cu carne după preferințe.
Eu am făcut bamele cu carne de vită tocată, să mai micșorez din timpul de gătire, dar le puteți face gen ragu cu bucățele de carne tăiate cubulețe. Dacă în rețeta cu bame de mai jos excludeți carnea, iese acea rețetă de bază cu sos de roșii.
La restaurantul libanez eu le-am mâncat ca o salată/gustare rece, cu sos de roșii, acum vă orientați după gustul vostru. Nu mă declar încă fan categoric de bame, dar sunt atentă și încep să le introduc în alimentația familiei noastre, chiar merită!
Eu am făcut 3 pungi de bame congelate în vară, voi reveni cu această rețetă în sezon, dar sunt de obicei la conservă în magazinele arăbești sau la raioanele de produse arăbești în hypermarket. Am înțeles că se găsesc și congelate, dacă sunteți atenți cu siguranță le veți găsi.