Pulled Pork Rețetă VIDEO

Pulled Pork

Am gustat prima dată Pulled Pork la un fast-food popular, și sinceră să fiu - a fost prima și ultima dată! Mi-a plăcut ideea și m-a atras poza de prezentare de pe bannerul lor (am intrat să gust numai din curiozitate culinară :), dar ce am primit a fost cam dezgustător la vedere și cu un gust fad. Plecasem de acolo supărată și făceam calcule că de acei 10 lei puteam să cumpăr 500g de carne calitativă, o făceam mult mai bună și îmi hrăneam toată familia. De atunci am pornit testele cu rețeta de Pulled Pork, am făcut și rețete mai clasice/originale dar până la urmă am rămas la această variantă, adaptată gusturilor noastre.

Pulled Pork, sau carne de porc ruptă, este de fapt o friptură la cuptor gătită lent cu arome și sos specific. Are de obicei ușoară aromă de fum și gust ușor dulceag, de genul cum sunt sosurile Barbeque. Mie nu-mi place această combinație, așa că pentru noi am exclus din start zahărul din sos. Aroma de fum vine de la paprika afumată, nu mă dau în vânt nici după ea, de multe ori o înlocuiesc cu boia simplă, mai ales că cea afumată nu se găsește oriunde.

Rețeta de mai jos este o variantă simplă, low-carb pentru că nu are zahăr, dar vă puteți face varianta care vă place. Vă jucați cu sarea, zahărul și aroma de fum după plac. O altă chestie importantă - iese o cantitate destul de mare din aceste ingrediente, inițial am rămas cam bulversată dar am zis să congelez de test ce este în plus. Carnea decongelată nu își pierde deloc din gust și textură, o aveți la îndemână pentru niște lipii sau sandwich-uri oricând aveți poftă dar n-aveți timp!

Ah da, puteți la fel să faceți și din carne de pui, curcan sau oricare vă place, dar țineți mai puțin la cuptor, cred că vreo 2-3 ore.

Ingrediente

Carne de porc
1.5 kg
alegeți o bucată puțin mai grasă - pulpă sau ceafă
Bulion de roșii
200 ml
să fie ceva mai lichid, sau diluați pastă de roșii cu puțină apă
Ceapă
1 buc
   
Usturoi (cățeii)
2 buc
   
Ardei chilli
1 buc
eu am luat un ardei românesc, nu era iute
Boia afumată
2 lingurite
eu pun de obicei boia dulce simplă
Coriandru măcinat
2 lingurite
   
Piper negru măcinat
0.5 lingurite
   
Sare
2 lingurite
   
Brandy sau cognac
2 linguri
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mic amestecați bulionul de roșii, cognac (daca vreți), sarea, boia, piper și coriandrul (mirodeniile puteți să reglați după gust și preferințe).

Pulled Pork - Pas 1
Pas 2

Taiați cubulețe mici ardeiul, ceapa și usturoiul - le adăugați în sos și amestecați bine.

Pulled Pork - Pas 2
Pas 3

Eu am avut o bucată de pulpă, dar data viitoare aș alege o ceafă puțin mai grasă.

Pulled Pork - Pas 3
Pas 4

Puneți aceasta carne într-un bol, sau chiar într-o tavă în care veți face friptura. Adăugați sosul de mai sus și ungeți bine pe toate părțile.

Eu am o tavă adâncă de yena cu capac și este dedicată în mare parte fripturilor de porc. Chiar în ea am și marinat carnea.

Pulled Pork - Pas 4
Pas 5

Acoperiți cu capac sau folie de plastic și lăsați la marinat în frigider 5-6 ore sau chiar 1-2 zile.

Pulled Pork - Pas 5
Pas 6

După acest timp o acoperiți cu capac sau folie de aluminiu și puneți în cuptor pentru 5-6 ore la 125 de grade.

Dacă marinați carnea în bol, o mutați în tavă cu tot cu sos. Nu trebuie să mai adăugați alt lichid, carnea lasă suficientă zeamă și fiind acoperită nu se usucă.

Pulled Pork - Pas 6
Pas 7

Cam așa arată carnea după 4-5 ore.

Pulled Pork - Pas 7
Pas 8

Eu recomand să o desfaceți acum în câteva bucăți mai mici cu ajutorul a 2 furculițe.

Pulled Pork - Pas 8
Pas 9

Și o puneți încă pentru 30 de minute la cuptor, aceeași temperatură.

Pulled Pork - Pas 9
Pas 10

Se coace și mai frumos, apoi o lăsați 15-30 de minute să se răcorească puțin.

Pulled Pork - Pas 10
Pas 11

Cât este caldă o rupeți bine cu 2 furculițe și amestecați cu sosul din tavă.

Pulled Pork - Pas 11
Pas 12

Acum vă delectați cu toții, în lipii (eu le-am uns cu cremă de brânză, am pus carne, castraveciori, varză, roșii și porumb), sandwich-uri, cu paste, cartofi, legume, etc.

Pulled Pork - Pas 12
Pas 13

Surplusul de carne îl puteți congela în pungi ermetice și vă delectați atunci când nu aveți timp și chef de gătit.

Pulled Pork - Pas 13
Pas 14

O mâncare simplă, minunată și chiar vă recomand să încercați. Este o diversificare interesantă în meniul familiei și toată lumea este fericită.

Poftă Bună!

Pulled Pork - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 600 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 12 Feb 2018, 12:55

am gatit si eu acest fel de mancare, nu am rupt carnea, doar am taiat-o felii deoarece am gatit-o pt. un parastas. a fost f. gustoasa si s-a fragezit f. bine (acest aspect m-a incantat deoarece, daca nu e marinata carnea de la noi se cam face talpa). nici eu nu am pus paprika afumata (se gaseste la Mega Image) deoarece am mai folosit si avea o aroma...mai ceva ca tabelul lui Mendeleev. 

Care ar fi reteta de marinata pt. carnea de vita?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 12 Feb 2018, 13:00

Cu vita e mai deosebita treaba, depinde de bucata aleasa si mancarea planificata.

Eu o fac in stil itslian cu sare, piper si rozmarin - se numeste Arrosto.

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) Elena (lena) 12 Feb 2018, 13:04

multumesc mult, voi incerca la o bucata de pulpa.