Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" Rețetă VIDEO

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun"

Orice masă festivă dă bine cu aperitive frumoase, dar mai mult, eu le prefer să fie simple, rapide și interesante. Un aperitiv cu multe chichițe vă ia o grămadă de timp și efort, dar oricum toată lumea așteaptă felurile principale de bază și desertul. Mi-a plăcut mult ideea de montare la această plăcintă aperitiv, umplutura am zis să fie cu șuncă și cașcaval, dar o puteți adapta după gusturi (și dulce!) - lăsați doar cașcaval, înlocuiți cu alt sos, cu singura condiție să nu fie straturi groase și greu de manevrat. Este simplu pentru că, aluatul doar îl decongelați și vă apucați de treabă, nu aveți nimic de frământat!

La noi copiii au avut discuții multe cine să mănânce steaua, păcat că nu merg puse două... Și apropo, jos în pași aveți și plăcinta decorată cu măsline și roșii, este ceva mai mult contrast, mai colorată, depinde cum vă place.

Ingrediente

Aluat foietaj
450 g
adică 1 pachet
Ouă
1 buc
   
Cașcaval
50 g
eu am luat direct parmezan ras, dar puteți folosi orice cașcaval vă place
Șuncă
100 g
neapărat să fie felii subțiri
Sos de roșii
2 linguri
orice sos preferat pentru pizza, sau chiar Ketchup
Roșii cherry medii
4 buc
și măsline după preferință

Pași de urmat

Pas 1

Aluatul de foietaj îl decongelați din timp, apoi puneți pe masă presărată cu făină și tăiați în 2 bucăți egale.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 1
Pas 2

Fiecare jumătate o întindeți puțin cu făcălețul, să fie cam de dimensiunea tăvii în care veți coace plăcinta.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 2
Pas 3

Acum luați prima foaie, ideal ar fi s-o puneți pe o hârtie de copt (eu am uitat și am făcut-o mai târziu!).

În mijloc puneți sosul de roșii.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 3
Pas 4

Acum luați o pensulă și vă amintiți de orele de desen :)

Desenați atent conturul unui brad și întindeți uniform sosul de roșii în cadrul lui. În video puteți vedea mai detaliat cum am realizat eu acest pas.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 4
Pas 5

Peste sosul de roșii presărați cașcavalul ras, dar nu depășiți conturul de brad.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 5
Pas 6

Apoi faceți un fel de lego-brad cu felii de șuncă.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 6
Pas 7

Acoperiți și cu a doua bucată de aluat, presați atent să iasă mai în evidență conturul bradului.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 7
Pas 8

Observați că am mutat plăcinta pe hârtie de copt, dar aveți grijă s-o faceți de la început!

Acum tăiați cu un cuțit marginile în plus, exact pe marginile conturului.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 8
Pas 9

Pe axul bradului aș recomanda să puneți o bandă de hârtie (de copt aici) cam de 2 cm lățime - va arăta mult mai uniform forma la final.

Și tăiați ramurile cam de 1 cm lățime și ele.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 9
Pas 10

Observați că iese uniform să le tăiați dacă vă ghidați după banda de hârtie.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 10
Pas 11

Acum le răsuciți atent, cam de 2-3 ori, și puțin presați marginile pe hârtie de copt.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 11
Pas 12

Cam așa arată la final plăcinta.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 12
Pas 13

Este frumos să decupați și o steluță din resturile de aluat, o fixați în vârf, bineînțeles.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 13
Pas 14

Ungeți plăcinta cu ou bătut și înțepați mijlocul cu o furculiță - să nu se umfle prea mult la copt foietajul.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 14
Pas 15

Mutați atent bradul în tava de cuptor - fiind pe hârtie de copt este simplu doar să trageți ușor de ea.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 15
Pas 16

Decorați deasupra cu felii de roșii cherry și eventual rondele de măsline.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 16
Pas 17

Puneți în cuptor preîncălzit la 200 de grade și lăsați cam 25-30 de minute, până se rumenește frumos.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 17
Pas 18

Aici vedeți și varianta cu măsline, este ceva mai colorată.

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 18
Pas 19

Este foarte bună caldă, dar și rece. Fiecare își rupe câte o ramură de plăcintă, foarte comod și de servit.

Poftă Bună!

Plăcintă-Aperitiv "Brad de Crăciun" - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

nusica
nusica 19 Dec 2017, 14:44

O idee buna si gustoasa!

Clarutza
Clarutza 19 Dec 2017, 15:01

O idee minunata pentru Craciun!Felicitari si multumesc pentru reteta!Sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

Ina50
Ina50 19 Dec 2017, 15:29

Super! o idee de nota 10, gustoasa si usor de facut. Felicitari.

dir
dir 19 Dec 2017, 17:58

Este foarte frumoasă plăcinta! Ai presărat și susan pe cea cu măsline! Sărbători fericite tuturor! 

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 20 Dec 2017, 09:37

Buna ziua,

Arata ff bine bradutul! As putea sa fac eu aluatul?ce reteta mi-ati recomanda?

Multumesc si "Sarbatori fericite"!!!

lena
Elena (lena) elena n (elena niculescu) 20 Dec 2017, 21:41

Da, sigur ca se poate, cred ca s-ar potrivi bine acesta- https://www.lalena.ro/reteta/1181/Placinta-cu-varza-rapida-2/

Poate nu e asa foietat dar destul de fraged si rapid.

Mari Nagy
Mari Nagy 20 Dec 2017, 11:29

Ce idee buna ! Arata foarte bine bradutul ! Si e asa de simplu cand ne arati cum se face pas cu pas ! Multumesc Lena ! Iti doresc SARBATORI FERICITE, alaturi de cei dragi !

Mona-LisaVieru525
Mona-Lisa Vieru (Mona-LisaVieru525) 20 Dec 2017, 14:34

Foarte frumos, si sigur delicios ! Multumesc pentru toate retetele de peste an, " Craciun fericit " si un An Nou cu bine !