Peltea de Gutui

Peltea de Gutui

Încă o lună în urmă dacă era să mă întrebați despre peltea de gutui, nici nu știam să vă spun ce este. Dar am avut ocazia să o gust și am rămas cu toții încântați, așa că m-am pus pe treabă să o reproduc și eu acasă. Știu că se poate face peltea din gutui, mere și alte fructe care conțin pectină (și coarnele sunt minunate), dar totuși cea de gutui parcă mi se pare cea mai aromată, fină și elegantă. Este un fel de jeleu gustos pe care îl ungeți pe orice, nu curge ca o dulceață clasică și nu are bucăți de fructe, doar aroma lor.

În ultima săptămână am făcut câteva ture de peltea, în primul rând una rapidă din resturile de la Dulceață de Gutui, mi se pare genială chestia asta, întotdeauna mă durea inima să le arunc. Dar totuși nu am rămas satisfăcută perfect de rezultat - mi-a ieșit doar un borcan mic, iar poftele noastre de peltea sunt ceva mai mari :) Am citit mai multe rețete și am observat că se pot combina gutuile cu mere, m-am jucat cu proporțiile de zahăr și apă, până la urmă am dedus formula și o puteți adapta fiecare gusturilor și preferințelor. Ultima dată am făcut peltea de mere și gutui - de la gutui am luat puțină pulpă și am congelat pentru un viitor compot, dar în rest am pus totul în oală.

Important de știut - gradul de gelatinizare (adică va fi ca un jeleu moale sau tare) depinde de proporția de zahăr pe care o puneți și timpul de fierbere al siropului. Veți observa în pași toate recomandările mele și vă orientați.

Ingrediente

Gutui
1500 g
resturi sau gutui cu pulpă, le puteți combina cu mere
Apă
3 l
litri
Zahăr
2 kg
   
Lămâie
2 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Deci dacă vreți să faceți și peltea, și dulceață de gutui, neapărat separați pulpa de cotoare, coaja eu nu curăț.

Dar dacă faceți doar peltea, tăiați gutuile bucăți mici și le puneți în cratiță.

Peltea de Gutui - Pas 1
Pas 2

Puneți într-o cratiță mare de 5 litri cele 1.5 kg de gutui tăiate, sau cum vedeți în poză, gutui combinate cu bucăți de mere (am pus jumate-jumate).

Peltea de Gutui - Pas 2
Pas 3

Turnați 3 litri de apă și puneți oala pe foc.

Aici puteți pune și jumătățile de la lămâile stoarse, sucul îl păstrați pentru mai încolo.

Peltea de Gutui - Pas 3
Pas 4

Când încep să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 10 minute.

Peltea de Gutui - Pas 4
Pas 5

După acest timp închideți focul, acoperiți oala cu un capac și lăsați fructele în apă, să se pătrundă zeama bine timp de 1-2 ore. Eu am lăsat o tură chiar și peste noapte, nu am avut timp să continui.

Peltea de Gutui - Pas 5
Pas 6

Le scurgeți apoi printr-o sită mare.

Peltea de Gutui - Pas 6
Pas 7

Apoi încă o dată printr-o sită mai fină, să nu rămână deloc resturi mici de la cotoare.

Măsurați cu o cană gradată câtă zeamă exact ați obținut după fierbere - la mine au fost 3 litri.

Peltea de Gutui - Pas 7
Pas 8

Acum o turnați într-un tuci, sau cratiță cu fund mai gros și adăugați zahărul.

La cei 3 litri de zeamă obținută am pus 2 kg de zahăr - deci au fost cam 650 g de zahăr la 1 litru de compot.

Dacă ați obținut sau ați făcut alte cantități, vă orientați după această proporție de zahăr și compot.

Peltea de Gutui - Pas 8
Pas 9

Puneți oala pe foc, amestecați bine până se dizolvă zahărul și când începe să fiarbă faceți focul mic.

Acum turnați în oală și sucul scurs de la cele 2 lămâi.

Peltea de Gutui - Pas 9
Pas 10

Pe parcursul fierberii (cam 1-2 ore) veți observa cum pelteaua se face tot mai roz. Acum începeți să fiți mai atenți la ea și faceți testele cu picătura.

Peltea de Gutui - Pas 10
Pas 11

În poza de aici vedeți 2 extreme:

- în dreapta sunt picăturile ușor roz și foarte dispersate - pelteaua va fi ca un jeleu mai moale, mai lichid

- în stânga sunt mai colorate și nu așa dispersate - jeleul va fi mai tare și ferm

Peltea de Gutui - Pas 11
Pas 12

Și aici varianta care îmi place mie, ceva mediu între cele 2 de mai sus.

Fiindcă pelteaua prea groasă se întinde greu pe clătită/pâine (mai ales dacă este de la frigider), iar cea lichidă fuge :)

Deci am fiert-o până picăturile au avut un roz mai închis și se dispersează ușor când o turnați pe farfurie - nu este ca o apă, dar nici ca un caramel gros.

Peltea de Gutui - Pas 12
Pas 13

Mai departe faceți ca de obicei - o turnați fierbinte în borcane curate/uscate și închideți ermetic.

Peltea de Gutui - Pas 13
Pas 14

Observați aici culoarea la 2 ture de peltea combinată de gutui+mere, dar una fiartă un pic mai mult (cea din stânga, mai roșie).

Ca și idee, pelteaua de gutui+mere are o nuanță mai roșie.

Peltea de Gutui - Pas 14
Pas 15

Aici, în poza de prezentare este peltea doar de gutui și are o nuanță mai portocalie.

Acum faceți și combinați cum vă place, oricum este bună - noi am devenit fani mari peltea :)

Poftă Bună!

Peltea de Gutui - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 ml
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

RuxandraCuzum527
Ruxandra Cuzum (RuxandraCuzum527) 23 Nov 2017, 16:29

De mica mi-a placut. Acum fac si eu pt copiii mei. Le place si lor. Doar ca eu o stiu sub numele de jeleu. Delicioasa! Mai ales cu paine prajita si unt.... mmmm....

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 27 Nov 2017, 23:14

Lena daca nu pun lamaie?

lena
Elena (lena) timotei 28 Nov 2017, 08:00

Merge si fara.

TaniaCostei122
Tania Costei (TaniaCostei122) 23 Nov 2019, 13:55

De ce nu mi se leagă? Am facut strict pe rețeta, e foarte lichida... nici a sirop nu seamănă... pot cumva sa dreg?

lena
Elena (lena) Tania Costei (TaniaCostei122) 23 Nov 2019, 14:23

Trebuie s-o mai fierbeti, aici reteta nu e atricta.😉

TaniaCostei122
Tania Costei (TaniaCostei122) 23 Nov 2019, 17:27

Cam 2 ore a fiert... o scot din borcane si o mai fierb o data atunci

Nota mea pentru rețetă:
TaniaCostei122
Tania Costei (TaniaCostei122) 23 Nov 2019, 17:28

Asa arata

Poza mea pentru rețetă: