Peltea de Gutui
Încă o lună în urmă dacă era să mă întrebați despre peltea de gutui, nici nu știam să vă spun ce este. Dar am avut ocazia să o gust și am rămas cu toții încântați, așa că m-am pus pe treabă să o reproduc și eu acasă. Știu că se poate face peltea din gutui, mere și alte fructe care conțin pectină (și coarnele sunt minunate), dar totuși cea de gutui parcă mi se pare cea mai aromată, fină și elegantă. Este un fel de jeleu gustos pe care îl ungeți pe orice, nu curge ca o dulceață clasică și nu are bucăți de fructe, doar aroma lor.
În ultima săptămână am făcut câteva ture de peltea, în primul rând una rapidă din resturile de la Dulceață de Gutui, mi se pare genială chestia asta, întotdeauna mă durea inima să le arunc. Dar totuși nu am rămas satisfăcută perfect de rezultat - mi-a ieșit doar un borcan mic, iar poftele noastre de peltea sunt ceva mai mari :) Am citit mai multe rețete și am observat că se pot combina gutuile cu mere, m-am jucat cu proporțiile de zahăr și apă, până la urmă am dedus formula și o puteți adapta fiecare gusturilor și preferințelor. Ultima dată am făcut peltea de mere și gutui - de la gutui am luat puțină pulpă și am congelat pentru un viitor compot, dar în rest am pus totul în oală.
Important de știut - gradul de gelatinizare (adică va fi ca un jeleu moale sau tare) depinde de proporția de zahăr pe care o puneți și timpul de fierbere al siropului. Veți observa în pași toate recomandările mele și vă orientați.
Ingrediente
●
Gutui
1500 g
resturi sau gutui cu pulpă, le puteți combina cu mere
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Deci dacă vreți să faceți și peltea, și dulceață de gutui, neapărat separați pulpa de cotoare, coaja eu nu curăț.
Dar dacă faceți doar peltea, tăiați gutuile bucăți mici și le puneți în cratiță.
Pas 2
Puneți într-o cratiță mare de 5 litri cele 1.5 kg de gutui tăiate, sau cum vedeți în poză, gutui combinate cu bucăți de mere (am pus jumate-jumate).
Pas 3
Turnați 3 litri de apă și puneți oala pe foc.
Aici puteți pune și jumătățile de la lămâile stoarse, sucul îl păstrați pentru mai încolo.
Pas 4
Când încep să fiarbă, faceți focul mic și lăsați 10 minute.
Pas 5
După acest timp închideți focul, acoperiți oala cu un capac și lăsați fructele în apă, să se pătrundă zeama bine timp de 1-2 ore. Eu am lăsat o tură chiar și peste noapte, nu am avut timp să continui.
Pas 6
Le scurgeți apoi printr-o sită mare.
Pas 7
Apoi încă o dată printr-o sită mai fină, să nu rămână deloc resturi mici de la cotoare.
Măsurați cu o cană gradată câtă zeamă exact ați obținut după fierbere - la mine au fost 3 litri.
Pas 8
Acum o turnați într-un tuci, sau cratiță cu fund mai gros și adăugați zahărul.
La cei 3 litri de zeamă obținută am pus 2 kg de zahăr - deci au fost cam 650 g de zahăr la 1 litru de compot.
Dacă ați obținut sau ați făcut alte cantități, vă orientați după această proporție de zahăr și compot.
Pas 9
Puneți oala pe foc, amestecați bine până se dizolvă zahărul și când începe să fiarbă faceți focul mic.
Acum turnați în oală și sucul scurs de la cele 2 lămâi.
Pas 10
Pe parcursul fierberii (cam 1-2 ore) veți observa cum pelteaua se face tot mai roz. Acum începeți să fiți mai atenți la ea și faceți testele cu picătura.
Pas 11
În poza de aici vedeți 2 extreme:
- în dreapta sunt picăturile ușor roz și foarte dispersate - pelteaua va fi ca un jeleu mai moale, mai lichid
- în stânga sunt mai colorate și nu așa dispersate - jeleul va fi mai tare și ferm
Pas 12
Și aici varianta care îmi place mie, ceva mediu între cele 2 de mai sus.
Fiindcă pelteaua prea groasă se întinde greu pe clătită/pâine (mai ales dacă este de la frigider), iar cea lichidă fuge :)
Deci am fiert-o până picăturile au avut un roz mai închis și se dispersează ușor când o turnați pe farfurie - nu este ca o apă, dar nici ca un caramel gros.
Pas 13
Mai departe faceți ca de obicei - o turnați fierbinte în borcane curate/uscate și închideți ermetic.
Pas 14
Observați aici culoarea la 2 ture de peltea combinată de gutui+mere, dar una fiartă un pic mai mult (cea din stânga, mai roșie).
Ca și idee, pelteaua de gutui+mere are o nuanță mai roșie.
Pas 15
Aici, în poza de prezentare este peltea doar de gutui și are o nuanță mai portocalie.
Acum faceți și combinați cum vă place, oricum este bună - noi am devenit fani mari peltea :)
Poftă Bună!
Cantitate:
1500 ml
Timp de preparare:
90 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
180 min
Data publicării:
Notă:
5 (2 voturi)