Clătite/Lipii Chinezești

Clătite/Lipii Chinezești

Aceste clătite chinezești au destinație specială în rețeta de Rață Peking(urmează rețeta), nu aveam idee până n-am gustat și au un farmec aparte când servești lipiile proaspete unse cu Sos de Prune sau Sos Hoisin cu bucățele delicioase de carne de rață. Le-am gustat și la restaurant dar sinceră să fiu, cele de acasă sunt mult mai bune, miros frumos a ulei de susan și sunt mai gustoase. Bineînțeles le puteți folosi ca orice lipii simple, nu neapărat cu Rața Peking, asta deja dacă vă place.

Sunt foarte asemănătoare cu Lipiile Indiene(Roti) doar că sunt ceva mai elastice decât Roti.

Ingrediente

Făină albă
250 g
   
Apă clocotită
300 ml
să fie fierbinte-clocotită
Sare
1 lingurita
   
Ulei de susan
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol adânc amestecați făina cu sarea.

Turnați apa fierbinte clocotită și amestecați repede cu o lingură sau spatulă.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 1
Pas 2

Eu recomand să nu puneți imediat mâinile pe el, mai amestecați aluatul cu lingura, să se răcorească puțin.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 2
Pas 3

Apoi îl treceți pe masa înfăinată puțin și frământați atent(că este mai fierbinte).

Iese un aluat foarte plăcut și elastic, ca o plastilină.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 3
Pas 4

Îl înveliți în folie de plastic și lăsați să se odihnească 30-60 de minute.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 4
Pas 5

După acest timp presărați făină pe masă și tăiați aluatul în aproximativ 20 de bucăți egale, cam de mărimea unei nuci.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 5
Pas 6

Formați biluțe mici din aceste bucățele, vă ajutați cu făină pentru că devine puțin mai lipicios după ce se odihnește.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 6
Pas 7

Apoi luați câte 2 bile și le turtiți puțin cu degetele.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 7
Pas 8

Ungeți una din ele cu ulei de susan.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 8
Pas 9

Suprapuneți una peste alta cele 2 turtițe, presați ușor cu mâinile.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 9
Pas 10

Cu făcălețul întindeți într-o foaie subțire cele 2 turte lipite, mai puneți câte puțină făină să nu se lipească de masă.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 10
Pas 11

Între timp încingeți o tigaie fără ulei și puneți lipia formată la copt.

Se coace la foc mediu pe ambele părți.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 11
Pas 12

În același fel formați și coaceți restul de lipii.

Pe parcurs le aranjați una peste alta și acoperiți cu un prosop, să se mențină calde și să se aburească.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 12
Pas 13

Chestia cu uleiul de susan este pentru că aceste lipii mari le desfaceți în 2 lipii mai subțiri - observați în poză.

Fiecare lipie pe o parte este moale și pe alta mai coaptă.

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 13
Pas 14

Recomand să le faceți și serviți chiar înainte de servire, cât sunt calde, pe urmă se răcesc și se mai întăresc. Bineînțeles că se pot reîncălzi, dar oricum nu sunt ca proaspete.

Poftă Bună!

Clătite/Lipii Chinezești - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 buc
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

rinser
Sergiu (rinser) 27 Jul 2017, 12:21

În rețeta le spui lipii iar în titlu clătite :). Cred că sunt totuși lipii..

lena
Elena (lena) Sergiu (rinser) 27 Jul 2017, 12:38

Chinezii le spun clatite, eu sunt de acord cu tine si le-am zis si lipii :)

tiki
tiki 27 Jul 2017, 14:34

Ooo, interesant. Poate-mi fac ca nu am paine si pana o fac dureaza mai mult. Daca le fac mari cat tigaie nu le pot rula ca ptr. shaorma? Se rup?

lena
Elena (lena) tiki 27 Jul 2017, 16:14

Nu se rup, sunt elastice.