Continui seria de rețete chinezești cu acest sos de prune minunat, pe mine m-a cucerit din prima când l-am servit cu Rața Peking (urmează și rețeta în 2 zile) la workshop-ul de bucătărie chinezească organizat de Andreea's Chinesefood. Sinceră să fiu, am gustat după asta Rața Peking și la restaurant chinezesc, să văd diferența - și nu m-a impresionat așa mult cum a fost la workshop, poate și din cauza acestui sos de prune. Nu vă puneți pe tânjeală dacă nu aveți condimentul "5 arome", voi da în pași o listă de mirodenii combinate care îl pot înlocui. Dar cel mai mult îmi place să marinez și să servesc carnea cu sos de prune, are o aromă foarte faină, puțin sărat, este ușor acru și dulceag, culoare frumoasă.
Să încercați niște pulpe de pui marinate cu sos de prune și sos de soia, sunt ceva nemaipomenit de bun, copiii mei le devorează efectiv.
În general se recomandă să faceți sosul din prune mai acrișoare, gen corcodușe sau prunele turcești/grecești care se găsesc la supermarket (cu ele am făcut rețeta de mai jos, se găsesc tot anul). Se poate adapta rețeta și la prunele românești, numai să nu fie foarte dulci. În funcție de soiul de prune poate să difere ușor și gustul sosului dar nu mult.
Îl puteți face în porții mici și păstrați la frigider și 2-3 luni, închis în borcan mai ermetic. Sau în debara, așa cum se păstrează orice gem sau dulceață, dacă faceți rezerve mai mari. Eu zic să încercați puțin, și dacă vă place să continuați cu o cantitate mai mare. Dar chiar dacă nu vă place imediat așa gol, să știți că folosindu-l la marinarea cărnii vă veți schimba părerea.