La cât de tentant este să faceți căpșuni congelate simple, în formă clasică să știți că nu este o idee deloc bună. Anume căpșunile după decongelare se fac blege, decolorate și nu mai amintesc deloc cu cele care le-ați pus vara. Eu congelam mult timp în varianta cu zahăr, căpșunile bucățele și ca strat protector a fost siropul de zahăr format. Este și asta o metodă foarte bună și chiar v-o recomand.
Demult mă gândeam să congelez căpșunile în formă de piure sau sos, în varianta cu zahăr dar cel mai bine cu miere. Acest piure este perfect pentru orice - înghețată, clătite, papanași, limonadă, creme - singurul efort care trebuie să-l faceți este să-l scoateți din congelator cu 2-3 ore înainte de consum.
Marele avantaj este că nu trebuie să faceți mare lucru, doar treceți prin blender, opțional și o sită și turnați în pahare. Se păstrează perfect majoritatea vitaminelor, aroma și gustul căpșunilor. Dezavantajul că va ocupa loc în congelator, eu am trecut de problema asta și mi-am luat congelator mare anume pentru a păstra la maxim tot ce vreau fără să mă agit că nu am loc în combină frigorifică.
Da, la fel puteți face piure din orice fructe vă plac, este foarte bun și mă veți pomeni de bine la iarnă. Anume în această rundă am pus zahăr pentru că mi-am terminat toate rezervele de miere bună, dar recomand cu miere, să fie un piure sănătos la maxim. Cantitatea de miere sau zahăr tot nu este fixă, puteți pune după cum vă place de dulce, bineînțeles că va fi mai frumos cu un pic mai mult dulce dar nu cu mult.
Pentru că anul ăsta am rezerve suficiente de dulcețuri din anul trecut, acum pun accent nume pe congelare, este metoda perfectă de conservare dacă vreți maxim de vitamine și arome.