Cremă de Vanilie Rețetă VIDEO

Cremă de Vanilie

Pare destul de simplă o rețetă de cremă de vanilie (sau creme pâtissière, crema pasticcera), dar dacă nu respectați mici reguli pe parcurs s-ar putea să nu obțineți chiar ceea ce vă închipuiți. Această cremă de vanilie eu o fac de mulți ani, când mă grăbesc în varianta la microunde (mai rapidă) și este de fiecare dată un succes. Acum am zis că merită s-o transform într-o rețetă aparte de cremă de vanilie, am dublat cantitățile și vă arăt cum se poate prepara la fel de simplu și pe aragaz. Îmi place că tot procesul este foarte rapid, și vă asigur că veți avea cea mai bună cremă de vanilie gustată vreodată - consistență, gust și culoare perfecte pentru orice vreți să preparați în continuare. Eu folosesc această cremă cu lapte la eclere, prăjituri, torturi, gogoși, etc.

Încă un mare plus al rețetei - de multe ori sunt întrebată ce să faceți cu gălbenușurile rămase de la diferite preparate - deci, faceți cremă de vanilie, o răciți și congelați în casolete, și o puteți folosi oricând aveți nevoie. Se păstrează perfect consistența și gustul, sigur o s-o găsiți când nici nu vă așteptați :)

Da, și neapărat am ținut să vă arăt încă o mică dar foarte importantă ustensilă din bucătăria mea - telul de la Tupperware. Este un fel de "tel-lingură" și eram sceptică la prima folosire acum 5 ani, dar de atunci este primul pe care îl iau în mână la orice rețetă cu aluat, griș cu lapte, mămăligă, etc. Are o formă perfectă, ușoară, nu rămân resturile de aluat mai gros printre el, ca la telurile clasice. Vi-l recomand cu mare încredere, chiar este o chestie genială - găsiți lista cu distribuitorii Tupperware pe site-ul oficial.

Ingrediente

Gălbenușuri de ou
4 buc
   
Lapte
800 ml
   
Făină albă
6 linguri
   
Zahăr
150 g
   
Unt
100 g
   
Vanilie
0.5 lingurite
esență, baton sau vanilie măcinată naturală (așa este a mea)

Pași de urmat

Pas 1

Pentru această rețetă eu aleg de obicei un tuci sau cratiță cu fund gros - fierbe mai repede crema și grăbesc procesul.

Dacă nu aveți, mai bine o puneți în orice cratiță-bol pe baie de aburi, va dura mai mult până se îngroașă crema dar sigur nu o ardeți.

Deci, într-un tuci puneți cele 4 gălbenușuri și zahărul, amestecați bine cu un tel.

Cremă de Vanilie - Pas 1
Pas 2

Eu folosesc de peste 5 ani telul-lingură de la Tupperware, foarte comod și rezistent. Vedeți pe poză la cât de utilizat este, i-au mai căzut din literele de marcă de pe el :)

Îl găsiți la orice distribuitor Tupperware din România, lista completă o aveți pe site-ul oficial.

Cremă de Vanilie - Pas 2
Pas 3

Deci, ați amestecat bine gălbenușurile cu zahăr.

Adăugați în ele aproximativ 100ml de lapte rece și amestecați bine.

Cremă de Vanilie - Pas 3
Pas 4

Puneți făina în compoziție.

Cremă de Vanilie - Pas 4
Pas 5

Acum este foarte important să amestecați bine cu telul și să omogenizați perfect compoziția - să nu aveți cocoloașe în crema gata.

Insistați bine până aveți o compoziție netedă și uniformă, dacă nu ajută telul băgați în ea un blender vertical.

Cremă de Vanilie - Pas 5
Pas 6

Apoi turnați în 2-3 reprize restul de lapte (rece), amestecați periodic de fiecare dată.

Cremă de Vanilie - Pas 6
Pas 7

Și acum punem crema pe foc, practic treaba este terminată - acum doar amestecați din când în când în cratiță și așteptați până începe să fiarbă crema.

Cremă de Vanilie - Pas 7
Pas 8

Observați că pe parcurs ce se încălzește mai mult se va îngroșa.

Cremă de Vanilie - Pas 8
Pas 9

Și când fierbe se face tot mai densă și perfectă, exact cum aveți nevoie în rețete - să nu vă curgă și să fie prea lichidă.

Acum luați oala de pe foc.

Cremă de Vanilie - Pas 9
Pas 10

Adăugați în crema fierbinte vanilia și untul, amestecați bine până acesta se dizolvă complet.

Să vă spun un mic secret - eu de cele mai multe ori, pentru a micșora aportul caloric, pun mult mai puțin unt sau chiar nu pun deloc. Dar aici este deja o chestie de preferințe și gust, eu vă arăt rețeta exemplară de cremă de vanilie.

Cremă de Vanilie - Pas 10
Pas 11

Imediat după ce ați incorporat untul turnați crema într-un bol adânc.

Cremă de Vanilie - Pas 11
Pas 12

O acoperiți deasupra cu folie de plastic alimentară, neapărat să se muleze perfect pe suprafața cremei ca să nu facă o crustă uscată după ce se răcește.

Cremă de Vanilie - Pas 12
Pas 13

Cam așa trebuie să fie.

Apoi o lăsați să se răcească complet și o folosiți la ce aveți nevoie sau o congelați într-o casoletă ermetică.

Numai să nu uitați s-o decongelați din timp înainte de folosire.

Cremă de Vanilie - Pas 13
Pas 14

Este crema mea preferată pentru Rețeta de eclere, Gogoși berlineze,Tort Napoleon, etc - orice rețetă care cere cremă de vanilie de consistență mai fermă.

Poftă Bună!

Cremă de Vanilie - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 17 Jan 2017, 17:02

Nici eu nu pun unt; dar anul asta am facut o cu amidon de porumb dupa reteta de   pe foile super faine Boromir; este mai fina  crema si  "parca" . :)
 mai usor decat cu faina.Peste straul de crema pun frisca, este vorba de cremsnit.Este super !

l.e.
Elisa Lazarescu (l.e.) 17 Jan 2017, 17:22

Ma uitasem  din nou pe reteta; e intotdeauna am  facut amestecul cu lapte rece  , faina ,  zahar; apoi am turnat tot laptele  ,amestecand intruna..:)

Muraru Ana
ANA MURARU (Muraru Ana) 18 Jan 2017, 23:43

Multumesc mult, Lena pentru retetele tale. Eu am pregatit multe mancaruri si dulciuri dupa ele / dinainte de a ma abona , de aceea m-am si abonat / . Chiar sambata am pregatit o prajitura cu crema de vanilie, dupa reteta ta ...............................

abedavid
abedavid 08 Oct 2019, 21:30

Buna seara

Aceasta crema poate di folosita la rulade?

Multumesc

lena
Elena (lena) abedavid 08 Oct 2019, 21:31

Sigur, este destul de densa cand se raceste si s-ar potrivi.

abedavid
abedavid Elena (lena) 09 Oct 2019, 18:55

Dupa ce s-a racit , crema este destul de lichida. Pot sa-i mai adaug faina si sa o mai incalzesc sau risc sa o stric?

Multumesc

lena
Elena (lena) abedavid 10 Oct 2019, 09:21

Da, se poate.

Mihaela.D
Mihaela.D 23 Mar 2025, 17:49

Gatesc cu dvs. de ani de zile, iar de curand am descarcat si aplicatia. Am vrut o crema de ciocolata pornind de la aceasta varianta cu vanilie pe care o aveti publicata. Am pus aceeasi cantitate de oua, 3 linguri de faina, 3 de cacao, lapte. Cand a inceput sa fiarba am luat de pe foc si am pus 90g de ciocolata neagra (70% cacao), unt si esenta de rom. Am amestecat bine, pana s-a topit si am dat la racit. Nu iese la fel de vascoasa precum cea de vanilie, avand mai putina faina e putin mai lichida, dar partea buna e ca nici nu a fost nevoie sa insiropez blatul tortului foarte mult. Crema are un gust si o textura dementiale! Va multumesc pentru toti anii in care m-ati ghidat in bucatarie prin retetele dvs! Astept cu nerabdare fiecare postare.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Mihaela.D 25 Mar 2025, 14:39

Minunat! Foarte buna ideea, voi aplica si eu😉🙏🏻