Încă o rețetă moștenită de la mama și bunica, de fapt nici rețetă nu este - o regulă generală cum se face pâinea, din ea rezultă multe alte derivate de pâine(cu tărâțe, cu secară, dovlecei, albă, etc). Acasă la noi se făcea la cuptor cu lemne, iar mama făcea pâine pentru 2 săptămâni(vreo 10 bucăți). Aici cantitățile de ingrediente sunt pentru 2-3 pâini, de mărimea tăvilor de cozonac. La fel se pot adăuga și alte tipuri de făină, ca să o faceți mai sănătoasă și dietetică - făină albă, făină de secară, de tărâțe, neagră, semințe de in și susan măcinate. Dacă o preferați albă puneți toată făina să fie albă, de fapt rețeta de pâine de casă de la mama așa este, numai cu făină albă.
Observați în rețeta video că am făcut 3 pâini mici, mai jos în rețetă pe pași le aveți în aceeași cantitate de aluat dar pentru 2 pâini mai mari.
Încă o chestie, varianta cea mai simplă este să faceți pâinea cu apă caldă, aici e curată și filtrată cu cană Brita(le găsiți pe site-ul kitchenhop). Dar mama mai avea și micile ei secrete, punea zer sau lapte și ieșea pâinea și mai pufoasă, mai fragedă.