Aș spune că rețeta de Soleanca a fost una din cele mai întrebate rețete de pe site în ultimele 2 luni deci, dacă toată lumea o vrea, poftim vestita și populara ciorbă rusească - SOLEANCA! Această rețetă de ciorbă este populară acolo mai ales după sărbătorile copioase când rămân diferite resturi de carne și mezeluri de pe masa festivă și cu ele se face așa o ciorbă aromată și acrișoară. Sunt diferite variante la rețeta de Soleanca, cu pește, cu ciuperci dar cea mai populară și clasică este varianta aceasta, cu mezeluri și afumătură, pentru un gust mai bun se recomandă de folosit 4-5 feluri din ele. Aici am pus cârnați și crenvurști de curcan, salam și costiță afumată de la mezeluri de Sibiu, de casă.
Am încercat să nu vă încarc cu prea multe detalii, pentru că de fapt rețeta clasică este foarte simplă, opțional mai puteți adăuga aici puțin orez sau 2-3 cartofi, dar de la "mama" ei este fără ele. Măslinele, felia de lămâie și în varianta modernă caperele(opționale), sunt cele care o fac și mai aromată, mai frumoasă și bineînțeles mai delicioasă. Pentru că la mine copiii nu prea mănâncă capere și măsline în așa formă, le pun în farfurie la fiecare după dorințe, și neapărat mai punem o lingură de smântână...
Și în această rețetă am folosit apă filtrată cu cana Brita de la Kitchenshop, toată gama de căni o găsiți pe site la prețuri accesibile, pentru fiecare buzunar.
În primul rând pregătim baza pentru ciorbă - o supă de carne, foarte simplă, puteți lua carne cu os sau fără, de porc sau vită.
Deci, într-o cratiță de 5 litri puneți carnea și 1 ceapă întreagă.
Turnați 2-3 litri de apă curată și filtrată peste carne, eu am folosit apă filtrată cu cana Brita.
Puneți pe foc, când începe să fiarbă luați spuma de deasupra, faceți focul mic și acoperiți oala cu capac.
Lăsați să fiarbă așa încet până carnea este complet gătită.
După acest timp scoateți carnea și ceapa din supă - ceapa fiartă se aruncă, carnea se taie bucățele mici, când se răcește puțin.
Vedeți aici ce mezeluri am folosit - noi nu prea le consumăm și am ales din ce mi s-a părut mie mai inofensiv. Am luat de la magazinele cu carne și afumături de Sibiu niște costiță nu prea grasă și un salam de casă, crenvurștii și cârnații de curcan - deci, dacă aveți poftă de Soleanka dar nu vreți să folosiți mezeluri grele, eu zic că aveți soluții.
Cârnații și crenvurștii se taie rondele subțiri, salamul și costița le-am tăiat fâșiuțe.
Tocați mărunt 1 ceapă, 1 morcov se dă prin răzătoarea mai mare și pregătiți restul ingredientelor.
Castraveții puteți să-i tăiați rondele sau fâșiuțe subțiri, după plac.
Într-o tigaie încălzim puțin ulei și punem la călit ceapa tocată și morcovul ras.
Lăsați 5 minute și mai amestecați periodic.
Adăugați apoi castraveții tăiați.
Puneți pastă de roșii/ardei.
Amestecați bine și mai căliți 5 minute.
După acest timp închideți focul și lăsați deoparte.
Luăm altă tigaie, turnăm un pic de ulei, adăugăm toate mezelurile și le călim până se rumenesc ușor.
Acum ne întoarcem înapoi la oala cu supă de carne.
Punem în cratiță legumele și mezelurile călite.
Adăugăm și carnea fiartă tăiată cubulețe.
Punem pe foc și lăsați să fiarbă 15-20 de minute la foc mic.
Acum puteți pune și 1 lingură de orez și 1-2 cartofi tăiați cubulețe. Eu nu am pus.
După ce a fiert, gustați și puneți sare dacă e nevoie, adăugați piper măcinat și 1-2 frunze de dafin.
Adăugați pătrunjelul tocat mărunt.
Amestecați bine, închideți focul și acoperiți oala cu capac.
Lăsați ciorba să se pătrundă bine înainte de servire, măcar 15-20 de minute.
Când puneți și serviți soleanka în farfurii, adăugați după preferințe măsline, capere și câte o feliuță mică de lămâie.
Neapărat niște smântână simplă...
...și serviți cu mare plăcere!
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.