Focaccia cu ceapă și brânză

Focaccia cu ceapă și brânză

O rețetă de focaccia simplă și rapidă, cu ingrediente la îndemână în orice anotimp și sezon. Este un fel de pizza-placintă-pâine, foarte aromată și gustoasă. Sunt încă în lucru și cu alte rețete mai interesante de focaccia, deocamdată asta e prima variantă, s-o aveți în vedere neapărat!

Ingrediente

Apă caldă
250 ml
   
Drojdie uscată
10 g
sau 25g drojdie proaspătă
Zahăr
2 linguri
   
Ulei de măsline
5 linguri
   
Sare
1 lingurita
   
Făină albă
400 g
   
Ceapă albă
2 buc
   
Brânză telemea
150 g
   
Ierburi de provence uscate
2 lingurite
sau amestec italian de mirodenii
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol amestecați apa caldă cu drojdia și zahărul, lăsați 15 minute până face puțină spumă.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 1
Pas 2

Într-un alt bol mai mare puneți făina, adăugați 2 linguri de ulei, sarea și compoziția de drojdie.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 2
Pas 3

Amestecați aluatul pentru început cu o lingură.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 3
Pas 4

Apoi cu mâinile, frământați până aveți un aluat moale, ușor lipicios și uniform.

Încercați să nu adăugați prea multă făină la frământat, chiar dacă e mai lipicios.

Lăsați să crească 1 oră la loc cald și acoperit cu prosop.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 4
Pas 5

În acest timp ceapa se taie fideluță și se călește în ulei de floarea-soarelui, până e ușor rumenă.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 5
Pas 6

Brânza telemea se taie cubulețe.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 6
Pas 7

După ce a crescut aluatul, turnați 2-3 linguri de ulei de măsline peste el.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 7
Pas 8

Îl luați atent cu mâinile și treceți pe o bucată de hârtie pentru cuptor, cam de dimensiunea tăvii de cuptor, cea simplă de aragaz.

Întindeți cu mâinile într-un dreptunghi mare și cu degetele faceți găurici în el.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 8
Pas 9

Presărați verdețurile uscate pe toată suprafața.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 9
Pas 10

Apoi distribuiți uniform cubulețele de brânză telemea.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 10
Pas 11

Și deasupra puneți ceapa călită.

Lăsați focaccia în tava să mai crească puțin 20 de minute la temperatura camerei.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 11
Pas 12

Se coace la cuptor preîncălzit la 200 de grade timp de 20-25 minute, până se rumenește frumos.

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 12
Pas 13

Lăsați un sfert de oră să se răcorească apoi o serviți cu mare plăcere.

Poftă Bună!

Focaccia cu ceapă și brânză - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 45 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

aliscami79
aliscami79 13 Jun 2016, 14:09

Aluatul de focaccia se lasa la dospit de 3 ori. Prima dată, circa doua ore si restul cate 20, 30 min. Si in nici un caz ultima dospitura nu e corecta cu ingrediente deasupra. Este o reteta pe care am tot probat-o in fel si chip. Cred ca reteta are mici defecte. Sper sa nu va supere observatia.

lena
Elena (lena) aliscami79 13 Jun 2016, 14:14

Nu ma supara deloc :) Sunt acum in cautarea retetei perfecte de Focaccia italiana, voi avea in veder, chiar m-ar bucura o sugestie si reteta buna, sa fie aluatul ca puful, cum am mancat acolo... Ce am gasit pana acum, am vazut ca o lasa sa creasca cu ingrediente deasupra.

Oricum, asta cu telemea e una rapida, mai multa de pofta :)

EmiliaIoja982
Emilia Ioja (EmiliaIoja982) Elena (lena) 14 Feb 2018, 17:59

ciao pune in aluat si un cartof fiert zdrobit o sa ese frageda.

aliscami79
aliscami79 14 Jun 2016, 23:52

Tot secretul sta in dospitura. Si in tipul de făină. Si aici trebuie sa te documentezi. Nu prea am inteles care-i treaba cu glutinele pana cand nu am vazut un intreg documentar despre ...făină si ce diferenţa este intre 0, 00, 000...manitoba sau ce mai e. Eu inca mai expermientez. Chiar de curand, o noutate (habar nu aveam), se face aliatul de focaccia si cu ...vin alb. Voi reveni cu reţeta, eventual. Si inca ceva foarte important ar fi temperatura. Practic, trebuie lăsată 20,30 min.la 180 grade in cuptor ventilat si deja încălzit cand introduci coca. O intreaga poveste...ce mai!!! 😃😃😃

aliscami79
aliscami79 14 Jun 2016, 23:53

Scuze de greseli. 😊

timotei
timotei aliscami79 15 Jun 2016, 08:44

Lena a facut-o si a postat-o pt toate gospodinele cine doreste face cine nu nu. Daca ne gîndim la gospodinele de la tara nu toate au cuptor cu ventilator. Ii bun venit comentariul tau dar reteta lui Lena ii mai buna😜😜😜😜

aliscami79
aliscami79 15 Jun 2016, 21:27

Nu era o critica ci o remarcă. De la cineva care stie cate ceva despre bucătăria italiana. Ea a luat-o ca atare si asta e tot ce conteaza. In Romania foarte puţina lume stie reteta corect. Eu am invaţat cate ceva la faţa locului si crede-ma ca focaccia adevarata nu e doar pâine, e ceva mai mult. Cu multa munca si ceva ore dedicate acestei reţete. Nu era faza daca e buna sau rea sau cine-i mai tare ca nu e nici un concurs.