Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
1 kg
cernută bine dinainte
●
Drojdie proaspătă
50 g
sau 25g drojdie uscată
●
Coajă de portocală și lămâie rasă
1 lingura
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Esență de rom
1 lingura
●
Unt
200 g
topit și răcorit
●
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Puneți la fiert 200ml de lapte și când începe să fiarbă îl turnați într-un bol cu 3 linguri de făină.
Pas 2
Amestecați bine și lăsați la o parte până compoziția se răcește și este abia caldă(mare grijă să nu fie fierbinte!)
Pas 3
Într-un alt bol puneți 1 lingură de zahăr, drojdia și turnați 200ml de lapte cald, amestecați bine.
Pas 4
Apoi turnați acest amestec de drojdie cu lapte peste făina opărită și răcită.
Pas 5
Omogenizați bine acest amestec, puteți încerca și cu telul eu am rezolvat mai repede cu blenderul vertical.
Pas 6
Faceți o adâncitură cu mâinile în bolul de făină, turnați acolo compoziția de drojdie și lăsați 20-30 de minute să crească și să se umfle.
Pas 7
Cam așa a crescut maiaua mea.
Pas 8
Într-o farfurie amestecați bine 7 gălbenușuri cu sarea, coaja de portocală și 250g de zahăr.
Pas 9
Turnați acest amestec peste maia și făină, adăugați încă 200ml lapte cald și vanilia.
Pas 10
Începeți să amestecați cu o lingură de lemn sau spatulă, puțin încorporați ingredientele cu făina.
Pas 11
Bateți spumă tare 4 albușuri și le adăugați în aluat.
Pas 12
Începem să frământăm cu mâinile.
Pas 13
Amestecați untul topit cu 3 linguri de ulei și turnați 1/3 din acest amestec peste aluat.
Continuați să frământați ca la aluatul de cozonac clasic - îi dați pumnie, întoarceți, loviți, adunați, etc.
Pas 15
Peste vreo 10 minute de frământat mai adăugați jumătate din unt cu ulei.
Pe parcurs vă ungeți mâinile cu restul de unt ca să vă fie mai ușor de manevrat aluatul.
Pas 16
Aluatul va deveni tot mai neted și uniform dar puțin lipicios, este normal să fie așa.
Pas 17
La final îl adunați ușor sub formă de bilă și este gata.
Pas 18
Acoperit cu prosop și lăsați să crească la loc cald până își triplează volumul.
Pas 19
În acest timp pregătim umplutura:
- Într-un bol puneți nucile măcinate, 250g de zahăr, 2 linguri de cacao și 3 albușuri crude de ou.
Pas 20
Opțional puteți adăuga și puțină esență de rom.
Pas 22
Acum aluatul este gata, ne apucăm de modelat cozonacii.
Pas 23
Ungeți bine mâinile și masa cu ulei.
Pas 24
Treceți aluatul din bol pe masă.
Pas 25
Îl adunați puțin și tăiați în 4 bucăți egale.
Pas 26
Luați fiecare bucată, întindeți bine cu mâinile într-un dreptunghi cam de 6-7mm grosime.
Pas 27
Puneți 1/4 din umplutura de nuci și rahat dacă vă place.
Pas 29
La fel mai faceți un rulou din altă bucată de aluat, le împletiți și formați 1 cozonac.
Pas 30
Îl mutați într-o tavă de cozonac mare(ale mele au 30x15cm și adânci de 10cm).
Pas 31
La fel mai faceți un cozonac din alte 2 rulouri.
Lăsați tăvile cu cozonac la loc cald, acoperite cu prosop să crească minim 1 oră.
Pas 32
După acest timp le ungeți cu ou bătut deasupra.
Pas 33
Și puneți în cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 50 de minute în total.
Pas 34
După 10 minute veți observa că se rumenesc cam repede cozonacii.
Pas 35
Recomand să-i acoperiți cu folie de aluminiu și lăsați să se mai coacă 30 de minute așa.
Pas 36
După 30 de minute scoateți folia și lăsați ultimele 10 minute la cuptor să se mai coacă.
Pas 37
Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i 15 minute în tăvi.
Pas 38
Apoi îi trageți ușor de hârtia de copt și scoateți din tăvi.
Pas 39
Acoperiți bine cu un prosop și lăsați să se răcească complet înainte de servire.
Pas 40
Tăiați cu un cuțit bine ascuțit și savurați cei mai delicioși și pufoși cozonaci.
Poftă Bună!
Cantitate:
4 kg
(2 cozonaci mari)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
120 min
Data publicării:
Notă:
5 (3 voturi)