Cozonac cu aluat opărit Rețetă VIDEO

Cozonac cu aluat opărit

Încă un cozonac de nota 10, este moale, aerat și pufos - aluatul opărit îl va ține mai mult timp proaspăt și gustos. Rețeta nu este complicată dar am insistat să vă arăt cât mai detaliat pașii ca să vă iasă un cozonac cât mai frumos și perfect. Am încercat această rețetă nouă de cozonac cu aluat opărit încă de anul trecut și abia acum am avut timp să v-o arăt nu numai pe pași dar și cu Video.

Bineînțeles umplutura de la cozonac puteți s-o reglati după gustul vostru, nucile eu le-aș lua ca obligatorii, dar le puteți înlocui cu mac sau alte alune/nuci preferate. La fel și pudra de cacao și rahatul - toate sunt după preferințe și gust. Oricum va fi gustos și aromat, orice nu ați pune în el, de data asta ne-a plăcut cum s-a simțit romul în umplutură, deci încă o variantă.

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
1 kg
cernută bine dinainte
Lapte
600 ml
   
Drojdie proaspătă
50 g
sau 25g drojdie uscată
Zahăr
500 g
   
Ouă
8 buc
   
Sare
1 lingurita
   
Coajă de portocală și lămâie rasă
1 lingura
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Esență de rom
1 lingura
   
Nuci măcinate
350 g
   
Cacao pudră
2 linguri
   
Unt
200 g
topit și răcorit
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Puneți la fiert 200ml de lapte și când începe să fiarbă îl turnați într-un bol cu 3 linguri de făină.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 1
Pas 2

Amestecați bine și lăsați la o parte până compoziția se răcește și este abia caldă(mare grijă să nu fie fierbinte!)

Cozonac cu aluat opărit - Pas 2
Pas 3

Într-un alt bol puneți 1 lingură de zahăr, drojdia și turnați 200ml de lapte cald, amestecați bine.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 3
Pas 4

Apoi turnați acest amestec de drojdie cu lapte peste făina opărită și răcită.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 4
Pas 5

Omogenizați bine acest amestec, puteți încerca și cu telul eu am rezolvat mai repede cu blenderul vertical.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 5
Pas 6

Faceți o adâncitură cu mâinile în bolul de făină, turnați acolo compoziția de drojdie și lăsați 20-30 de minute să crească și să se umfle.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 6
Pas 7

Cam așa a crescut maiaua mea.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 7
Pas 8

Într-o farfurie amestecați bine 7 gălbenușuri cu sarea, coaja de portocală și 250g de zahăr.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 8
Pas 9

Turnați acest amestec peste maia și făină, adăugați încă 200ml lapte cald și vanilia.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 9
Pas 10

Începeți să amestecați cu o lingură de lemn sau spatulă, puțin încorporați ingredientele cu făina.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 10
Pas 11

Bateți spumă tare 4 albușuri și le adăugați în aluat.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 11
Pas 12

Începem să frământăm cu mâinile.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 12
Pas 13

Amestecați untul topit cu 3 linguri de ulei și turnați 1/3 din acest amestec peste aluat.

Continuați să frământați ca la aluatul de cozonac clasic - îi dați pumnie, întoarceți, loviți, adunați, etc.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 13
Pas 14

Și așa 20-30 de minute.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 14
Pas 15

Peste vreo 10 minute de frământat mai adăugați jumătate din unt cu ulei.

Pe parcurs vă ungeți mâinile cu restul de unt ca să vă fie mai ușor de manevrat aluatul.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 15
Pas 16

Aluatul va deveni tot mai neted și uniform dar puțin lipicios, este normal să fie așa.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 16
Pas 17

La final îl adunați ușor sub formă de bilă și este gata.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 17
Pas 18

Acoperit cu prosop și lăsați să crească la loc cald până își triplează volumul.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 18
Pas 19

În acest timp pregătim umplutura:

- Într-un bol puneți nucile măcinate, 250g de zahăr, 2 linguri de cacao și 3 albușuri crude de ou.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 19
Pas 20

Opțional puteți adăuga și puțină esență de rom.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 20
Pas 21

Amestecați bine.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 21
Pas 22

Acum aluatul este gata, ne apucăm de modelat cozonacii.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 22
Pas 23

Ungeți bine mâinile și masa cu ulei.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 23
Pas 24

Treceți aluatul din bol pe masă.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 24
Pas 25

Îl adunați puțin și tăiați în 4 bucăți egale.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 25
Pas 26

Luați fiecare bucată, întindeți bine cu mâinile într-un dreptunghi cam de 6-7mm grosime.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 26
Pas 27

Puneți 1/4 din umplutura de nuci și rahat dacă vă place.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 27
Pas 28

Rulați atent.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 28
Pas 29

La fel mai faceți un rulou din altă bucată de aluat, le împletiți și formați 1 cozonac.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 29
Pas 30

Îl mutați într-o tavă de cozonac mare(ale mele au 30x15cm și adânci de 10cm).

Cozonac cu aluat opărit - Pas 30
Pas 31

La fel mai faceți un cozonac din alte 2 rulouri.

Lăsați tăvile cu cozonac la loc cald, acoperite cu prosop să crească minim 1 oră.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 31
Pas 32

După acest timp le ungeți cu ou bătut deasupra.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 32
Pas 33

Și puneți în cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 50 de minute în total.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 33
Pas 34

După 10 minute veți observa că se rumenesc cam repede cozonacii.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 34
Pas 35

Recomand să-i acoperiți cu folie de aluminiu și lăsați să se mai coacă 30 de minute așa.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 35
Pas 36

După 30 de minute scoateți folia și lăsați ultimele 10 minute la cuptor să se mai coacă.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 36
Pas 37

Scoateți cozonacii din cuptor și lăsați-i 15 minute în tăvi.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 37
Pas 38

Apoi îi trageți ușor de hârtia de copt și scoateți din tăvi.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 38
Pas 39

Acoperiți bine cu un prosop și lăsați să se răcească complet înainte de servire.

Cozonac cu aluat opărit - Pas 39
Pas 40

Tăiați cu un cuțit bine ascuțit și savurați cei mai delicioși și pufoși cozonaci.

Poftă Bună!

Cozonac cu aluat opărit - Pas 40

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 4 kg (2 cozonaci mari)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

ElenaSurduc734
Elena Surduc (ElenaSurduc734) 19 Apr 2021, 17:34

Minunata reteta de cozonac cu aluat oparit ..! Sunt o bunatate ! Multumim pt reteta ! 👍🥰❤️



 
Nina Ermicioi
Nina Ermicioi 11 May 2019, 13:02

Buna, Lena! Iti multumesc mult pentru toate retetele de pe site. Am incercat multe si toate mi-au iesit bine, unele excelent. Cu ajutorul tau am trecut de la nivelul "gatesc comestibil" la nivelul "gatesc bine".

Reteta de cozonac de mai sus mi-a iesit atat de bine incat s-a terminat in 2 zile si a trebuit sa o repet la cerere :)

Multumesc si mult succes in tot ce faci!

Nina

OlgaPunga132
Olga Punga (OlgaPunga132) 05 Apr 2018, 21:10

Probabil. Ma uitam si la reteta video si aluatul meu era mai lipicios si dupa cele 200g faina in plus. Oricum, am reusit sa ii modelez, aluatul a fost f usor de intins. Am facut 3 in tava de chec, ca de aia am. Acum sunt in cuptor. Oricum, sunt la prima tentativa de cozonaci :). Multumesc mult pentru reteta asta si toate celelalte! You're the best!!! Si toti cei carora le-am recomandat site-ul sunt incantati!

dir
dir 02 May 2016, 18:42

Parintii mei, care la modul cat se poate de subiectiv, ma considera maestra in cozonacit, au spus ca este cel mai grozav cozonac din cati am mai facut.  Eu prefer unul anume cu ciocolata, care ar putea fi depasit doar de alta reteta cu aceeasi umplutura, pentru ca imi place ciocolata. Mi-a placut ca nu s-a crapat deloc la copt; la baigli m-am prins pana la urma cum sa evit fenomenul, dar la cozonacul romanesc credeam ca nu se poate. Am facut un singur cozonac, dar daca as fi framantat doi, cred ca mi-ar fi fost mai greu de cum sunt obisnuita, si eu cam rezist la framantat. Eu termin framantatul cand aluatul moale devine relativ spumos si nelipicios, altfel nu sunt sigura de ce va iesi la final. Nu pot sa stiu sigur nici cat de superioara a fost calitatea lotului de faina de la Baneasa pentru ca si asta conteaza foarte mult; am mai adaugat o lingura ca sa-l transform din pasta in aluat, ca nu prea aveam ce sa framant. Asta este noua noastra reteta de cozonac cu nuca (si ce mai poftim). Multumim!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Natali.R
?? (Natali.R) 30 Apr 2016, 13:17

Cozonacul mi-a iesit mult peste asteptarile mele, Multumesc pentru reteta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Elena H
Elena H 29 Apr 2016, 22:19

Buna draga Lena,

prin acest mesaj vreau sa-ti transmit multumirile mele pentru stadania ta de a ne ajuta sa gatim! Am parcurs  pasii prezentati in reteta pentru cozonac si a iesit o intocmai cum ai spus o minune de cozonac delicios si savuros! Familiei mele i-am facut o bucurie! Si asta doar pentru ca tu ne impartasesti din talentul tau! Multumesc frumos!

Elena Hertanu

Lexy
Lexy 29 Apr 2016, 21:01

acum fac si eu 4 cozonaci dupa reteta asta. sper sa-mi iasa!

marieta
marieta 26 Apr 2016, 11:06

Bunã Lena , sunt foarte buni , au gustul cozonacilor fãcuti de mama , care nu o mai am . Si chiar am încercat multe retete dar tot nu iese au ca ale ei , dar reteta asta da , am fãcut de flori . Si tot în aceeasi zi sau terminat. Îti multumesc mult de tot , Bunul Dumnezeu sã aibã grijã de tine si de familia ta . poza înaite sãi pun în cuptor , cã dupã nu am avut timp sã fac poza ,sau mîncat

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Norica
Norica 20 Apr 2016, 23:39

Draga Lena, nemaipomenita reteta; daca asi fi apropape de tine ti-asi face comanda pentru 10 cozonaci; cum sint departe, poate ajung sa ma pensionez si sa-l pregatesc vreodata pentru nepoti; mi-am reservat reteta. Multumesc mult.

dir
dir 20 Apr 2016, 19:54

Am facut o singura data cozonac cu aluat oparit (de pe un alt site) si intr-adevar este mai umed, dar parca prea seamana a placinta uriasa; mai ales ca fac branzoaice cu aluat oparit. In reteta aceea cred ca am pus doar doua albuse batute cu furculita impreuna cu galbenusele - 6 oua cred - si doar 200 g zahar.  Pentru ca se framanta mai usor compozitia cu aluat oparit si imi place putina variatie cred ca voi incerca de Paste si versiunea ta, dar pentru un singur cozonac. Sper sa ajung sa-i fac si poza; oricum voi reveni cu impresii. 

Arată toate comentariile