Somon marinat (Gravlax)

Somon marinat (Gravlax)

O fi din cauză sezonului rece, dar suntem acum mari fani de pește marinat - ați văzut deja cum fac eu Macroul marinat și de fiecare dată este bătaie pe el, niciodată nu pot să spun că am făcut cantitate suficientă. Chiar și de Crăciun 10 pești au dispărut imediat, copiii îl cer cu mare entuziasm mai ales pe lângă un cartof copt.

Această rețetă de somon marinat am testat-o deja de câteva ori și este o delicatesă, savurăm așa peștele pe sandwish-urile de dimineață (unse cu brânzică sau unt), aperitive, în salată cu legume, și pur și simplu lângă un pahar de bere bună. Rețeta am căutat-o după ce m-am cam săturat de somonul afumat din comerț, recomandat în regimul de slăbire de nutriționista mea. Este f.bun și afumat dar aftertaste-ul fumului este cam insuportabil pentru persoanele mai sensibile la stomac și mirosuri.

Așa marinat se simte doar gustul de pește și nici nu este foarte sărat, aș zice moderat, fix cum trebuie. Eu de obicei marinez 3-4 bucăți, una o țin în frigider (o consumăm timp de 1 săptămână) și restul după sărat le pun la păstrat în congelator. Când mai vrem o tură de pește marinat repede decongelez și savurăm :)

De unde iau peștele pentru marinat, și nu numai - sursa mea cea mai sigură de mulți ani este magazinul Metro (nu fac reclamă, doar recomand). Știu că au zilele de livrare la pește proaspăt marți-joi-sâmbătă, în una din aceste zile ajung și îmi iau pește sigur proaspăt și calitativ. Nu ezitați să cereți de la domnii de la raion file-uri mai mari și frumoase care nu se văd pe vitrină, le țin pe gheață în cutii termoizolante.

Merge și peștele luat de la alte hipermarket-uri, aveți grijă numai să alegeți fileuri curate și un pic mai groase, nu foarte subțiri, ca rămâne doar pielea pe ele și aia n-o mâncăm.

Peștele astfel preparat este dietetic (în sensul de raport calorii-grăsimi), delicios, frumos și aveți siguranța și controlul ingredientelor folosite la preparare - fără conservanți, arome și alte minuni ale industriei chimice.

Ingrediente

File de somon proaspăt
1 kg
cu piele
Sare
6 linguri
   
Zahăr
2 linguri
   
Mărar verde
1 buc
adică 1 legătură
Piper negru măcinat
0.5 lingurite
eu folosesc amestec de piperuri - dar este opțional, puteți pune doar mărar

Pași de urmat

Pas 1

Fileul de somon se curăță de solzi și se spală bine. Pielea nu o dați jos.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 1
Pas 2

Dacă mai observați oase prin file le scoateți atent cu ajutorul unui vârf de cuțit sau o pensetă pt oase de pește.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 2
Pas 3

Tăiați bucăți de pește cam de 7-10 cm lățime.

Eu dintr-un file tai 2 bucăți (de aceeași dimensiune) din partea cea mai groasă, ce rămâne de la coadă las pentru consum curent, nu marinez.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 3
Pas 4

Sarea se amestecă cu zahărul.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 4
Pas 5

Luați un vas puțin mai adânc - cratiță, bol, eu am folosit o caserolă cu capac.

Turnați pe fundul vasului 1/3 din amestecul de sare cu zahăr.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 5
Pas 6

Puneți o bucată de somon cu pielea în jos peste sare.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 6
Pas 7

Deasupra presărați puțin piper măcinat, mărar proaspăt, tăiat bucăți sau întreg, și jumătate din cantitatea de sare rămasă.

Aveți grijă sarea să acopere peștele în strat uniform și gros, inclusiv și părțile laterale ale peștelui.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 7
Pas 8

Peste primul file presărat cu sare puneți și a 2-a bucată de pește, de data asta cu pielea în sus.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 8
Pas 9

Presărați cu restul de sare rămasă, aveți grijă să fie multă și pe lateral.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 9
Pas 10

Acoperiți peștele cu o pungă sau folie de plastic și îl presați cu ceva greu.

La mine aici au fost 2 borcane cu zacuscă pe post de presă.

Lăsați să stea așa presat 3-4 ore la temperatura camerei.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 10
Pas 11

Observați că după acest timp peștele va lăsa ceva apă, o scurgeți din caserola și o aruncați.

Luați presa la o parte, nu o vom mai folosi.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 11
Pas 12

Acoperiți cratița sau caserola cu capac și o puneți la frigider pentru 4-5 zile.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 12
Pas 13

După acest timp peștele este gata de consum.

Îl scoateți pe o farfurie sau fund, cu un cuțit răzuiți excesul de sare de pe file-uri.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 13
Pas 14

Tamponați și uscați fileul cu un șervețel de hârtie.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 14
Pas 15

Feliați și savurați după cum vă place. Pielea se dă jos, nu o consumați.

Prima felie din margini de obicei este puțin mai sărată, dar mai departe peștele este perfect, moderat de sărat și fraged.

Eu îl mai las 1 zi la frigider, așa neacoperit, pe un fund sau farfurie, să se usuce și zvânteze mai bine deasupra.

Somon marinat (Gravlax) - Pas 15
Pas 16

După ce s-a zvântat și uscat îl împachetez în folie de plastic și congelez bucățile care știu că nu le vom mânca timp de 5-7 zile.

Este o rezervă strategică și foarte utilă :)

Somon marinat (Gravlax) - Pas 16
Pas 17

Încercați feliile de pește să le tăiați subțire, așa este cel mai comod și bine de servit.

Știu că pentru un plus de conservare și gust se poate adăuga 1-2 linguri de vodkă-rachiul la marinat, dar este opțional. Eu nu pun pt că mănâncă și copiii din el.

Poftă Bună!

Somon marinat (Gravlax) - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 320 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Cristian
Cristian 24 Jan 2016, 10:35

Buna Lena si felicitari pt retete tale..

On-topic:Imi permit sa fac o "adaugire" zic eu importanta.Pestele trebuie sa fie foarte,foarte proaspat(indice sushi cum zic bucatarii).Iar vodca nu se simte la final ea avand si rolul de a omora din bacteriile rele..

Numai bine!

Tatiana T
Tatiana T 20 Jun 2019, 13:47

Buna, Lena.

La mine a lasa apa si dupa ce l-am bagat la frigider. E mai bine sa o scurg sau sa o las sa se marineze in ea pestele?

Multumesc

lena
Elena (lena) Tatiana T 20 Jun 2019, 15:10

Eu o scurg de obicei😉