Pilaf cu bulgur Rețetă VIDEO

Pilaf cu bulgur

De fapt această rețetă nu este una de pilaf, că din astea mai avem, dar să vă fac cunoștință cu bulgurul și cum se gătește. Aceeași prietenă care mi-a făcut cadou tăițeii de cataif m-a făcut "dependentă" de bulgur și pastă de ardei (dulce, în cazul meu). Mai bine de 1 an a devenit una din cerealele noastre preferate pentru pilaf și tot felul de garnituri cu legume.

Bulgurul este de fapt bobul de grâu curățat de coajă și prefiert, se gătește f.repede, face pilaful să fie bob cu bob și are textură foarte bună și interesantă.

Prima mea mâncare gătită cu bulgur a fost doar un fel de garnitură/pilaf cu ceapă călită, pastă de ardei și bulgur. Toată familia a mâncat cu mare plăcere și de atunci l-am recomandat la cine mi-a mai trecut pragul.

Se găsește în magazinele cu specific arăbesc, l-am văzut la Carrefour la raionul de produse arăbești, l-am cumpărat și de pe internet la Karmel Shop. Vă recomand să-l încercați și neapărat vă veți îndrăgosti de el, are o aromă foarte plăcută și textură perfectă.

Ingrediente

Bulgur
1 pahar
pahar de 250ml
Apă
2 pahare
același pahar cu care măsurați bulgurul
Piept de pui
1 buc
   
Morcovi
1 buc
   
Ceapă albă
1 buc
   
Pastă de tomate
1 lingurita
sau pastă de ardei gras
Sare
1 lingurita
după gust
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
după gust
Frunză de dafin
2 buc
opțional
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Așa arată bulgurul mai de aproape.

Se spală în 2-3 ape ca și orezul, se scurge bine de apă.

Pilaf cu bulgur - Pas 1
Pas 2

Pregătiți și restul ingredientelor.

Pilaf cu bulgur - Pas 2
Pas 3

Pieptul de pui se taie felii subțiri.

Pilaf cu bulgur - Pas 3
Pas 4

Ceapa și morcovul se taie julien.

Pilaf cu bulgur - Pas 4
Pas 5

Într-o tigaie adâncă sau tuci cu fund gros încingeți bine uleiul.

Adăugați pieptul de pui, amestecați periodic până scade toată apa din el.

Pilaf cu bulgur - Pas 5
Pas 6

Adăugați morcovul și ceapa, căliți împreună încă 5 minute.

Pilaf cu bulgur - Pas 6
Pas 7

Adăugați pasta de ardei/roșii, amestecați bine, mai căliți 5 minute.

Pilaf cu bulgur - Pas 7
Pas 8

Puneți bulgurul, amestecați.

Pilaf cu bulgur - Pas 8
Pas 9

Turnați apa.

Pilaf cu bulgur - Pas 9
Pas 10

Potriviți de sare, piper, adăugați frunza de dafin și amestecați bine.

Când începe să fiarbă faceți focul mai mic și îl lăsați cam 10-15 minute.

Pilaf cu bulgur - Pas 10
Pas 11

Tot acest timp a fiert fără capac, observați că s-a umflat, dacă gustați din el este fiert.

Dar încă nu perfect :)

Pilaf cu bulgur - Pas 11
Pas 12

Să-l aducem la starea lui ideală, închideți focul și acoperiți oala cu capac.

Lăsați așa să se pătrundă toate aromele timp de 20-30 de minute. Bulgurul va absorbi restul de zeamă și va fi bob cu bob, nu cleios.

Observați că nu am amestecat în el după ce a început să fiarbă cu tot cu mirodenii și apă.

Pilaf cu bulgur - Pas 12
Pas 13

După acest timp îl serviți cu orice vă place - salată, murături, etc.

Pilaf cu bulgur - Pas 13
Pas 14

Și aici mai de aproape.

Poftă Bună!

Pilaf cu bulgur - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

MashaL
MashaL 29 Oct 2015, 13:48

Draga Lena ma bucur ca si tu ai descoperit aceasta cereala deosebita si gustoasa. Eu l-am intilnit des in Grecia si Cipru se face foarte des. Acolo il faceam des cu carne de porc stins cu vin alb si bulgur, apoi carne de vita marinata cu bulgur si fedea, din pacate aici in Italia inca nu am dat de dinsul. Eu il recomand la toti cu toate ca inca nu am incercat reteta la sigur este foarte gustoasa. 

ETA
ETA 29 Oct 2015, 14:56

Arată delicios, se prepara repede, sper sa găsesc si eu cat de curând acest bulgur. Ma bucur ca ne prezinți o asemenea diversitate de retete!

Nota mea pentru rețetă:
ETA
ETA 16 Feb 2016, 14:54

Am găsit bulgur!!!( la Dm ). A ieșit o mancarica delicioasa! In timp ce se gătea mâncarea, am pregătit aluatul pt "prajitura rusească", bineînțeles ca tot a la Lena, care acum e in cuptor, miroase delicios! Cand s- a întors băiatul cel mare de la scoala m- a si intrebat ce miroase așa de bine. I- a plăcut si bulgurul, multumim Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 03 Nov 2016, 00:48

Foarte gustos acest pilaf, eu pina azi fierbeam bulgurul a parte si faceam sos cu carne si fiecare isi punea peste bulgur . Dar acuma mai repede si mai putine tigai murdare.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 10 Sep 2018, 22:16

N-am folosit niciodata pasta de ardei, a fost altceva. Chiar nu m-am asteptat sa se manance tot, mai ales ca baietii mei sunt cam reticenți in ce priveste mancarurile noi. A fost delicios!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 30 Jan 2021, 00:03

Aveți grijă, când cumpărați bulgur, pentru pilaf de bulgur e nevoie de bulgur mare, bulgurul mărunt, mai zdrobit este pentru alte preparate, ex, chiftele cu umplutură cu carne de vită

Nota mea pentru rețetă: