Cataif cu frișcă

Cataif cu frișcă

De când am tot auzit de cataif, dar tot se găseau diverse chestii care încurcau planului de a-l și încerca. Luna trecută am primit cadou o pungă de tăiței de cataif de la o prietenă și a trebuit să-l fac, îmi părea rău să nu se strice. Da, și acum mă gândesc de ce nu am încercat eu treaba asta mai înainte...

Este un desert atât de simplu, deosebit de gustos, interesant și cu efect de "Oau!" mai la toată lumea. Acum am încercat varianta cea mai simplă, cu frișcă și lapte, dar urmează și altele că abia i-am dat de gust.

Am înțeles că se poate face și cu tăiței foarte fini de casă, nu este chiar la fel, dar la nevoie merge. Tăițeii turcești sunt mult mai fini și în final fac un blat parcă mai uniform și însiropat. Așa că dacă aveți vreun magazin arabesc prin preajmă să știți ce trebuie să căutați acolo.

Prăjitura asta am făcut-o în perioada când a fost la mine un nepot care alerga la Maratonul București din luna trecută. După maraton mi-a spus că ultimii 10 km de alergare s-a gândit numai la Cataif ...:))

Ingrediente

Tăiței pentru cataif
500 g
cam de așa gramaj sunt pungile cu tăiței pentru cataif în magazinele arăbești
Unt
200 g
   
Lapte
750 ml
   
Zahăr
500 g
   
Esență de vanilie
1 buc
+alte arome preferate
Smântână dulce pentru frișcă (32-35%)
1 l
să fie rece, de la frigider
Zahăr pudră
1 pahar
pentru frișcă

Pași de urmat

Pas 1

Așa arată punga cu tăiței de cataif pe care i-am primit.

Cataif cu frișcă - Pas 1
Pas 2

Am desfăcut tăițeii(sunt foarte presați și vidați în pungă) și i-am aranjat în strat uniform în tava de cuptor.

Tava mea a fost mai mare, cam de 30x25 cm.

Cataif cu frișcă - Pas 2
Pas 3

Untul se topește și se toarnă peste tăiței. Apoi cu mâinile le frecați bine, ca untul să se distribuie bine.

Cataif cu frișcă - Pas 3
Pas 4

Cam așa pleacă tava mea la cuptor preîncălzit la 200 grade, pentru 25-30 minute, până se rumenește frumos și uniform.

Cataif cu frișcă - Pas 4
Pas 5

Cat timp tăițeii sunt la cuptor, pregătim siropul de lapte.

Turnați laptele și zahărul într-o cratiță, adăugați vanilia, amestecați și lăsați până începe să fiarbă.

Cataif cu frișcă - Pas 5
Pas 6

Când tăițeii sunt gata turnați siropul fierbinte peste ei.

Observați cum s-au rumenit uniform și frumos.

Cataif cu frișcă - Pas 6
Pas 7

Lăsați tava la temperatura camerei 1-2 ore până se răcorește complet.

Apoi o puneți pentru 6-8 ore la frigider să se însiropeze bine.

Cel mai optim este s-o gătiți seara și lăsați peste noapte la însiropeze.

Cataif cu frișcă - Pas 7
Pas 8

Apoi bateți bine smântâna dulce cu zahăr pudră până obțineți frișcă spumoasă și frumoasă. Aveți instrucțiuni detaliate aici.

Întindeți frișca într-un strat uniform peste tăițeii însiropeți și mai lăsați 1-2 ore la frigider.

Cataif cu frișcă - Pas 8
Pas 9

Apoi porționați și savurați, este extraordinar de gustoasă...

Poftă Bună!

Cataif cu frișcă - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (12-15 porții)
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 4 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

andreeaiasi
andreeaiasi 19 Oct 2015, 13:34

Daca nu am magazin arabesc prin preajma oare unde pit gasi taiteii? La carrefour sau auchan gasesc?

lena
Elena (lena) andreeaiasi 19 Oct 2015, 14:02

S-ar putea, sau luati taietei simpli.

SilviaManuelaSerban557
Silvia Manuela Serban (SilviaManuelaSerban557) andreeaiasi 30 Jul 2016, 16:00

poti folisi fidea din cea mai fina si rezultatul este acelasi

bayram
bayram 19 Oct 2015, 22:29

Da esenta unde se pune?

Nota mea pentru rețetă:
oana.v
oana.v 20 Oct 2015, 15:18

Daca punem taietei simpli, trebuie fierti in prealabil?

lena
Elena (lena) oana.v 20 Oct 2015, 15:27

Nu se fierb in prealabil, se fac la fel.

lena
Elena (lena) 20 Oct 2015, 20:45

Bayram, da, imediat corectez, se pune in lapte.

EdwardSandu270
Edward Sandu (EdwardSandu270) 08 Jan 2021, 11:01

esti sigura ca trebuie 500 gr zahar? mi se pare extrem de mult

lena
Elena (lena) Edward Sandu (EdwardSandu270) 08 Jan 2021, 11:15

Foarte sigura, deserturile arabesti asa sunt. Dar puteti regla dupa preferinte.😉