Vinete "Limba Soacrei"

Vinete "Limba Soacrei"

Acest aperitiv este unul din cele mai cu vechime în familia noastră, nelipsit pe orice masă festivă în sezonul vinetelor, mai ales. Este foarte "vânat" pe masă, am observat o tendință de golire mai rapidă a farfuriilor anume cu acest fel de mâncare :)

Și este bineînțeles banal de simplu...acum nici nu am timp pentru ceva mai sofisticat de gătit, dar nici nu cred că este cazul într-o masă de familie.

Vinetele, în mod tradițional (gătesc rețeta de vreo 15 ani) le făceam prăjite în ulei, de vreun an le fac la grătar și este la fel de delicios, dar mai sănătos. La fel și cu umplutura, se poate face doar cu maioneză, eu acum fac cu cremă de brânză și pun doar 1-2 linguri de maioneză pentru gust mai interesant.

Ingrediente

Vinete
2 buc
alegeți vinete mai înguste/subțiri
Roșii
3 buc
   
Cremă de brânză
4 linguri
   
Maioneză
2 linguri
   
Usturoi (cățeii)
2 buc
   
Sare
0.5 lingurite
   
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Vinetele se taie felii (rondele și/sau în lungime), cam de 5mm grosime, se ung cu o pensulă cu puțin ulei.

Se coc la grătar pe ambele părți.

Vinete "Limba Soacrei" - Pas 1
Pas 2

Într-un bol mic amestecați crema de brânză cu maioneza, usturoiul pisat și sare după gust.

Vinete "Limba Soacrei" - Pas 2
Pas 3

La roșii tăiați atent cotorul și le feliați cât mai subțire posibil.

Vinete "Limba Soacrei" - Pas 3
Pas 4

Acum vă arăt modul tradițional de asamblare:

- se ia o felie de vinete, din acelea lungi, într-o margine se pune puțină cremă de brânză, se acoperă cu o felie de roșie

Vinete "Limba Soacrei" - Pas 4
Pas 5

Se acoperă cu cealaltă parte de la felia de vinete, așa ca să iasă puțin marginea de la roșie afară, ca un vârf de limbă :)

Vinete "Limba Soacrei" - Pas 5
Pas 6

Dar mie îmi place s-o fac ceva mai simplu, tai și coc vinetele rondele, pun cremă de brânză cu usturoi.

Vinete "Limba Soacrei" - Pas 6
Pas 7

Și felia de roșie deasupra. Este mai repede și mai simplu de lucrat.

Acum fiecare cu îndemânarea și preferințele lui :)

Vinete "Limba Soacrei" - Pas 7
Pas 8

Le aranjați pe un platou, ornați cu verdeață și serviți.

Se pot ține câteva ore la frigider, și chiar până a 2-a zi.

Poftă Bună!

Vinete "Limba Soacrei" - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (1-2 platouri)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 28 Sep 2015, 16:20

Buna. Of,of. In 7 oct.civil, si in 17 religios, voi deveni si eu ....soacra.. Oare asa va arata si limba mea ??? Eu probabil nu voi sti...Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 28 Sep 2015, 16:21

Si aceasta numai  cu limbi de ...foc. Hahaha.

Poza mea pentru rețetă:
MashaL
MashaL 28 Sep 2015, 17:37

Felicitari tiki, bucurate ca feciorasul se pune la calea lui . Draga Lena spune-mi te rog in ce consta crema de brinza? De obicei le faceam numai cu maioneza si usturoi dar as vrea sa stiu si varianta ta caci mereu faci ceva deosebit. 

lara.
lara. 28 Sep 2015, 17:39

Draga Lena ,

aici nu exista crema de branza ! CE as putea sa ia u in loc? Sau cum as putea sa fac o crema din branza ?

Merci si arata foarte gustos 😗😗

mer

lena
Elena (lena) lara. 28 Sep 2015, 19:52

Tiki, felicitari cu statutul de soacra, important este sa se iubeasca ei, asa vei fi si tu o soacra fericita si cuminte :)

Lara, Masha, orice fel de branzica puteti lua care va place, ceva mai moale si cremoasa - eu aici in Romania cumpar Delaco Branzica pufoasa tartinabila sau Philadelphia.

tiki
tiki 28 Sep 2015, 22:12

Multumesc fetele de incurajare, dar parca ma simt mai batrana. Asta e. Cununia civila e aici, asa ca sunt bagata-n priza cu gatitul, iar nunta in Constanta. Lena poate vii la gara in Bucuresti sa te vad cand trec. Hahaha.

  Iara,  eu fac crema de branza f. simplu:din branza de vaci mai tare la care adaug putin unt moale la temperatura camerei si 1 lingura smantana. Si mixez.Putina sare, fr, de marar sau patrunjel, depinde la ce-mi trebuie. Pupici.

Adella
Adella 29 Sep 2015, 12:00

Lena nu am putea inlocui crema de branza?

Mi se pare interesant aperitivul si cu siguranta este gustos..insa ma gandeam la zilele de post cu ce am putea inlocui crema de branza..

lena
Elena (lena) Adella 29 Sep 2015, 13:32

Puteti folosi Maioneza de post, o gasiti la Semipreparate.

Katrin
Katrin 03 May 2016, 17:32

Ai mei nu prea se oamoara mancand vanata, insa gatita astfel le place enorm. Am facut si de Paste anul asta. Multumesc Lena! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Miulika
Miulika 19 Aug 2016, 16:38

Am facut zilele trecute,chiar e foarte delicioasa,cu mult mai buna decit cu maioneza!!!

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 18 Feb 2021, 03:18

Vinetele le-am copt la grătarul de afara și nu prea mi-a plăcut cum au ieșit , parca nu sau copt bine și au textura gumii. Data viitoare am sa încerc sa le coc la grătarul pt burgers. Crema de brinza nu am avut și am înlocuit cu brinza de vaci și mi-a plăcut , după ce am pus amestecul de brinza sau mai înmuiat vinetele. Eu am  mâncat cu mare plăcere 😋😋😋😋😋

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: