Halva de morcovi
Deși denumirea de Halva vă duce la un cu totul alt produs, altă textură, eu vă propun s-o încercați și pe aceasta mai puțin obișnuită. Am „furat” ideea și am gustat-o în cadrul festivalului Namaste India, unde Adriana de la Rețete Călătoare a prezentat câteva rețete indiene și thailandeze. Anume această rețetă m-a impresionat cel mai mult, poate și din cauza faptului că nu m-am așteptat la așa un gust de la banalul nostru morcov :)
Am reușit să impresionez cu acest desert deja multe persoane, are efect de „Oau!” mai la toată lumea. Iar acum în sezonul morcovilor noi și sănătoși vă recomand neapărat s-o încercați. Se poate servi ca atare sau cu puțină înghețată de vanilie, va fi și mai excelentă. Despre gust - nu veți simți gustul clasic de morcov, acesta combinat cu unt, cardamon și smântână dulce devine ceva fabulos.
Așa ca observație - în rețetă am folosit smântână dulce, am încercat să o înlocuiesc alte dăți și cu lapte condensat (din acela gros și f. dulce) dar totuși varianta cu smântână mi-a plăcut parcă mai mult un pic, așa că la ingrediente voi menționa doar laptele condensat și vedeți cum vă place și ce aveți la îndemână.
În varianta de post mă gândesc că untul puteți să-l înlocuiți cu ulei de cocos și smântâna cu cea de cocos, anume acestea le recomand pt că sunt aromate și s-ar putea să aveți un rezultat la fel de bun ca cel clasic.
Ingrediente
●
Morcovi
500 g
gata curățați și spălați
●
Smântână dulce pentru gătit -25-32%
100 ml
sau lapte condensat
●
Cardamon măcinat
0.5 lingurite
●
Amestec de nuci
100 g
puteți folosi nuci românești, arahide, alune de pădure, etc
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Morcovii se curăță și se spală.
Pas 2
Apoi se mărunțesc bine în robot sau le puteți da prin răzătoarea mai măruntă.
Pas 3
Într-o tigaie se topește untul, apoi adăugați cardamonul și amestecați repede.
Pas 4
Și imediat adăugați morcovii, amestecați bine și căliți la foc mediu, amestecând periodic până se înmoaie bine.
Pas 5
Cam după 10 minute adăugați zahărul, amestecați și continuați să căliți până morcovul este moale și fără zeamă.
Pas 6
Adăugați și smântâna dulce, amestecați bine și lăsați să fiarbă încă 10-15 minute la foc mic.
Pas 7
Compoziția de morcov este gata atunci când e moale și nu are deloc zeamă, chiar să fie puțin mai uscată.
Închideți focul și o lăsați la o parte.
Pas 8
Pregătiți forme mici pentru a servi halvaua în porții individuale. Puteți folosi căni mici, pahare sau boluri pentru înghețată, etc.
Eu am făcut aici halva din 1 kg de morcov, deci porție dublă, vedeți pe poză câte forme am umplut.
Deci, puneți compoziția de morcovi în forme și o lăsați să se răcească complet, apoi lăsați la frigider pt câteva ore.
Pas 9
Vă recomand să presărați peste halva ceva nuci, vor da un gust și textură și mai bune.
Luați orice nuci/alune aveți în casă, le rumeniți un pic pe tigaie și le zdrobiți la roboțel sau cu făcălețul.
Pas 10
Se servește rece, cu nuci presărate deasupra și în varianta și mai deosebită cu înghețată de vanilie pe lângă. Dar este delicioasă oricum, vă recomand neapărat să încercați.
Poftă Bună!
Cantitate:
600 g
(3-4 porții)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării: