Bezele

Bezele

Demult planificam să lucrez la rețeta de bezele, mai ales după multe întrebări despre utilizarea albușurilor. Dar, deși pare o rețetă banală, chiar foarte, sunt câteva mici detalii care contează pentru obținerea unui rezultat perfect.

Puteți înlocui zahărul pudră din rețetă cu zahăr simplu, dar veți avea mai mult de lucru și nu veți obține bezeaua perfect lucioasă foarte repede. La fel, s-ar putea să nu vă iasă din prima din cauza temperaturii cuptorului, până vedeți cum se împacă bezeaua perfectă cu cuptorul dvs s-ar putea să mai greșiți, așa cel puțin a fost la mine.

În concluzie, se merită toate eforturile și încercările - sunt cei mai simpli biscuiți, fără grăsime și făinuri, foarte aerate, se topesc în gură. Puteți adăuga orice arome, culori, alune/nuci mărunțite deasupra.

Aici aveți rețeta din 3 albușuri (aproximativ 100g), cam cu această cantitate veți avea o tavă de cuptor plină de bezele. Mai bine să faceți în câteva ture dacă vreți mai multe, pentru că bezeaua deja mixată trebuie pusă la cuptor, mai târziu își pierde din textură.

Ingrediente

Albuș de ou
3 buc
aproximativ 100g de albuș
Zahăr pudră
150 g
la fiecare albuș adăugat mai puneți 50g de zahăr în plus - puteți folosi și zahăr simplu, dar crește timpul de mixare
Sare
0.25 lingurite
un vârf de cuțit
Lămâie
0.5 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând pregătiți și măsurați zahărul - eu am trecut zahărul simplu prin aparatul de măcinat cafea.

Bezele - Pas 1
Pas 2

Cu jumătatea de lămâie ungeți/degrasați vasul în care veți face bezeaua.

Bezele - Pas 2
Pas 3

Separati albușurile și le puneți în bolul pregătit, adăugați sarea.

Avem pregătit și zahărul, ne putem apuca efectiv de mixat.

Bezele - Pas 3
Pas 4

Începem să mixăm albușurile (fără zahăr, doar cu sare).

Observați cum începe să se formeze spuma.

Bezele - Pas 4
Pas 5

Spuma tot crește, dar zahăr încă nu adaugăm.

Bezele - Pas 5
Pas 6

Când avem albușurile bătute spumă fermă, așa ca în poză, întoarceți castronul și ele nu curg, nu se preling pe pereți - acesta e momentul când începem să adăugăm zahărul.

Bezele - Pas 6
Pas 7

Dar nu adăugăm tot zahărul o dată, cam câte o lingură (măsurați ochiometric) și mixați bine după fiecare, cam jumătate de minut între reprize.

Bezele - Pas 7
Pas 8

După ce ați terminat zahărul continuați să mixați.

Bezele - Pas 8
Pas 9

Vă opriți periodic, luați puțină bezea între degete, dacă mai simțiți că este compoziția grunjoasă, continuați să mixați.

Vă opriți când bezeaua este perfect netedă și moale.

Dacă puneți zahăr simplu, nu pudră, va dura mai mult până se topește de tot, deci va crește timpul de mixare și stresul dvs :)

Bezele - Pas 9
Pas 10

Un alt indicator, dacă scoateți paletele mixerului din albuș, acesta trebuie să fie ferm, alb lucios și cu vârfurile întinse.

Bezele - Pas 10
Pas 11

Pregătiți hârtia de copt pentru tavă, o tăiați după dimensiune și ungeți dosul colțurilor cu puțin albuș. Așa va adera bine la tavă și nu va fugi când veți pune bezelele pe hârtie.

Eu aș recomanda chiar să presărați puțină făină sau amidon peste hârtie, dacă e o hârtie de proastă calitate s-ar putea lipi bezelele de ea.

Bezele - Pas 11
Pas 12

Cu un poș de ornat sau cu lingura formăm bezele.

Nu le faceți prea mari și groase pentru că va crește timpul de coacere.

Bezele - Pas 12
Pas 13

La cuptorul electric le coaceți timp de 1.5-2 ore, la 70-90 de grade, prima jumătate de oră nu deschideți ușa cuptorului ca să nu crape bezelele. Timpul poate varia în funcție de fiecare cuptor.

La cuptorul cu gaz se coc la treapta cea mai mică și cu cuptorul întredeschis (puneți un creion în ușă).

Dacă bezelele se rumenesc prea repede, trebuie deschis cuptorul și micșorată temperatura.

Când se desprind ușor de hârtie/tavă sunt gata.

Bezele - Pas 13
Pas 14

Ale mele n-au ieșit perfect albe pentru că le-am lăsat vreo oră fără supraveghere și nu am prins momentul când trebuia să fac temperatura mai mică.

Le-am făcut seara, după ce s-au copt le-am lăsat în cuptor până dimineața să se usuce perfect.

Aici aveți poza cu bezelele mici, au fost perfect uscate și fragede.

Bezele - Pas 14
Pas 15

Aici sunt bezelele mai mari, la același timp de coacere, au fost ferme deasupra dar înăuntru mai moi și cleioase.

Deci, rețetă simplă dar cu multe detalii de avut în vedere, până țineți cont de ele și vă obișnuiți - pentru că merită :)

Poftă Bună!

Bezele - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 30 buc (1 tavă de cuptor)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

AnneStartitudeCasting225
Anne StartitudeCasting (AnneStartitudeCasting225) 03 Jun 2020, 19:35

Sigur nu se înmoaie cu zahar praf? Nu știu de ce mi se lichefiaza puțin atunci când adaug zaharul. Înainte de aceasta etapa, albușurile sunt bătute f bine, nu cad dacă întorc castronul dar când adaug zaharul, aluneca, nu își pierd forma dar nu mai au acea consistenta

lena
Elena (lena) Anne StartitudeCasting (AnneStartitudeCasting225) 03 Jun 2020, 19:47

Zaharul pudra trebuie adaugat treptat, cate putin, si atunci iese bine. Daca il puneti pe tot o data, are tendinta sa lichefieze bezeaua.😉

Anne-MarieZaharia105
Anne-Marie Zaharia (Anne-MarieZaharia105) Elena (lena) 04 Jun 2020, 08:53

Treptat am adaugat dar nu stiu ce se intampla. Oricum, bezelele ies, nu se inmoaie in tava doar ca, asa cum am vazut in multe filmulete, atunci cand se adauga zaharul, bezeaua ar fi trebuit sa ramana la fel de tare, nu sa alunece din vas. Multumesc mult pentru raspunsul rapid

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) 15 Mar 2019, 00:27

Cuptorul trebuie preâncălzit?

daria26
daria26 20 Jul 2018, 13:33

Si o tin 2 ore la 70 grade?

daria26
daria26 20 Jul 2018, 13:17

S a ingrosat si cand am inceput sa o pun pe tava iar se inmoaie, deci nu stiu care e problema! O pun asa la cuptor da de s a primi! Multumesc mult

Poza mea pentru rețetă:
daria26
daria26 20 Jul 2018, 12:43

Cum sa o ingros??? 😔😔😔

Poza mea pentru rețetă:
Sin Elena
Sin Elena 13 Oct 2017, 09:38

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
eduardu
Eduardu (eduardu) 24 Nov 2015, 14:13

ma bucur ca ai postat o reteta probata de bezele!chiar ies foarte bune!am mai incercat de pe net dar nu...in sfarsit nu mai arunc albusurile cu care chiar nu stiam ce sa fac.am insa o mica intrebare:daca raman pana a doua zi(ceea ce nu se intampla des) se inmoaie!oare absorb umezeala din aer?ar trebui sa le pastrez intr-o punga ca sa ramana tari?multumesc!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Eduardu (eduardu) 03 Dec 2015, 11:27

Da, aceastea o cam absorb, recomand sa incerci Bezelele Elvetiene de pe site, alea sunt mult mai stabile si nu se inmoaie asa usor si repede.

Trebuie pastrate mai bine intr-o cutie de carton si in loc uscat.

allinaraicu
allinaraicu 13 Jul 2015, 15:48

Iata-i!Sunt deliciosi,doar ca m-am convins ca trebuie neaparst sa-mi procur ustensilele necesare pu ornat.Astept sa se trezeasca Davidash sa vad ce va spune,dar bezeaua cruda a gustat-o cu pofta.:-) I-am scapat si eu si s-au rumenit un pic,dar ca prima data consider ca mi-au iesit de nota 9.;)

Poza mea pentru rețetă:
Crissie
Crissie 30 May 2015, 23:57

In sfirsit am gasit timp si le-am facut! In citeva din ele am pus cacao si-au iesit foarte bune, doar ca trebuie mincate repede ca se inmoaie.

Poza mea pentru rețetă:
Crissie
Crissie 16 May 2015, 17:23

Lena, un mare multumesc pentru aceasta reteta! Demult asteptam pe site o reteta reusita cu bezele si cu macarons (sper ca o sa apara si acestia din urma in curind)! Chiar daca internetul e plin de retete de tot felul, cea mai mare incredere o am in tine Lena (sper ca te superi ca vorbesc "la tu", parca e mai usor asa si mai familial). Expermintezi pentru noi, faci greseli, strici produse ca sa ajungi la reteta perfecta si ca sa nu gresim noi, si pentru asta ma inchin pin' la pamant! Pentru OAMENI ca tine!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile