Cozonac "Coronița de Crăciun"
Sunt buni cozonacii clasici, dar dacă vreți să faceți ceva mai deosebit pentru masa de sărbătoare, vă recomand această coroană pufoasă, aromată și rapidă. Chiar am avut o plăcere s-o execut, se face atât de repede, simplu și frumos, din păcate are un singur minus - nu te poți opri din mâncatul ei!
În rețeta originală se face cu Nutella, eu am improvizat și am făcut cu scorțișoară, foarte bune amândouă variante, asta cu scorțișoară parcă mai aromată.
Cu această ocazie vă urez să aveți un Crăciun liniștit alături de cei dragi! Pregătiri cât mai cu spor și rezultate delicioase pe masa de sărbătoare!
Ingrediente
●
Făină albă calitate superioară
500 g
●
Drojdie proaspătă
25 g
sau 10g drojdie uscată
●
Ouă
1 buc
+1 gălbenuș pt uns deasupra
●
Zahăr
100 g
+ 3 linguri pt umplutură
●
Unt
70 g
topit și răcorit, păstrați 2-3 linguri de unt topit pt umplutură
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Scorțișoară
2 lingurite
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol puneți făina, în mijloc faceți o adâncitură.
Drojdia se dizolvă cu 3-4 linguri de lapte cald, se toarnă în adâncitura din făină și lăsați până începe să facă spumă.
Pas 2
După acest timp adăugați în bol restul de lapte, oul, zahărul, untul topit, esența de vanilie și sarea.
Pas 3
Amestecați aluatul cu o lingură, va fi ceva mai lipicios dar nu adăugați făină.
Pas 4
Presărați făină pe masă și treceți aluatul cu o lingură acolo.
Pas 5
Frământați puțin aluatul cât să fie uniform, ajutându-vă cu făina.
Apoi îl treceți înapoi în bol și lăsați să crească 30-40 de minute.
Pas 6
Apoi îl tăiați în 2 bucăți.
Pas 7
Din fiecare bucată de aluat întindeți câte o foaie rotundă, cam de 5-7mm grosime.
Așterneți cu hârtie de copt tava de cuptor, eu am folosit-o pe cea mare de aragaz.
Treceți prima foaie de aluat pe hârtie.
Pas 8
Ungeți cu unt topit această foaie.
Pas 9
Apoi presărați 2-3 linguri de zahăr și 2 linguri de scorțișoară.
Pas 10
Cu mâinile frecați bine scorțișoara cu zahărul și untul.
Pas 11
Așa ca să fie toată suprafața maronie.
Pas 12
Acoperiți cu a 2-a foaie.
Pas 13
Puneți 1 pahar (pahar cam de 5-7cm în diametru) în mijlocul foilor.
Tăiați în 4 foile cu un cuțit sau tăietor de pizza, aveți grijă să tăiați doar până la marginile paharului.
Pas 14
Apoi fiecare bucată se taie încă în 4 bucăți. În total trebuie să vă iasă 16 felii.
Pas 15
Apoi începem să răsucim de 3 ori fiecare felie - una în stânga, următoarea în dreapta.
Pas 16
Le răsuciți pe toate și vă iese așa o coroană.
O lăsați la cald până crește frumos, cam se dublează.
Pas 17
Ungeți cu gălbenuș de ou, eventual dizolvat cu 2 linguri de lapte.
Puneți la cuptor preîncălzit la 180 grade pentru 20-25 de minute.
Pas 18
Când s-a rumenit frumos o scoateți și lăsați puțin să se răcorească.
Ar fi bine să scoateți hârtia cât coroana este caldă, să nu se lipească zahărul caramelizat de ea.
Dacă totuși s-a lipit o mai puneți pt 5 minute în cuptor să se topească caramelul.
Pas 19
Puteți orna cu zahăr pudră deasupra, eu aș recomanda totuși să n-o faceți, îmi pare mai frumos așa rumenit simplu.
Pas 20
Aici și o secțiune pufoasă, aromată și delicioasă.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(16 felii)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
90 min
Data publicării:
Notă:
5 (10 voturi)