Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar

Nu sunt eu adepta bucătăriei moleculare dar îmi plac anumite tehnici pe care le-am văzut la Heston Blumenthal. Una din chestii care am testat-o acum a fost cu acest piept de pui, care este chiar "de catifea". Am zis să încerc pentru că este accesibil, simplu și ne-am cam săturat de pieptul de pui la grătar. Soțul a fost super încântat, nu-i venea să creadă ce gust și textură avea carnea, iar sosul l-a "lins" de pe farfurie...

Bineînțeles, ca să fiu și eu mai "profi" am zis să încerc și sosul de muștar, care este demențial - se poate face și pt carne, și pt legume la grătar, pește, etc.

Rozmarinul din rețetă nu este atât de 100% obligatoriu, dar iese f.bine cu el, așa că vă adaptați. Pieptul de pui se poate face cu piele (cumpăr piept de pui cu os și piele și îi scot osul) sau fără piele.

Ingrediente

Piept de pui
2 buc
cu piele și os, sau dezosat
Sare
60 g
   
Apă
1 l
   
Unt
50 g
   
Rozmarin
2 buc
2 crenguțe, este opțional
Ceapă albă
1 buc
   
Vin alb demisec
100 ml
   
Smântână dulce pentru gătit -25-32%
200 ml
   
Muștar de dijon
1 lingurita
eu am pus muștar franțuzesc, cu boabe, de la Kamis

Pași de urmat

Pas 1

Pieptul de pui îl dezosez dacă este cazul.

Apă se amestecă cu sarea și se pune în ea carnea la marinat pentru 3 ore.

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 1
Pas 2

Unul din motivele de ce cumpăr pieptul cu os și piele este că îmi place mult cum se face și servește pieptul așa cu pielea coaptă puțin.

Altul pt că din oasele scoase fac o supă pe care apoi o adaug în sosul de muștar - fierb oasele cu 1 morcov, 1 albitură, 1 ceapă și 1 rădăcină de pătrunjel, la foc mic timp, de 1 oră. Fiindcă la sos folosesc doar 1 polonic de supă, din restul am făcut o Ciorbă a la grec. Sau o puteți congela și folosi ulterior la orice mâncare.

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 2
Pas 3

Ne întoarcem la pieptul de pui care s-a marinat 3 ore.

Îl scoateți din apă și ungeți cu unt moale deasupra, opțional puteți presăra și rozmarin deasupra.

Se pune în cuptor preîncălzit la 100 grade timp de 1.5 ore.

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 3
Pas 4

Ultimele 10 minute puteți să-l puneți sub gril sau îl rumeniți repede pe o tigaie.

Eu nu-i fac nimic, îl las așa.

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 4
Pas 5

Pieptul astfel preparat puteți să-l serviți cum vă place, sau faceți un sos cu muștar, pașii vedeți mai jos.

Deci, Într-o tigaie topiți 30g unt, adăugați ceapa tăiată bucățele(opțional și rozmarin) și o căliți puțin până se face mai moale.

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 5
Pas 6

Apoi turnați vinul și lăsați să fiarbă 5 minute.

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 6
Pas 7

Apoi adăugați smântâna dulce.

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 7
Pas 8

și 1 polonic de supă(sau apă).

Dacă sosul nu este foarte gros puteți să nu adăugați supă/apă.

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 8
Pas 9

Lăsați să fiarbă încet până se îngroașă un pic - cam ar fi ca un aluat de clătite.

Adăugați la urmă muștarul, amestecați.

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 9
Pas 10

Închideți focul și lăsați sosul 5-10 minute să se pătrundă.

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 10
Pas 11

Apoi îl treceți printr-o sită.

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 11
Pas 12

Noi am servit pieptul de pui cu sosul de muștar și o salată. Merge și orice altă garnitură vă place.

Poftă Bună!

Piept de pui "de catifea" cu sos de muștar - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 180 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

maiam
maiam 10 Dec 2014, 23:18

arata super, si sunt sigura ca este si foarte gustos, mersi de reteta Lena, neaparat voi face chiar saptamana asta 

Nota mea pentru rețetă:
RuxandraIrina
RuxandraIrina 11 Dec 2014, 09:57

Oare reteta asta merge si cu piept de curcan? 

lena
Elena (lena) RuxandraIrina 11 Dec 2014, 10:04

Cred ca ar merge.

natalia74
natalia74 15 Dec 2014, 12:52

 cred cai  o buna receta de craciun

roxana12
roxana12 16 Dec 2014, 03:31

Draga Lena,

O apreciere generala ptr postarile tale de retete: mentionezi sursa de informare! Bravo! E ceva ce nu se observa pe alte blog-uri romanesti. dovedesti ca nu plagiezi, adica nu iti atribui munca altcuiva.

Felicitari!

gabriela.brb
gabriela.brb 19 Dec 2014, 12:27

Buna ziua,

Ce parere aveti, merge si cu carne de vita? Incerc sa nu mai mananc carne de pui din cauza hormonilor.

Numai bine si va multumesc pt tot ce postati!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) gabriela.brb 19 Dec 2014, 15:12

Puteti sa incercati, dar mai mult cu muschi, alta bucata nu cred ca se va fragezi bine.

Corina.Iasi
Corina.Iasi 19 Dec 2014, 16:13

Buna, Lena,

Multumesc frumoste rog, scuza-mi nestiinta. 

Spune-mi, te rog, ce pun in tava, cand dau pieptul la cuptor, uns cu unt? Apa si ulei? 

lena
Elena (lena) Corina.Iasi 19 Dec 2014, 16:20

Nimic, doar unt pe carne.

Corina.Iasi
Corina.Iasi 19 Dec 2014, 16:25

Multumesc frumos!!! :) carnea nu o spal, dupa marinare, corect? :D 

lena
Elena (lena) Corina.Iasi 19 Dec 2014, 16:28

Nu, urmati exact pasii.

Corina.Iasi
Corina.Iasi 19 Dec 2014, 18:21

Multumesc frumos, e la cuptor :)