Plăcintă "Crizantema"

Plăcintă "Crizantema"

Rețeta inițială este cu carne, așa am făcut-o și eu, dar cu siguranță puteți varia umpluturile, atât sărate(ciuperci tăiate mărunt și călite cu ceapă, cașcaval, brânză, etc.) cât și dulci(mac, scorțișoară, ciocolată, etc.) În varianta dulce să mai adăugați puțin zahăr în aluat.

Mi-a plăcut mult modul de formare și mai ales rezultatul final, aspectul este de nota 20 la fel și gustul. Este perfectă pentru a impresiona musafirii sau familia la o masă ceva mai specială.

Ingrediente

Carne
500 g
eu am pus de vită, merge și de curcan, pui, porc, etc.
Ceapă albă
1 buc
   
Ouă
2 buc
+1 gălbenuș pt uns plăcinta
Sare, piper
1 lingurita
   
Cașcaval
150 g
   
Lapte
125 ml
   
Lapte bătut/iaurt/chefir
125 ml
   
Drojdie uscată
10 g
sau 25g proaspătă
Zahăr
1 lingura
   
Sare
1 lingurita
   
Ulei
6 linguri
   
Făină albă calitate superioară
500 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Pregătiți umplutura - carnea am tocat-o împreună cu ceapa.

Se adaugă 1 ou, sare, piper și se amestecă bine.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 1
Pas 2

Lapte cald(nu fierbinte!) se amestecă cu zahărul și drojdia, lăsați 10 minute până începe să crească spumă.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați laptele bătut, 1 ou, sarea, uleiul - amestecați.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 3
Pas 4

La urmă puneți făina și frământați aluatul.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 4
Pas 5

Îl mai scoateți pe masa înfăinată și frământați puțin până devine uniform.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 5
Pas 6

Puneți-l înapoi în bol, acoperiți cu un prosop și lăsați să crească până își dublează volumul.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 6
Pas 7

După acest timp îl împărțiți în 2 bucăți.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 7
Pas 8

Și fiecare bucată se întinde în câte o foaie de aproximativ 5mm grosime.

Cu paharul(diametru de 6-7cm) tăiați rondele din aceste foi.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 8
Pas 9

Pe fiecare puneți câte 1 linguriță de carne tocată, dar aveți grijă să o puneți mai pe mijloc, marginile le lăsați libere.

Peste carne presărați un pic de cașcaval ras.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 9
Pas 10

Și acum începem să formăm plăcinta.

Fiecare rondea se îndoaie în jumate.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 10
Pas 11

Apoi încă o dată în jumate.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 11
Pas 12

Întoarceți în "picioare" și prindeți colțurile de jos.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 12
Pas 13

Ungeți cu un pic de ulei/unt o tavă de 28cm diametru și aranjați fiecare bucată una lângă alta, pe parcurs ce formați fiecare din rondelele cu carne.

Dacă aveți umplutură care ar lăsa zeamă sau curge, mai bine așterneți tava cu hârtie de copt.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 13
Pas 14

Pentru a forma mijlocul - luăm un cerc de aluat cu carne și îl tăiem în jumate.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 14
Pas 15

Suprapun un pic jumătățile una peste alta.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 15
Pas 16

Și le rulez.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 16
Pas 17

Întoarceți și avem un fel de rulou care îl puneți la urmă, exact în mijlocul plăcintei.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 17
Pas 18

Cam așa arată plăcinta finală, formată. Ungeți cu gălbenuș de ou și lăsați 20-30 de minute să crească.

Aluat ajunge și rămâne un pic, eu am mai făcut un mic covrig din el.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 18
Pas 19

Se coace la cuptor preîncălzit la 180 grade, timp de 35-45 de minute, până se rumenește frumos.

Lăsați să se răcorească și o puteți servi.

Plăcintă "Crizantema" - Pas 19
Pas 20

Se poate tăia felii ca o plăcintă clasică, sau se rupe bucăți de fiecare.

Aici mai sunt câteva bucăți de plăcinta noastră :)

Poftă Bună!

Plăcintă "Crizantema" - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 22

raluca du
raluca du 28 Jan 2020, 11:33

cat de mare trebuie sa fie tava pt cantitatile din reteta? multumesc!

raluca du
raluca du raluca du 28 Jan 2020, 11:33

am citit mai bine reteta...am vazut acum, scuze :)

DoinaCotoman308
Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 08 Nov 2018, 07:56

daca o facem cu branza de vaci la pasul unul vrinza o amestecam cu ceapa sau nu....

lena
Elena (lena) Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 08 Nov 2018, 08:13

Puteti sa amestecati cu ce va place.

IrinaIuliana460
Irina Iuliana (IrinaIuliana460) 06 May 2017, 11:07

Daca fac cu carnea tocata și prăjită mai iese?(am Carne tocata de porc cu Slanina și este 0rea grasa)

lena
Elena (lena) Irina Iuliana (IrinaIuliana460) 06 May 2017, 19:12

Da, va fi bine.

GinaBurlacu513
Gina Burlacu (GinaBurlacu513) 01 May 2017, 23:06

Multumesc!, asa arata placinta mea!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
V.Tulbu
V.Tulbu 22 Apr 2015, 16:48

Mulţumesc pentru reţetă, eu am ales să pregătesc jumătate cu carne şi jumătate cu brînză. A fost foarte gustoasă.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
simonik
simonik 16 Dec 2014, 17:09

Asa arata placinta mea!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 06 Dec 2014, 23:35

Multumesc Lena pt retetele minunate. Am facut-o si eu azi cu ciuperci si ceapa calite putin.A iesit minunat. 

Poza mea pentru rețetă:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 05 Dec 2014, 19:32

E superba!!Nu am avut carne si nici nu am fugit la cumparaturi si am facut cu umplutura din ciuperci ceapa sunca putin calite si amestecate apoi cu ou.O minunatie!Multumesc Lena,datorita tie voi impresiona pe mos Nicolae in seara asta,iar voua sa va aduca multa sanatate si bucurii!

Poza mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 02 Dec 2014, 20:03

si o sectiune, la fel de interesanta, cind o privesc imi amintesc de o gluma din copilarie : ''Placinta ... placinta,  dar cum a intrat brinza in ea? '' 

Poza mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 02 Dec 2014, 19:59

Imi place tare modul de formare a acestei prajituri, eu am vazut pe un site rusesc mai demult o reteta cam la fel tot cu carne si am decis sa o fac in varianta dulce cu dulceata de zmeura si nuci. M-am distrat la formare si apoi la mincat cu atit mai mult 

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile