Plăcintă "Crizantema"
Rețeta inițială este cu carne, așa am făcut-o și eu, dar cu siguranță puteți varia umpluturile, atât sărate(ciuperci tăiate mărunt și călite cu ceapă, cașcaval, brânză, etc.) cât și dulci(mac, scorțișoară, ciocolată, etc.) În varianta dulce să mai adăugați puțin zahăr în aluat.
Mi-a plăcut mult modul de formare și mai ales rezultatul final, aspectul este de nota 20 la fel și gustul. Este perfectă pentru a impresiona musafirii sau familia la o masă ceva mai specială.
Ingrediente
●
Carne
500 g
eu am pus de vită, merge și de curcan, pui, porc, etc.
●
Ouă
2 buc
+1 gălbenuș pt uns plăcinta
●
Sare, piper
1 lingurita
●
Lapte bătut/iaurt/chefir
125 ml
●
Drojdie uscată
10 g
sau 25g proaspătă
●
Făină albă calitate superioară
500 g
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Pregătiți umplutura - carnea am tocat-o împreună cu ceapa.
Se adaugă 1 ou, sare, piper și se amestecă bine.
Pas 2
Lapte cald(nu fierbinte!) se amestecă cu zahărul și drojdia, lăsați 10 minute până începe să crească spumă.
Pas 3
Apoi adăugați laptele bătut, 1 ou, sarea, uleiul - amestecați.
Pas 4
La urmă puneți făina și frământați aluatul.
Pas 5
Îl mai scoateți pe masa înfăinată și frământați puțin până devine uniform.
Pas 6
Puneți-l înapoi în bol, acoperiți cu un prosop și lăsați să crească până își dublează volumul.
Pas 7
După acest timp îl împărțiți în 2 bucăți.
Pas 8
Și fiecare bucată se întinde în câte o foaie de aproximativ 5mm grosime.
Cu paharul(diametru de 6-7cm) tăiați rondele din aceste foi.
Pas 9
Pe fiecare puneți câte 1 linguriță de carne tocată, dar aveți grijă să o puneți mai pe mijloc, marginile le lăsați libere.
Peste carne presărați un pic de cașcaval ras.
Pas 10
Și acum începem să formăm plăcinta.
Fiecare rondea se îndoaie în jumate.
Pas 11
Apoi încă o dată în jumate.
Pas 12
Întoarceți în "picioare" și prindeți colțurile de jos.
Pas 13
Ungeți cu un pic de ulei/unt o tavă de 28cm diametru și aranjați fiecare bucată una lângă alta, pe parcurs ce formați fiecare din rondelele cu carne.
Dacă aveți umplutură care ar lăsa zeamă sau curge, mai bine așterneți tava cu hârtie de copt.
Pas 14
Pentru a forma mijlocul - luăm un cerc de aluat cu carne și îl tăiem în jumate.
Pas 15
Suprapun un pic jumătățile una peste alta.
Pas 17
Întoarceți și avem un fel de rulou care îl puneți la urmă, exact în mijlocul plăcintei.
Pas 18
Cam așa arată plăcinta finală, formată. Ungeți cu gălbenuș de ou și lăsați 20-30 de minute să crească.
Aluat ajunge și rămâne un pic, eu am mai făcut un mic covrig din el.
Pas 19
Se coace la cuptor preîncălzit la 180 grade, timp de 35-45 de minute, până se rumenește frumos.
Lăsați să se răcorească și o puteți servi.
Pas 20
Se poate tăia felii ca o plăcintă clasică, sau se rupe bucăți de fiecare.
Aici mai sunt câteva bucăți de plăcinta noastră :)
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (5 voturi)