Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post)
Demult voiam să fac o variantă de post a Plăcintei fragede cu mere, problema era că majoritatea rețetelor sunt cu margarină, produs pe care eu îl evit în bucătărie pe cât se poate. Această rețetă mi-a sărit în ochi pe Facebook și imediat am și aplicat-o, chiar cu copil mic în brațe am reușit s-o fac în dublu exemplar, cu mere și dovleac, în aceeași zi.
Este foarte simplă, chiar banală, rapidă și foarte bună. Părerile sunt foarte împărțite care variantă ar fi mai gustoasă - am dat să guste la vreo 5 persoane, toți au zis că ba cu mere e bună, ba cu dovleac, deci depinde de preferințe. La ultimul pas aveți și o poză cu secțiunea din plăcinta cu dovleac.
Ingrediente
●
Apă
200 ml
sau 15 linguri
●
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
sau 15 linguri
●
Zahăr
350 g
sau 15 linguri
●
Praf de copt
10 g
1 plic
●
Esență de vanilie
1 buc
+ coajă de lămâie, opțional
●
Mere
6 buc
aproximativ 1.5 kg, plus 3 linguri de zahăr
●
Dovleac
700 g
în varianta dacă faceți cu dovleac, plus 4-5 linguri de zahăr
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol amestecați apa cu uleiul și zahărul.
Pas 2
Apoi adăugați făina și praful de copt, frământați aluatul - va fi puțin moale și plăcut la lucru.
Pas 3
Îl treceți pe masa presărată cu făină, împărțiți în 2 bucăți și formați 2 bile.
Le lăsați să se odihnească 10 minute.
Pas 4
În acest timp se pregătesc merele - ei doar le-am dat repede prin robot, cu tot cu coajă.
La fel și dovleacul, dar puteți să le dați și prin răzătoarea mare.
Presărați zahăr peste ele și eventual scorțișoară după preferințe.
Pas 5
Prima bilă de aluat am întins-o într-o foaie mare, cât este dimensiunea tăvii de aragaz. Am presărat 3 linguri de griș peste ea.
Pas 6
Am distribuit uniform merele pe toată suprafața și am presărat încă 2 linguri de griș peste ele.
Pas 7
Am întins și a 2-a foaie, am pus-o peste mere și am înțepat cu furculița din loc în loc.
Pas 8
Se coace la cuptor preîncălzit la 200 grade, timp de 30-40 de minute, până se rumenește frumos.
Pas 9
Lăsați să se răcească, porționați și serviți opțional ornată cu zahăr pudră.
Pas 10
Aici varianta cu dovleac - procedura este aceeași ca și la mere, dovleacul crud, amestecat cu zahăr se pune în loc de mere.
O mică remarcă - plăcinta a 2-3-a zi se face mai moale, așa că aveți grijă s-o coaceți mai bine, mai rumenă să fie.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(1 tavă de aragaz)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (11 voturi)