Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post)

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post)

Demult voiam să fac o variantă de post a Plăcintei fragede cu mere, problema era că majoritatea rețetelor sunt cu margarină, produs pe care eu îl evit în bucătărie pe cât se poate. Această rețetă mi-a sărit în ochi pe Facebook și imediat am și aplicat-o, chiar cu copil mic în brațe am reușit s-o fac în dublu exemplar, cu mere și dovleac, în aceeași zi.

Este foarte simplă, chiar banală, rapidă și foarte bună. Părerile sunt foarte împărțite care variantă ar fi mai gustoasă - am dat să guste la vreo 5 persoane, toți au zis că ba cu mere e bună, ba cu dovleac, deci depinde de preferințe. La ultimul pas aveți și o poză cu secțiunea din plăcinta cu dovleac.

Ingrediente

Apă
200 ml
sau 15 linguri
Ulei de floarea-soarelui
200 ml
sau 15 linguri
Zahăr
350 g
sau 15 linguri
Făină albă
500 g
   
Praf de copt
10 g
1 plic
Esență de vanilie
1 buc
+ coajă de lămâie, opțional
Mere
6 buc
aproximativ 1.5 kg, plus 3 linguri de zahăr
Dovleac
700 g
în varianta dacă faceți cu dovleac, plus 4-5 linguri de zahăr
Griș de grâu
5 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol amestecați apa cu uleiul și zahărul.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 1
Pas 2

Apoi adăugați făina și praful de copt, frământați aluatul - va fi puțin moale și plăcut la lucru.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 2
Pas 3

Îl treceți pe masa presărată cu făină, împărțiți în 2 bucăți și formați 2 bile.

Le lăsați să se odihnească 10 minute.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 3
Pas 4

În acest timp se pregătesc merele - ei doar le-am dat repede prin robot, cu tot cu coajă.

La fel și dovleacul, dar puteți să le dați și prin răzătoarea mare.

Presărați zahăr peste ele și eventual scorțișoară după preferințe.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 4
Pas 5

Prima bilă de aluat am întins-o într-o foaie mare, cât este dimensiunea tăvii de aragaz. Am presărat 3 linguri de griș peste ea.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 5
Pas 6

Am distribuit uniform merele pe toată suprafața și am presărat încă 2 linguri de griș peste ele.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 6
Pas 7

Am întins și a 2-a foaie, am pus-o peste mere și am înțepat cu furculița din loc în loc.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 7
Pas 8

Se coace la cuptor preîncălzit la 200 grade, timp de 30-40 de minute, până se rumenește frumos.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 8
Pas 9

Lăsați să se răcească, porționați și serviți opțional ornată cu zahăr pudră.

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 9
Pas 10

Aici varianta cu dovleac - procedura este aceeași ca și la mere, dovleacul crud, amestecat cu zahăr se pune în loc de mere.

O mică remarcă - plăcinta a 2-3-a zi se face mai moale, așa că aveți grijă s-o coaceți mai bine, mai rumenă să fie.

Poftă Bună!

Plăcintă fragedă cu mere/dovleac (de post) - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 tavă de aragaz)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (11 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 35

Stefy3
Stefy3 18 Nov 2019, 14:42

Bună.Ieri la prânz am făcut această prăjitură, aluatul este pufos, o reteta ușor de făcut. Mulțumim, Lena!

P.S.Imi plac și rețetele video, bine ca te si vedem, ești o drăguță :)

Poza mea pentru rețetă:
DumitracheElena
DumitracheElena 11 Apr 2019, 15:09

Buna Lena. Am mai gatit aceasta reteta de placinta si este singura care imi iese perfect 😏🤷‍♀️ intrebarea mea este: daca nu tin neapărat sa fie de post cu ce pot inlocui uleiul?

Mersi frumos

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) DumitracheElena 11 Apr 2019, 15:25

Cu unt, bineinteles😉

Mamitzoaica
Mamitzoaica 28 Jan 2019, 17:40

Buna! Am făcut ieri aluatul! Ffff bun, fraged si rapid! Mulțumesc!

Stefy3
Stefy3 20 Oct 2018, 15:51

Săptămâna trecută am făcut această prăjitură, într-adevăr un aluat foarte fraged, e buna și a treia zi, se păstrează tare bine!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Lidiab
Lidia Lidia (Lidiab) 06 Mar 2018, 14:42

Buna Lena,

Cand e post fac des aceasta placinta. Am facut-o astazi iar si a iesit iarasi delicioasa.

Mersi mult de tot, Lena!

Pupici,

Lidia

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Maria Luminita
Luminita (Maria Luminita) 09 Oct 2017, 14:19

Am rumenit-o cam tare dar la gust e foarte buna ☺.

Multumim!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
irinam
irinam 01 Dec 2015, 17:13

Am doar un singur regret,am pus putine mere

Poza mea pentru rețetă:
victoria1981
victoria1981 09 Feb 2015, 15:31

Extraordinara!!!multumim frumos de reteta!!

Nota mea pentru rețetă:
BBJUL
BBJUL 02 Dec 2014, 19:16

in principiu a iesit bine și așa! Data viitoare vad ce mai adaug - zahar sau făină. Multumesc de receta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
natalia74
natalia74 30 Nov 2014, 15:52

buna lena demult vroiam sati scriu si acum miam facut mai mult timp si vreau sati multumesc din tot sufletul pentru ce mai ajutat is casatorita de 19 ani familie sot 2 copii deacum si studenti am dar iti multumesc foarte mult pentru receta cornulete cu gem stii carei folosul?multi ani am trait la soacra era o bucatareasa nemipomenita  de la ea am invatat toate si bucate si secrete acum imi tin sotul cu bucatele mamai asa spune el chear ii multumesc ei dar carei treaba deti multumesc tie .soacra intotdeauna cind facea cozonacul de pasti il facea noaptea si eu nu vedeam dar acum am facut cornuletele tale cu gem am mai adaos la zahar am facut chear si rulade am pus si cu halva si cu nuci si cu diferite ce se pune in cozonaci sii stii lena am simtit gustul cela de cozonaci al soacrei si stii am reusit!!!!!!!!!!!!!!!!!si ma bucur acum nui simbata ca eu sa nu coc rulade mai pun in aluat si stafide dar cind intind aluatul il unhg cu gem nare importanta decari si apoi pun halva prin razatoate  ese de minune la ceai e foarte buna.dar vreau sa te mai intreb cind fac rulada  o ung cu ou si o dau la cuptor susanul cind se presoara ma tem sa nul ard in rola iti multumesc foarte mult !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile