Gogoși "Floare"

Gogoși "Floare"

La această rețetă mai întâi mi-a atras atenția forma gogoșilor (și bineînțeles simplitatea ingredientelor), mi s-a părut rapid, frumos și interesant. După ce le-am făcut am fost absolut uimită și încântată de gustul lor și textura. Familia le-a apreciat și mai mult, le-am savurat până la ultima bucățică - recomand cu mare încredere și insistență să le încercați!

La ultimul pas aveți ca dovadă și o secțiune, cu siguranță vă convinge :)

Ingrediente

Lapte bătut/iaurt/chefir
250 ml
   
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Ouă
1 buc
   
Sare
0.5 lingurite
   
Zahăr
5 linguri
   
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
+ 100ml ulei pt prăjit gogoșile
Esență de vanilie
1 buc
   
Făină albă
450 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mic turnați laptele bătut și adăugați bicarbonatul de sodiu, amestecați și lăsați 10 minute.

Gogoși "Floare" - Pas 1
Pas 2

Oul se amestecă bine cu sarea, zahărul și uleiul.

Gogoși "Floare" - Pas 2
Pas 3

Adăugați amestecul de ouă la cel de lapte bătut - tot aici adăugați și vanilia, mixați.

Gogoși "Floare" - Pas 3
Pas 4

La urmă puneți făina și amestecați cu o lingură.

Gogoși "Floare" - Pas 4
Pas 5

Observați că aluatul este destul de moale și lipicios - dar nici într-un caz nu mai adăugați făină.

Gogoși "Floare" - Pas 5
Pas 6

Sunt 2 opțiuni aici - lucrați pe masa unsă cu ulei, bineînțeles vă ungeți și mâinile.

Sau presărați făină pe masă și îl lucrați în făină, eu am făcut așa - am presărat masa cu făină mai multă, ajutându-mă cu lingura am scos aluatul pe masă și ușor l-am frământat.

Gogoși "Floare" - Pas 6
Pas 7

La frământat am avut ajutor :)

Important aici să înțelegeți că trebuie adunat aluatul cu puțină făină, nu frământat până devine nelipicios și tare - deci îl lucrați cu mâinile efectiv jumate de minut, atât cât să faceți o bilă de aluat. Lăsați să se odihnească 5-10 minute.

Gogoși "Floare" - Pas 7
Pas 8

Îl întindeți într-o foaie de aproximativ 6-7 mm grosime și tăiați cu paharul forme rotunde.

Gogoși "Floare" - Pas 8
Pas 9

Fiecare cerc îl tăiați cu cuțitul de 4 ori pe lateral, așa ca să lăsați mijlocul netăiat.

Gogoși "Floare" - Pas 9
Pas 10

Încindeți bine uleiul într-o tigaie.

Atenție! -  Ulei trebuie să fie ca pt prăjit - nu baie de ulei ca la gogoșile clasice.

Puneți gogoșile în tigaie și le prăjiți la foc mic, cu condiția să fie uleiul foarte bine încins când le adăugați în tigaie.

Gogoși "Floare" - Pas 10
Pas 11

Aveți grijă că se fac foarte repede, stați pe lângă ele și le întoarceți când observați că s-au rumenit pe o parte.

Gogoși "Floare" - Pas 11
Pas 12

Le scoateți pe o farfurie așternută cu șervețele de hârtie, să absoarbă excesul de ulei.

La fel faceți încă 1-2 ture de gogoși, depinde cât de mare aveți tigaia. Mare atenție să nu le prăjiți la foc prea mare, să reușească să se coacă și înăuntru.

Gogoși "Floare" - Pas 12
Pas 13

Opțional, la servire, le puteți presăra cu zahăr pudră.

Gogoși "Floare" - Pas 13
Pas 14

Mi-a plăcut mult faptul că se pot rupe "petale" din fiecare gogoașă și bineînțeles le serviți cu gemul preferat.

Poftă Bună!

Gogoși "Floare" - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1000 g
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 05 Feb 2018, 12:19

Eu pentru că nu aveam iaurt l-am înlocuit cu borș și au ieșit foarte bune. Culoarea gogoșilor a fost mai gălbuie dar nu a influențat gustul.

timotei
timotei 14 May 2015, 01:35

Lena la mine sau primit putin cam înecacioase ,asa ar trebui sa fie sau trebuie mai putina faina?

lena
Elena (lena) timotei 14 May 2015, 21:43

Dap, un pic mai putina faina :)

tomandreea
tomandreea 10 Dec 2014, 17:07

le-am facut au iesit bine doar ca au gust de bicarbonat  si arata asa!!!...apropo am facut fasolica dupa reteta care am gasit-o pe site si e un deliciu!!!

Poza mea pentru rețetă:
tomandreea
tomandreea 10 Dec 2014, 14:06

am facut reteta pas cu pas,acum se odihneste!sunt foarte curioasa cum am sa reusesc sa intind aluatul,tinand cont ca e lipicios 

Alina Heering
Alina Heering 17 Sep 2014, 15:45

un deliciu si ffff aromate. mai am cateva azi le-am facut ptr ca ieri nu am avut timp. Bravo ptr reteta 5 stele

Nota mea pentru rețetă:
Alina Heering
Alina Heering 16 Sep 2014, 14:05

Lena,am uitat sa cumpar zahar pudra :( merge si cu altceva??

lena
Elena (lena) Alina Heering 16 Sep 2014, 14:09

Am scris la pasul 13, este optional, puteti sa le lasati si simple, fara nimic.

Alina Heering
Alina Heering 16 Sep 2014, 14:03

Azi vreau sa fac gogosile floare, le tot aman de vreo 2 saptamani.Abia astept

Ingrid88
Ingrid88 08 Sep 2014, 11:23

Buna!

in loc de iaurt se poate si cu lapte?

lena
Elena (lena) Ingrid88 08 Sep 2014, 11:35

Nu, trebuie sa fie lapte fermentat, acru.

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 03 Sep 2014, 13:29

Interesanta reteta si vreau so fac dac pana ajung sambata la cumparaturi pot sa le fac cu praf de copt caci nu am bicarbonat? Si inca ceva daca le as lucra cu ulei pe masa in loc de faina si sa le coc in cuptor sa nu fie prajite ai iesi tot ?

lena
Elena (lena) Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 03 Sep 2014, 14:21

Nu as recomanda sa inlocuiti bicarbonatul cu praf de copt.

De cuptor nu stiu, puteti incerca, sigur nu ies la fel dar ceva va iesi :)

tiki
tiki 02 Sep 2014, 17:30

. Offfffff. Lena cata treaba am si nu ma lasi deloc. Faina reteta, dar trebuie sa recunosc ca am lucrat cam greu aluatul fiind asa lipicios. Am mai pus eu putina faina, dar nu am vrut sa gresesc. Si am taiat "petalele" si pana sa le bag in tigaie se lipeau si le-am mai apasat o data cu cutitul. Hahaha. F.bune,si aromate.Am mancat 1 asa nepudrata si parca nu era dulce,dar cu zaharul deasupra e ok. Multam. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile