Gem de prune și mere

Gem de prune și mere

Una din combinațiile mele preferate de gem, deși ne place mult și gemul de prune, în combinație cu mere acesta devine parcă și mai bun, mai aromat și gustos. Merele leagă și mai bine la consistență și îi dau o aromă foarte fină, în același timp nu o acoperă pe cea a prunelor.

Recomand să încercați neapărat combinația, la noi e „bătaie” în familie pe el, ultimele borcane sunt ca de aur :)

Ingrediente

Prune
2 kg
alegeți prune moi și bine coapte
Mere
1 kg
   
Zahăr
2 kg
   

Pași de urmat

Pas 1

Prunele se spală, se curăță de sâmburi - le puteți lăsa jumătăți sau tăia în sferturi, sau se pot trece printr-un robot, dacă vreți consistență mai fină la gem.

Eu prefer să le tai sferturi ca să se simtă bucățele de prune.

Gem de prune și mere - Pas 1
Pas 2

Merele se curăță de cotor și se dau prin răzătoare mai mare sau robot, cu tot cu coajă.

Gem de prune și mere - Pas 2
Pas 3

Într-un ceaun de 4-5 litri turnați 1 pahar de apă și cele 2 kg de zahăr, puneți pe foc.

Gem de prune și mere - Pas 3
Pas 4

Observați că apa va topi zahărul pe parcurs, și se face un sirop gros când începe să fiarbă. Nu uitați să mai amestecați în el de 2-3 ori.

Gem de prune și mere - Pas 4
Pas 5

Când siropul fierbe bine adăugați în el prunele și merele pregătite anterior, amestecați și lăsați la foc mare.

Gem de prune și mere - Pas 5
Pas 6

Aveți grijă să stați pe lângă tuci până începe să fiarbă bine, va face spumă și dacă nu amestecați și micșorați focul va fugi pe plită.

Deci, imediat cum a început să fiarbă faceți focul mic și amestecați periodic în el.

Gem de prune și mere - Pas 6
Pas 7

După 1 oră de fiert va arăta cam așa.

Gem de prune și mere - Pas 7
Pas 8

După 2 ore va fi așa, observați că se schimbă și culoarea și consistența.

Eu l-am pornit seara și după 2 ore am oprit focul până dimineața, l-am lăsat descoperit în tuci. Este opțional, puteți să-l fierbeți în continuare dacă aveți timp.

Gem de prune și mere - Pas 8
Pas 9

Deci, eu l-am lăsat peste noapte descoperit - dimineața, cât era rece, arăta cam așa - am observat că i-a făcut bine statul ăsta peste noapte - chestie observată și la alte rețete de dulceață/gem. Dar repet, nu este obligatoriu, anume la această rețetă.

Gem de prune și mere - Pas 9
Pas 10

L-am fiert încă o oră și jumătate la foc mic, amestecând tot mai des pt că spre final are tendința să se lipească de fund.

Deci în total gemul meu a fiert 3.5 ore - mai mult de 4 ore nu recomand să-l fierbeți, doar dacă îl vreți foarte dens, să stea lingura în el.

Gem de prune și mere - Pas 10
Pas 11

Îl turnați fierbinte în borcane uscate și închideți ermetic capacul.

Gem de prune și mere - Pas 11
Pas 12

Astea sunt borcanele mele, din cantitatea de fructe și zahăr de mai sus.

După ce se răcesc le puneți în cămară.

Gem de prune și mere - Pas 12
Pas 13

Deși când este fierbinte gemul pare lichid, după răcire va avea consistența potrivită și destul de groasă.

Se vede și în poză.

Poftă Bună!

Gem de prune și mere - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3500 g (7-8 borcane de 300 ml)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

sarian
sarian 26 Aug 2014, 14:21

Mulțumiri Lena, minunată ideea de a mixa prunele cu mere, cred că are o aromă deosebită. 

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 26 Aug 2014, 18:44

Doua dulceturi preferate in unul , trebue facut neaparat. Desi am facut anul trecut multa dulceata ca mai am provizii si pe anul acesta si am zis ca nu fac anul acesta, ma pun pe treaba din nou. Lena ceaunele mele sint de 2l , tot ferb atitea ore sau mai putin,ca numi place sa fac asa dens dulceata ca sa stra lingura in el. Revin cu poze.

lena
Elena (lena) 26 Aug 2014, 18:54

Sigur trebuie fiarta macar 2-3 ore, verifica in proces densitatea.

timotei
timotei 26 Aug 2014, 19:03

Ok 

karmen39
karmen (karmen39) 27 Aug 2014, 13:05

O sa-l fac numaidecat ! multumesc pentru reteta,sunteti o gospodina minunata !!!

gabriela.mmm
gabriela (gabriela.mmm) 27 Aug 2014, 22:06

Buna seara....e intradevar buna  abia am terminat de pus in borcane,are un gust deosebit de bun si parerea mea e mai buna si delicata decat  gemul de prune clasic....mersi Lena ptr ideile tale...

timotei
timotei 29 Aug 2014, 09:52

Am dat prunele la blender ca nu aveam timp sa le tai,am facut azi si cozonac de la tine cu gemul acesta

Poza mea pentru rețetă:
flori17
flori17 20 Sep 2014, 17:29

Buna Lena!

Azi a fost ziua succeselor la pregatirile de toamna! Dupa reteta de zacusca cu dovlecei, a venit randul si acestei retete. Mi-a iesit de minune combinatia dintre prune - am gasit din cele brumarii sau perje - si mere dulci, cu miros de toamna!

O mentiune pentru fiertul gemului sau al dulcetei in doua, chiar trei etape: am "descoperit" procedura fiind fortata de timpul redus pe care il am la dispozitie. Practic, nu reusesc sa termin o dulceata intr-o seara, decat stand pana la miezul noptii. Asa, fiarta in doua sau trei seri, efortul se diminueaza si exact cum ai mentionat, dulceata iese chiar mai bine.

Cum prunele au fost foarte dulci, cred ca ar fi mers si un pic mai putin zahar. Poate 1,5 kg in loc de 2 kg. Insa, densitatea preparatului este extraordinara. Degustatorii mei din casa, desi mofturosi de obicei, au comentat pozitiv fara sa fie intrebati.

Din nou, multe multumiri!