Unul din cele mai folosite sosuri din bucătăria italiană - sosul Bolognese, se folosește de obicei pentru a pregăti lasagna, paste dar și în combinație cu diverse legume, de exemplu vinete (una din mâncărurile noastre preferate).
Sosul Bolognese, să știți că se mai numește și ragu bolognese, ne place foarte mult și de obicei gătesc porție dublă din el, una o folosesc imediat iar pe cealaltă o congelez pentru altă dată.
Tot secretul într-un sos bolognese gustos este să aveți răbdare și să-l fierbeți la foc mic timp de 2 ore. Varianta de mai jos este verificată de ani de zile, primesc multe complimente de fiecare dată când gătesc cu el, deci vă recomand neapărat să-l folosiți și să-l aveți la îndemână în congelator.
Acestea sunt primele ingrediente de bază a rețetei - ceapa și usturoiul le puneți obligatoriu, morcovul și tija de țelină sunt opționale. Toate le tocați cât mai mic posibil, morcovul îl puteți trece prin răzătoarea fină.
Am făcut de multe ori fără morcov și țelină, iese la fel de bun sosul bolognese.
Într-o tigaie adâncă, sau un ceaun, încălziți bine uleiul și untul (acesta este opțional, dar îl recomand).
Adăugați ceapa, morcovul și țelina tocate mărunt, amestecați și sotați la foc mediu timp de aproximativ 10 minute.
La final adăugați usturoiul mărunțit, amestecați și mai căliți 2-3 minute.
Puneți carnea tocată peste legume, o desfaceți și amestecați repede cu lingura, pentru ca să nu se formeze chiftele din ea.
Căliți carnea și amestecați periodic până începe să se rumenească, apoi turnați 100ml de vin alb demisec. Iarăși amestecați și căliți până se evaporă tot lichidul.
Puneți 1 lingură pastă de tomate, amestecați și mai căliți 3 minute.
Turnați roșiile pasate (din conservă sau proaspete), amestecați bine.
Când începe să fiarbă totul, puneți un capac dar să fie puțin deschis, faceți focul foarte mic sub tigaie și lăsați așa timp de 2 ore.
În tot acest timp neapărat îl mai amestecați, verificați să fiarbă încet, iar dacă observați că se evaporă prea mult lichid îl puteți completa cu puțină apă fierbinte sau supă de legume/carne.
Acest lucru depinde de cât de densă este pasata de roșii, și cât de tare fierbe sosul, sau cât de lichid doriți să-l faceți (mie îmi place să fie ceva mai lichid).
La finalul celor 2 ore, adăugați în sos aproximativ 3 linguri de lapte, acesta va mai lua puțin din aciditatea roșiilor și veți observa că îmbunătățește considerabil gustul.
Adăugați sare și busuioc după gust, amestecați și închideți focul.
Îl folosiți cald sau rece, se congelează foarte bine, este perfect.
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.