Sos Bolognese

Sos Bolognese

Unul din cele mai folosite sosuri din bucătăria italiană - sosul Bolognese, se folosește de obicei pentru a pregăti lasagna, paste dar și în combinație cu diverse legume, de exemplu vinete (una din mâncărurile noastre preferate).

Sosul Bolognese, să știți că se mai numește și ragu bolognese, ne place foarte mult și de obicei gătesc porție dublă din el, una o folosesc imediat iar pe cealaltă o congelez pentru altă dată.

Tot secretul într-un sos bolognese gustos este să aveți răbdare și să-l fierbeți la foc mic timp de 2 ore. Varianta de mai jos este verificată de ani de zile, primesc multe complimente de fiecare dată când gătesc cu el, deci vă recomand neapărat să-l folosiți și să-l aveți la îndemână în congelator.

 

Ingrediente

Ceapă albă
2 buc
   
Usturoi
4 buc
căței mici
Ulei de măsline
50 ml
   
Carne tocată de porc
300 g
   
Carne tocată vită
300 g
   
Roșii pasate la conservă
700 g
sau roșii proaspete pasate, bulion de casă
Vin alb demisec
100 ml
   
Busuioc uscat
1 lingurita
sau busuioc proaspăt, puteți adăuga și măghiran uscat
Sare
0.5 lingurite
sărați după gust
Morcovi
1 buc
opțional
Țelină tije Apio
1 buc
opțional
Unt
30 g
   
Pastă de roșii
1 lingura
   
Lapte
3 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Acestea sunt primele ingrediente de bază a rețetei - ceapa și usturoiul le puneți obligatoriu, morcovul și tija de țelină sunt opționale. Toate le tocați cât mai mic posibil, morcovul îl puteți trece prin răzătoarea fină.

Am făcut de multe ori fără morcov și țelină, iese la fel de bun sosul bolognese.

Sos Bolognese - Pas 1
Pas 2

Într-o tigaie adâncă, sau un ceaun, încălziți bine uleiul și untul (acesta este opțional, dar îl recomand).

Sos Bolognese - Pas 2
Pas 3

Adăugați ceapa, morcovul și țelina tocate mărunt, amestecați și sotați la foc mediu timp de aproximativ 10 minute.

Sos Bolognese - Pas 3
Pas 4

La final adăugați usturoiul mărunțit, amestecați și mai căliți 2-3 minute.

Sos Bolognese - Pas 4
Pas 5

Puneți carnea tocată peste legume, o desfaceți și amestecați repede cu lingura, pentru ca să nu se formeze chiftele din ea.

Sos Bolognese - Pas 5
Pas 6

Căliți carnea și amestecați periodic până începe să se rumenească, apoi turnați 100ml de vin alb demisec. Iarăși amestecați și căliți până se evaporă tot lichidul.

Sos Bolognese - Pas 6
Pas 7

Puneți 1 lingură pastă de tomate, amestecați și mai căliți 3 minute.

Sos Bolognese - Pas 7
Pas 8

Turnați roșiile pasate (din conservă sau proaspete), amestecați bine.

Sos Bolognese - Pas 8
Pas 9

Când începe să fiarbă totul, puneți un capac dar să fie puțin deschis, faceți focul foarte mic sub tigaie și lăsați așa timp de 2 ore.

Sos Bolognese - Pas 9
Pas 10

În tot acest timp neapărat îl mai amestecați, verificați să fiarbă încet, iar dacă observați că se evaporă prea mult lichid îl puteți completa cu puțină apă fierbinte sau supă de legume/carne.

Acest lucru depinde de cât de densă este pasata de roșii, și cât de tare fierbe sosul, sau cât de lichid doriți să-l faceți (mie îmi place să fie ceva mai lichid).

Sos Bolognese - Pas 10
Pas 11

La finalul celor 2 ore, adăugați în sos aproximativ 3 linguri de lapte, acesta va mai lua puțin din aciditatea roșiilor și veți observa că îmbunătățește considerabil gustul.

Sos Bolognese - Pas 11
Pas 12

Adăugați sare și busuioc după gust, amestecați și închideți focul.

Îl folosiți cald sau rece, se congelează foarte bine, este perfect.

Poftă Bună!

Sos Bolognese - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (10 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 25

marierbivora
Circiu Mariana (marierbivora) 03 Apr 2016, 12:27

Pe langa ingredientele retetei de sus, folosesc morcov la cantitatile pe care le-ai dat, as pune 2 morcovi mijlocii, folosesc telina sau asazisa apio. Rosiile sunt mai bune neconservate dar daca e iarna sa fie-n suc nu bulion, pun si vin alb la fiert, iar cand servim cu paste (scurte de preferat) pt. nepotica sunt unele mici tubulare). Nu pun ceapa.

Nota mea pentru rețetă:
natacahul
natacahul 23 Nov 2015, 14:38

As dori sa aflu daca adaug suc de roshii e bine sau nu??

lena
Elena (lena) natacahul 03 Dec 2015, 11:28

E f.bine.

gospodina1
gospodina1 08 May 2015, 23:30

Gatesc si eu acest sos foarte des. Eu pun rosmarin si piper cind aproape e gata si nu adaug vin. Folosesc atit rosii la conserva cit si proaspete ca sa nu iasa acru.

Nota mea pentru rețetă:
danyelle
Diana (danyelle) 25 Dec 2013, 21:01

Si eu pregatesc acest sos des, dat fiind ca locuiesc linga  Bologna si este foarte renumit. In original se numeste "ragù bolognese". Chiar in aceste zile l-am pregatit cu o mica modificare: se pune mai putin sos de tomate (iese mai putin acru)  si pe parcurs se adauga lapte pentru a face carnea mai moale si a "taia" di grasimea uleiului. Ah, si dupa cum vrea receta originala foarte important  la inceput se face un amestec din ceapa ,morcov si telina (la noi nu am vazut in comert..) tocat foarte marunt (mai binein robot... eu asa nu mai gasesc bucatele de legume in sos ) si fara usturoi. 

Poza mea pentru rețetă:
ElenaZ109
Elena Z (ElenaZ109) Diana (danyelle) 12 Feb 2022, 11:24

Cat il fierbeti? In reteta scrie 2 ore dar am gasit ca trebuie fiert undeva la 4-5 ore....

RazvanChindea823
Razvan Chindea (RazvanChindea823) Elena Z (ElenaZ109) 21 Aug 2022, 14:13

In functie de cata carne bagi !! eu la 4 kg de carne l-am fiert pana la 5 ore

Cori
Cori 09 Feb 2012, 13:55

Foarte bun sosul, numai ca eu folosesc carne de pui

Poza mea pentru rețetă:
RazvanChindea823
Razvan Chindea (RazvanChindea823) Cori 21 Aug 2022, 14:14

Cori ,sunt curios cum iese!! Nu am facut niciodata cu pui :) Am sa incerc si eu odata!! eu fac doar cu vita sau vita- porc!!

Emma
Emma 22 Sep 2010, 16:07

Am facut si au acest sos astazi si l-am mancat cu macaroane (melcisori). Mi s-a parut usor de facut si extrem de gustos. Singura problema e timpul de fierbere de 2 ore. Il pot face doar cand sunt acasa toata dimineata. Oricum, merita, e mult mai bun decat ceea ce faceam pana acum sau ce se gaseste in comert.

Nota mea pentru rețetă:
amalia80
amalia80 21 Sep 2010, 15:52

Un sos destul de greu de pregatit, dar rezultatul este pe masura. Prima data cand am facut acest sos l-am facut conform retetei de pe cutia de lasagna si acolo era mentionat si morcovul (2 morcovi rasi). Cred ca iese mai dulce, dar este delicios.

Nota mea pentru rețetă:
gabriela29sv
gabriela29sv 05 Sep 2010, 21:25

Buna din nou, vreau sa precizez ca am facut deja lasagna dupa reteta ta ,cam a 7 -a oara deja ...e foarte buna reteta si am recomandat-o cu caldura tuturor prietenelor mele. Totusi am facut o mica modificare, in loc de carne de porc amestecata cu vita eu pun carne de pui cu vita(familia mea nu prea este fan al carnii de porc) si imi iese foarte buna si asa, chiar laudata 

Nota 10 pentru toate retetele tale minunate si mai ales pentru efortul care il depui impartasind si cu noi...

Nota mea pentru rețetă:
vero79
veronica (vero79) 27 Nov 2009, 09:36

multumim pentru reteta si eu am facut sosul si este extraordinar de bun

nota10+

Nota mea pentru rețetă:
ionelita
ionelita 08 Oct 2009, 17:29

am facut si eu sosul si mi se pare super bun,busuiocul face toata treaba...pana acum il luam de la magazin dar nu se compara cu cel facut in casa...sotul meu si cu mine il adoram.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile