Tartă "Tatin" cu caise

Tartă "Tatin" cu caise

Mai românește ar fi tarta răsturnată cu caise, dar fiindcă așa o cheamă francezii, să fie Tarte "Tatin" - sună mai pretențios :)

O prăjitură banal de simplă, dar foarte gustoasă - a fost apreciată de ai mei, chiar și de Sofia care nu mănâncă caise în mod normal.

Bineînțeles că abia aștept să fac varianta clasică, cu mere, dar și aceasta cu caise nu trebuie ignorată. Este puțin crocantă, aromată de la caise și unt, recomand cu mare încredere!

Ingrediente

Făină albă calitate superioară
250 g
   
Unt
225 g
125g pt aluat + 100g pt glazură
Gălbenuș de ou
1 buc
   
Sare
0.25 lingurite
   
Apă
40 ml
   
Zahăr
100 g
   
Esență de vanilie
1 buc
opțional puteți adăuga 1 linguriță de ghimbir măcinat
Caise
500 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Aluatul puteți să-l faceți cu mâinile sau la robot, eu am preferat robotul - este puțin mai repede și mai curat.

Deci se pun în robot făina, 125g unt moale, gălbenușul, sarea și apa.

Tartă "Tatin" cu caise - Pas 1
Pas 2

Amestecați bine până devine aluatul uniform.

Tartă "Tatin" cu caise - Pas 2
Pas 3

Formați o bilă din el, acoperiți cu folie de plastic și puneți la frigider pentru 1-2 ore.

Tartă "Tatin" cu caise - Pas 3
Pas 4

Într-o cratiță (a mea a fost de 28 cm) topiți untul cu zahăr - doar topiți, nu caramelizați.

Adăugați vanilia și pudra de ghimbir dacă aveți.

Atenție! Cratița o alegeți cu mânere de metal, ca s-o puteți pune la cuptor, sau folosiți o tavă de cuptor rotundă cu pereții nedetașabili.

Tartă "Tatin" cu caise - Pas 4
Pas 5

Caisele le spălați și curățați, aranjați-le în cratiță cu untul topit - observați că le-am pus cu "pălăriile" în jos.

Tartă "Tatin" cu caise - Pas 5
Pas 6

Aluatul se întinde într-o foaie rotundă de dimensiunea tăvii.

Tartă "Tatin" cu caise - Pas 6
Pas 7

Îl puneți peste caise, puțin presați și aranjați marginile. Înțepați din loc în loc cu o furculiță.

Tartă "Tatin" cu caise - Pas 7
Pas 8

Puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru aproximativ 40-45 de minute.

După acest timp o scoateți și lăsați 10 min în tavă.

Tartă "Tatin" cu caise - Pas 8
Pas 9

După aceste 10 minute răsturnați prăjitura pe un platou și lăsați să se răcească complet.

Tartă "Tatin" cu caise - Pas 9
Pas 10

Apoi o serviți cum vă place, ca atare sau cu înghețată.

Eu am presărat un pic de zahăr pe ea, pentru decor.

Poftă bună!

Tartă "Tatin" cu caise - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (6-8 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)
Colecții: Plăcinte, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 14

Oxancic
Oxancic 13 Jul 2016, 00:16

J'adore! Absolut delicioasa!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
adeia
adeia 28 Mar 2015, 18:33

Buna Lena.îmi poți spune, te rog,daca se pot folosi piersici din compot?merci

lena
Elena (lena) adeia 28 Mar 2015, 20:46

Teoretic ai putea, nu va fi la fel de aromat, dar cred ca tot buna.

nora geta
nora geta 26 Aug 2014, 23:48

Multumesc pentru toate retetele delicioase pe care le gasim la tine!!!! Am incercat printre multe altele si aceasta tarta... delicioasa, am facut blatul cu fulgi de ovaz iar zaharul a fost brun ceea ce a dat un gust de caramel. tres bon

lena
Elena (lena) 25 Aug 2014, 17:57

Intra-adevar au fost probleme cu afisarea pozelor la comentarii, am mai facut lucrari la unele chestii pe site si s-a stricat aici. Dar s-a rezolvat, multumesc mult de atentionare :)

Dap, la Inghetata nu m-am bagat sa-ti raspund pt c anu este reteta mea, nu am incercat-o macar ca sa pot sa te ajut.

taniulya
taniulya 25 Aug 2014, 17:20

Lena, acum e totul bine, se vad pozele. Nu stiu de ce nu se vedeau citeva zile la rind... Apropo te-am intrebat de inghetata cu lemon curd, acum am inteles ca nu sunt retetele tale, ci ale altor gospodine :) ma performez in sit-ul tau :)

Nota mea pentru rețetă:
taniulya
taniulya 07 Aug 2014, 23:17

Am facut-o azi cu piersici si iarasi e super tare gustoasa! Am inlocuit 1/3 faina cu fulgi de ovaz marunti, asa ca sa fie si mai sanatoasa! Super delicioasa! Apropo, Lena, nu mi se deschid foto de la comentarii, e doar la mine sau e ceva cu site-ul? Merci

lena
Elena (lena) taniulya 08 Aug 2014, 12:16

Buna idee cu piersicile si fulgii de ovaz :)

De poze, spune-mi te rog nu poti sa le incarci sau nu le vezi pe site, pe cele anterioare. Si ce browser folosesti?

Aliki
Aliki 22 Jul 2014, 13:24

Buna Lena.Daca fac sosul de unt cu zahar intr-o tigaie sau cratita obisnuita si pe urma il rastorn intr-o forma de tarte are vreo problema?Cratitele pe care le am nu sunt bune ptr. cuptor. Multumesc mult!

lena
Elena (lena) Aliki 22 Jul 2014, 13:26

Da, sigur, merge si asa facut.

taniulya
taniulya 18 Jul 2014, 21:54

Foto...

Poza mea pentru rețetă:
taniulya
taniulya 18 Jul 2014, 21:53

E Dumnezeiasca aceasta tarta! Foarte gustoasa! Gospodinelor, este obligatoriu sa o incercati! Delicioasa rau!

Nota mea pentru rețetă:
taniulya
taniulya 17 Jul 2014, 18:43

Lena, daca las aluatul pe noapte in frigider, e o problema?

lena
Elena (lena) taniulya 17 Jul 2014, 20:18

Este foarte bine, am uitat sa mentionez ca aluatul se poate face si cu mai mult timp inainte.

Arată toate comentariile