Gem de vișine

Gem de vișine

Mai bun decât dulceața de vișine poate să fie doar un gem de vișine, și asta pentru că la noi în familie la putere sunt anume gemurile - pentru prăjituri, clătite, oladii, cornuri - anume gemurile dense și aromate sunt la mare trecere.

Aici am aplicat aceeași metodă de la Gemul de căpșuni și Dulceața de vișine - respectiv nu avea cum să fie altfel decât un gem de excepție - culoare rubinie, aromă de vișine intensă și dens, așa ca să stea lingura în el, numai bun de uns pe pâine cu unt :)

Ingrediente

Vișine fără sâmburi
1 kg
   
Zahăr
1 kg
   

Pași de urmat

Pas 1

Vișinele se curăță de sâmburi - aveți grijă să nu rămână vreunul pe acolo.

Gem de vișine - Pas 1
Pas 2

Și le treceți prin robot - eu nu le fac chiar pastă, îmi place să se simtă bucățele.

Foarte important să nu ajungă vreun sâmbure pe acolo pentru că se mărunțește în robot și va fi gem cu scârț :)

Gem de vișine - Pas 2
Pas 3

Adăugați zahărul la vișinele mărunțite și amestecați bine - lăsați vreo oră să-și mai lase zeama.

Gem de vișine - Pas 3
Pas 4

Turnați într-o tigaie/cratiță (de 28 cm diametru a fost a mea) aproximativ 4 polonice din amestecul de vișine și puneți la fiert.

Gem de vișine - Pas 4
Pas 5

Când începe să fiarbă micșorați puțin focul.

Gem de vișine - Pas 5
Pas 6

Reglați flacăra sub cratiță să fiarbă intens, cu spumă, dar să nu vă iasă pe afară.

Amestecați periodic și lăsați așa la fiert cam 10-12 minute.

Gem de vișine - Pas 6
Pas 7

Am observat că gemul de vișine trebuie să fiarbă cu câteva minute mai mult decât cel de căpșuni.

După ce a fiert intens vreo 10-12 minute, faceți focul mai mic și testați picătura pe farfurie - dacă mai trebuie mai lăsați 3-4 minute la fiert.

Oricum deși pare lichid când este fierbinte, după răcire se îngroașă bine.

Gem de vișine - Pas 7
Pas 8

Îl turnați fierbinte în borcane uscate și curate, închideți ermetic capacul.

Asta-i tot, nu punem conservant și nici nu le sterilizăm, stau foarte bine peste iarnă, chiar și în cămara de la bloc.

Gem de vișine - Pas 8
Pas 9

Ies aproximativ 3 borcane dintr-un kg de vișine - dacă faceți cantitate mai mare trebuie doar să fierbeți dulceata în câteva ture - și nu mai mult de 4 polonice de amestec crud de vișine cu zahăr la o cratiță/tigaie de 28 cm.

Gem de vișine - Pas 9
Pas 10

Aici după răcire, vedeți cât de gros este.

Foarte bun și chiar vă recomand - eu am planuri mărețe cu acest gem, trebuie să mai fac încă măcar 10 borcane.

Poftă Bună!

Gem de vișine - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (3 borcane de 300g)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 22

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 22 Jun 2018, 10:42

Am facut si eu azi gem de visine, dar mi s-a intarit preaq tare daca am last 10 minute. Am vazut ca daca las doar 5-6 minute imi iesemai bine. Eu am facut din 2 kg. Oare din cauza ca sunt visinele din gradina noastra si nu lasa atata zeama trebuie fiert mai putin? Cel de capsuni si zmeura tot dupa reteta de aici il fac si iese super.Acum vreau sa fac si dulceata de visine.

lena
Elena (lena) Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 22 Jun 2018, 11:02

Da, exact, timpul de fierbere trebuie reglat in functie de cata zeama au fructele. Sa vezi ce bombiane am facut eu cu cirese 🤓

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) Elena (lena) 22 Jun 2018, 12:19

Multumesc!

ananna97
ananna97 30 Mar 2015, 18:01

Eu am pus si bucati de portocala si am folosit visine congelate! ;).

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 31 Jul 2014, 15:38

Eu as folosit totusi metoda de aici, va fi si culoarea mai frumoasa si textura mai buna. Poti sa lke adaugi putina apa, daca vezi ca nu lasa suc.

natinati
natinati 21 Jul 2014, 15:44

Iata si poza promisa!

Poza mea pentru rețetă:
zina.cotorobai
zina.cotorobai 08 Jul 2014, 13:22

Buna... as vrea sa incerc sa fac acest gem..dar nu sunt sigura daca din coacaze o sa se primeasca cu aceasta reteta de la visini???

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) zina.cotorobai 08 Jul 2014, 14:58

Da, e bine cu coacaze, zmeura, caise, piersici - ies perfecte.

tiki
tiki 25 Jun 2014, 00:06

Buna. Ce sa spun? Am facut si eu acest gem, dar mi-a iesit cam tare. Uitati cum sta lingurita. Nu conteaza, ca se poate subtia. Dar,...exista un DAR. Eu vreau sa-l folosesc la prajituri si sa fie acrisor, dar...nu e. E dulce. Visinile coapte,bune,mari,...o minunatie. Ma gandesc ca atunci cand il folosesc sa adaug suc de lamaie. Daca puneam zahar mai putin erau mai acrisoare, dar probabil si mai ....."subtiri" ca consistenta. Noapte buna ca e tarziu.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 12 Jun 2014, 15:16

Multumesc mult Lena, am sa incerc mai intai sa vad cum imi iese

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 12 Jun 2014, 09:01

Din mure salbatice se poate face oare ? Noi locuim intr o zona unde sunt multe mure, si vreau mult sa culegem si sa fac gem si dulceata, caci iarna totul e bun, mai ales cu clatite 

lena
Elena (lena) Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 12 Jun 2014, 11:54

Am facut eu cu mure intr-un an si nu mi-a placut - s-a simitit mai putin gustul de mure si mai mult semintele lor. Incearca 2-3 borcane si vezi daca va place.

timotei
timotei 11 Jun 2014, 17:58

Lena eu am facut anul trecut asa cu capsuni , zmeura si afine foarte bune toate numai ca din zmeura ii foarte des caci cu greu il intinzi si la afine am fiert un pik mai mult caci era prea likid.

tiki
tiki 11 Jun 2014, 14:26

very much. (si introducerea ca e bun la prajituri....of.of)

Arată toate comentariile