Prăjitura "Albinuta"

Prăjitura "Albinuta"

Această rețetă de prăjitură am făcut-o cu ocazia zilei de naștere a soțului meu, jumătatea mea, care mă susține în tot ce fac și mai ales, este principalul degustator și critic al rețetelor de pe site :)

În plus, este cel care are grijă ca site-ul să meargă bine, în multele probleme tehnice a fost acel invizibil care a rezolvat totul și a avut grijă. De fapt dacă nu era el, nu cred că măcar vreodată mă apucam să-l pornesc, a fost conceput și realizat complet tehnic de la zero de soțul meu Igor. Nu cred că vreodată m-am adresat așa public lui, dar aș vrea să știe că apreciez tot ce face pentru familia noastră și pentru mine în special

La Mulți Ani!

PS. Despre prăjitură - este simplă, de casă, cu ingrediente la îndemână - foarte comod de mâncat cu mâinile, deci bună pentru servit colegii și musafirii fără a folosi farfurii și furculițe.

Ingrediente

Miere
150 g
   
Ouă
1 buc
   
Lapte
50 ml
+350ml pentru cremă
Unt
50 g
+200g unt moale pentru cremă
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   
Făină albă
350 g
   
Griș de grâu
3 linguri
   
Zahăr pudră
150 g
   
Gem
5 linguri
alegeți un gem bun, mai gros - eu am pus dulceață de zmeură și a cam curs

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță turnați laptele, adăugați mierea, oul și untul.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 1
Pas 2

Puneți-o pe aburi, la bain-marie și amestecați periodic până observați că se încălzește bine compoziția și untul s-a topit complet.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 2
Pas 3

Adăugați bicarbonatul și amestecați continuu.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 3
Pas 4

Observați că va începe să se facă toată compoziția ca o spumă - așa și trebuie, reacție normală a bicarbonatului cu mierea.

Dacă cumva nu apare spumă, trebuie să fie compoziția mai fierbinte, aveți răbdare.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 4
Pas 5

Cam după 2-3 minute luați cratița de pe foc, adăugați făina.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 5
Pas 6

Amestecați aluatul cu o lingură, că este fierbinte - apoi îl treceți pe masa înfăinată și mai frământați cu mâinile până se uniformizează.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 6
Pas 7

Se împarte în 4 bucăți, lăsați-le 5-10 minute să se odihnească, de preferat în cratița/bolul cald în care ați frământat aluatul.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 7
Pas 8

Presărați făina pe masă și din fiecare bucată de aluat întindeți 4 turte - cât mai subțiri și uniforme.

Le puneți pe fiecare pe o foaie de copt sau direct în tavă.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 8
Pas 9

Fiecare turtă se coace aproximativ 5-10 minute la cuptor preîncălzit la 200 grade - până se rumenesc frumos.

Le lăsați să se răcească complet.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 9
Pas 10

Într-un tuci fierbeți laptele(cele 350ml), când dă în clocot adăugați grișul în ploaie, amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe.

Când s-a îngroșat bine, stingeți focul și lăsați să se răcească complet compoziția.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 10
Pas 11

După ce s-a răcit grișul ne apucăm să facem crema.

Untul moale se pune într-un bol împreună cu zahărul pudră.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 11
Pas 12

Se amestecă bine cu mixerul apoi pe parcurs se adaugă câte 2-3 linguri din compoziția de griș cu lapte.

Asta-i toată crema, este foarte gustoasă și îmi place că se ține ferm, nu curge când tăiați prăjitura.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 12
Pas 13

Ungeți prima foaie cu jumătate din cremă.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 13
Pas 14

A 2-a foaie se unge cu gem.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 14
Pas 15

Următoarea se unge cu restul de cremă.

Ultima foaie se pune deasupra și nu se unge cu nimic.

Lăsați prăjitura câteva ore la temperatura camerei să se înmoaie bine, apoi la frigider să se întărească crema.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 15
Pas 16

Am observat că se înmoaie și mai bine după 1-2 zile, așa că fară grijă puteți s-o faceți dinainte - foile neuncate țin și o lună.

Apoi o porționați cum vă place, marginile neuniforme le tăiați separat.

Prăjitura "Albinuta" - Pas 16
Pas 17

Deasupra eu am presărat-o cu nucă de cocos, dar merge bine și cu zahăr pudră sau orice glazură vă place - de ciocolată de exemplu.

Poftă Bună!

Prăjitura "Albinuta" - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 54

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 26 Mar 2022, 15:28

buna Lena, am facut o trasnaie, nesi e a doua oara cand fac prajitura, de data asta am uitat 50 ml lapte la inceput....si coca a iesit bine dar foile subtiri si crocante. am continuat reteta dar am emotii...bun va fi, stiu eu, dar o sa pot sa tai prajitura fara sa o stric?

lena
Elena (lena) Simion Magda (SimionMagda636) 26 Mar 2022, 15:55

Sigur se va inmuia de la crema si o tai fara grija.😉

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) Elena (lena) 27 Mar 2022, 16:14

s-a taiat perfect! merci!

Pasuta26
Pasuta26 07 Jan 2017, 14:42

Iata si de craciun am pregatit gustoasa prajitura

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
RoxanaElaNaftanaila766
Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 21 Dec 2016, 12:10

Buna eu vad doua galbenusuri in prima poza.Reteta postata este pentru 4 foi?Sa maresc un pic cantitatile sau le-as face duble si din resturi sa fac niste biscuiti cu crema la mijloc,ce zici?Sărbători minunate!!

lena
Elena (lena) Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 21 Dec 2016, 12:27

E bine si asa :)

RoxanaElaNaftanaila766
Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) Elena (lena) 22 Dec 2016, 14:52

Cum e poaibil din dublu cantitati sa imi iasa doar 5 foi intinse de numa?As trimite o poza pe un email sa imi spui dacă e suficient cat de subtiri sunt.Chiar ma gandeam cu drag la niște biscuiti pt copii, dar nu a mai ramas aluat??

lena
Elena (lena) Roxana Ela Naftanaila (RoxanaElaNaftanaila766) 22 Dec 2016, 15:02

Ciudat, poate n-au crescut bine sau le-ati facut mai groase...

Pashutza25
Pashutza25 27 Jul 2016, 17:33

Ca si la ziua sotului sa mincat destul de repede si nu am pozat o sectiune.acum lam facut la ziua scumpei mele printese.mersi mult de retete

Poza mea pentru rețetă:
piti
Daniela (piti) 22 Nov 2015, 09:23

Foarte buna! Lena esti un " membru" al familiei mele .Sotul meu " e suparat " ...din cauza noastra nu reuseste sa slabeasca

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Elisabeth
Elisabeth 02 Nov 2015, 09:42

Hallo..am facut si eu prajitura vineri..mia iesit superr. ..ffff buna...dar kam putina..adika foile kam mici chear daca am intins ff subtire transparent..am vazut k ai sc cuiva k ai micsorat un pik reteta...poti te rog sa imi sc reteta de foi cea prima ce ai facuto tu fara sa o modifici..te rog daca poti exact in grame..te rog..din kate am probat asta e cea mai simpla.si buna reteta..dar as vrea mai multa:))

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 07 Oct 2015, 21:31

Sus era lumina prea puternica, aici e prea slaba. F.f.f buna, aromata, moale si se face si usor. Multumesc de reteta.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 06 Oct 2015, 07:45

Buna . Am facut si eu aceeasta prajitura si f.  bine mi s-a lucrat aluatul. Mie mi-a fost mult mai simplu sa o fac dreptunghiulara fix cat tava. Rotunde poate nu-mi ieseau toate egale. Eu de cand ma stiu, asa am invatat, foile le coc pe fundul tavii. Scuzati calitatea pozei, dar era lumina prea mare. I-am facut glazura ca sa am ceva maro, pe platou pe lana Semiluna cu bezea, alba si Harlechinul galben. Sper sa nu uit sa pozez si cand voi taia. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Jana
Jana 19 Feb 2015, 22:49

Am facut si eu aceasta prajitura si cind am inceput sa asamblez totul, aveam mari dubii ca prajitura se va "inmuia". Si blaturile erau uscate, si crema groasa... dar minunea s-a produs :D si rezultatul final m-a lasat cu gura cascata. Asa ca iti multumesc draga Lena pentru ca postezi pentru noi retete verificate si nu obosesti sa le descrii pas cu pas. Esti un izvor nesecat de inspiratie ;) 

Iata si rezultatul final cu care mi-am incantat colegii de serviciu.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 20 Oct 2014, 10:27

Eu am facut aceste foi pentru un tort, am facut 6 foi si am facut un tort, cu aceiasi crema si tot cu dulceata(eu am pus de capsune) si l am invelit in pasta de zahar, a fost super delicios, foile au un gust fraged si se combina bine cu crema si cu dulceata, din pacate nu am reusit sa fac poza la o felie, caci am avut oaspeti si sa mancat repede , repede tortul !!! Super  !!!

 

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile