Cozonac Rosencrantz

Cozonac Rosencrantz

Am ajuns într-un final să-l încerc și să mă mir de ce nu l-am făcut până acum, că tot dădeam peste el pe alte site-uri. Mult mai simplu la preparat decât tradiționalul cozonac, dar parcă mai interesant la gust și textură.

Caramelul, nucile și untul sunt o combinație perfectă - ai senzația că mănânci bomboane cu cozonac :)

Ingrediente

Zahăr
21 linguri
12 linguri pentru caramel, +3 linguri de zahăr pentru lapte, și +6 lg zahăr pentru unt = total 21 linguri
Făină albă calitate superioară
350 g
   
Ouă
2 buc
   
Esență de vanilie
1 buc
plus alte arome care vă plac
Sare
0.25 lingurite
   
Lapte
110 ml
   
Drojdie proaspătă
25 g
sau aproximativ 15g uscată
Unt
130 g
   
Nuci măcinate
1 pahar
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-o cratiță de aproximativ 26-28cm diametru topiți la foc mic cele 12 linguri de zahăr.

Când s-a făcut caramelul îl ungeti atent cu o lingură pe pereții oalei și lăsați la o parte să se răcească.

Cozonac Rosencrantz - Pas 1
Pas 2

Într-un bol măsurați făina, adăugați ouăle, sarea, vanilia și aromele care vă plac.

Cozonac Rosencrantz - Pas 2
Pas 3

Laptele cald se amestecă cu 3 linguri de zahăr și drojdia, se adaugă imediat peste făină, nu-l lăsați să facă spumă.

Cozonac Rosencrantz - Pas 3
Pas 4

Începem să frământăm aluatul, pentru început cu o lingură.

Cozonac Rosencrantz - Pas 4
Pas 5

Apoi cu mâinile - îl scoateți pe masa de lucru și dacă mai trebuie presărați puțină făină ca să-l frământați timp de aproximativ 5 minute.

Lăsați să se odihnească 10 minute.

Cozonac Rosencrantz - Pas 5
Pas 6

Untul moale îl amestecați cu 6 linguri de zahăr.

Cozonac Rosencrantz - Pas 6
Pas 7

Întindeți o foaie din aluat, să fie cam de 3mm grosime.

O ungeți cu untul amestecat cu zahăr.

Cozonac Rosencrantz - Pas 7
Pas 8

Presărați nucile tocate mărunt și le presați puțin cu mâinile, să se lipească de unt.

Cozonac Rosencrantz - Pas 8
Pas 9

Rulați strâns și tăiați acest rulou în aproximativ 7-8 bucăți.

Cozonac Rosencrantz - Pas 9
Pas 10

Aranjați uniform rulourile mici în cratița cu caramelul întărit și lăsați la crescut aproximativ 1 oră.

Cozonac Rosencrantz - Pas 10
Pas 11

Trebuie să-și cam dubleze volumul, acum este gata de pus la cuptor.

Cozonac Rosencrantz - Pas 11
Pas 12

Se coace la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 30-40 de minute.

Cozonac Rosencrantz - Pas 12
Pas 13

Atenție! Imediat cum îl scoateți din cuptor trebuie răsturnat cu capul în jos pe un platou.

Eu am pus platoul peste cratiță.

Cozonac Rosencrantz - Pas 13
Pas 14

Menținând platoul cu o mână am întors cratița cu capul în jos, puțin am scuturat.

Dacă nu faceți chestia asta imediat din cuptor, caramelul se va întări și nu-l mai scoateți de acolo.

Cozonac Rosencrantz - Pas 14
Pas 15

L-am lăsat să se răcească bine.

Cozonac Rosencrantz - Pas 15
Pas 16

Aici vedeți și secțiunile - felii pline de nuci cu aromă de unt.

Poftă Bună!

Cozonac Rosencrantz - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-9 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

GabrielaCara519
Gabriela Cara (GabrielaCara519) 25 Jun 2016, 18:52

Multumesc si imi cer scuze ca nu am parcurs textul cu atentie, o cunostinta mi-a facut trimitere catre acest link ca sa imi demonstreze ca ea nu este singura care a preluat reteta fara sursa, ca mai sunt si altii care practica acest "sport". La conferinta ti-am urmarit interventia si m-am gandit sa te caut in pauza, insa m-am luat cu alte discutii si am uitat. Si eu sper sa ne cunoastem in toamna. Toate cele bune!

lena
Elena (lena) Gabriela Cara (GabrielaCara519) 25 Jun 2016, 18:58

Ahh, k, nici o problema. Am stat toata ziua ca pe ace, chiar ma gandeam ce bine fac cand pun link-urile la surse. Am observat ca majoritatea nu o fac, dar tot o tineam sa fiu corecta, ca asa mi-ar place si mie cand cineva preaia reteta de pe site. Am fugit repede dupa sectiunea cu chefii, bona Mariei pleaca la pranz si intru in "tura" :) Data viitoare imi fac timp sa stau mai mult, mai comunic cu alte fete, socializam :) Numai bine si spor la treaba!

GabrielaCara519
Gabriela Cara (GabrielaCara519) 25 Jun 2016, 09:34

Lalena, imi pare rau ca nu te-am intalnit ieri, am fi vorbit si despre asta. Sursa originala a acestei retete este aici: http://gabrielacara.blogspot.ro/2009/04/cozonac-rosenkrantz.html

lena
Elena (lena) Gabriela Cara (GabrielaCara519) 25 Jun 2016, 10:25

Buna Gabi, sursa este indicata, vezi sub pasul 16, acolo sunt timpii de preparare si link-ul sursa. Te inteleg f.bine, chiar imi pare rau ca nu ne-am cunoscut, ma inspir mult de la tine si intotdeauna iti admir pozele si textele.

De 8 ani lucrez numai cu inficarea sursei, stiu cum este cand nu este apreciata munca. La urmatoarea conferinta sper sa ne si cunoastem :)

Georgiana78
Georgiana78 23 Feb 2016, 16:17

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
taniulya
taniulya 16 Jun 2014, 21:32

Revin (cam tirziu :)) cu o poza...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
adela la la
adela la la 22 May 2014, 16:53

Gustos si usor de preparat!! Gatesc cu incredere de fiecare data de pe acest site  

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
yna
yna 21 May 2014, 14:08

Buna!

Este foarte bun cozonacul, imediat de cum am ai postat reteta l-am si facut. Sotul si baietelul meu au fost foarte incantati si au mancat cu mare pofta. 

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 20 May 2014, 07:10

Buna. O poza si cu sectiunea cu nuca si stafide. Am avut si mai frumoase,dar s-au evaporat. Au venit copiii care au fost f. incantati incat nora mea imediat i-a spus reteta mamei ei din Constanta care face f. des cozonac normal. Si ce am ramas i-am dat la pachet sa serveasca o prietena. Deci, repetir. Multumesc din nou. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 15 May 2014, 22:08

Buna. Cred ca as fi fost prima care l-am facut, dar pozele 4, pe care le-am trimis "specialistului" sa mi le faca 4 x 1 sa nu ocup atata loc, a durat acest drum dus-intors. Hahaha. Ce sa mai spun ?  Magnific. Am postat atatea ca sa vedeti mai bine ca am facut si cu stafide (eu nu am ajuns sa gust), inainte de copt, dupa copt, pe platou si apoi am intors si cu partea de sus (caramelul jos) si arata excelent. Ee,uite ca sectiunea nu am pozat-o.Hahahaha. Multumesc Lena pentru tot ce impartasesti cu noi. Putini bucatari fac acest lucru. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 15 May 2014, 14:17

L-am facut si eu imediat ce am vazut reteta, e foarte simplu si mi-ar fi fost pacat sa nu o incerc. A iesit super gustos, interesant ca aspect si caramela il face special. Cred ca o sa incerc si cu un gem mai consistent cu nuca. 

Poza mea pentru rețetă:
Dana M.
Dana M. 14 May 2014, 20:37

Delicios, la.m si facut. Incerc de ceva vreme retetele tale si sunt super rapide si gustoase. Vreau sa stiu daca se poate face fara caramel?

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Dana M. 14 May 2014, 22:20

Da, sigur merge si fara caramel, se pot pune si alte umpluturi - scortisoara, stafide, cacao, etc.

Arată toate comentariile