Ciorbă de dovlecei cu perișoare

Ciorbă de dovlecei cu perișoare

Rețeta este încă o improvizație de cum puteți utiliza produse sănătoase, dietetice pentru a face o mâncare delicioasă și completă. Este una din ciorbele noastre preferate (dacă nu-i pun borș acru iese supă, la fel de delicioasă), o recomand și pentru prânz dar mai ales pentru cină.

Dovlecelul este una din legumele preferate ale mamei mele, ea îl rade mărunt și pune în orice ciorbă, ca un fel de vegeta - dă un plus de gust foarte bun, chestie pe care eu n-o știam până n-am încercat. Pe lângă faptul că este foarte bun, mai este și sănătos, să încercați neapărat.

La fel puteți improviza o ciorbă-supă de pui în care să puneți doar dovlecel, fără perișoare - cu ele mi s-o părut parcă mai interesant.

Ingrediente

Tacâm de pui
1 buc
eu am pus câteva bucăți de pui care le aveam prin frigider, pentru a face supa mai gustoasă - puteți și fără ele
Ceapă albă
2 buc
   
Roșii
1 buc
puteți pune aici și 1 ardei, 1 rădăcină de pătrunjel, morcov, țelină - dacă aveți
Dovlecei
1 buc
1 mai mare sau 2 mai mici
Carne de pui
300 g
pentru perișoare - aici am pus de curcan
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
   
Frunză de dafin
2 buc
   
Borș acru
300 ml
puneți după gust, la cât de acru vă place
Sare
1 lingura
la fel reglați după gust
Ouă
1 buc
   
Pătrunjel verde
2 linguri
+piper măcinat pentru perișoare

Pași de urmat

Pas 1

Prima chestie pe care v-o recomand este să faceți baza de supă - ciorba iese mult mai gustoasă și completă.

Deci într-o cratiță puneți tăcâmurile de pui (ceva mai cu os - labe, aripi, spate - ale mele erau de la țară) - adăugați aproximativ 2-3 litri de apă, ca să le acopere bine. Puneți pe foc, când dă în clocot luați spuma și adăugați legumele - aici am pus 1 ceapă întreagă și o roșie tăiată mărunt (dacă aveți puteți pune și 1 ardei, morcov, rădăcină de pătrunjel - toate întregi).

Mai adăugați frunza de dafin, uleiul și faceți focul mic, să fiarbă la foc încet aproximativ 1 oră.

Ciorbă de dovlecei cu perișoare - Pas 1
Pas 2

Cât timp fierbe ciorba, pregătim perișoarele.

Carnea de curcan am tocat-o împreună cu o jumătate de ceapă - am adăugat în ea 1 ou, sare, piper și puțin pătrunjel tocat. Se amestecă bine cu mâinile.

Ciorbă de dovlecei cu perișoare - Pas 2
Pas 3

Modelați biluțe cu mâinile și le aranjați pe o farfurie sau fund - să le aveți gata până fierb tăcâmurile de pui.

Ciorbă de dovlecei cu perișoare - Pas 3
Pas 4

După ce au fiert oasele și legumele, le scoateți din supă - pe toate, asta va fi baza de supă, aromată și gustoasă.

Ciorbă de dovlecei cu perișoare - Pas 4
Pas 5

Adăugați dovleceii tăiați cubulețe și perișoarele, când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 30 minute să fiarbă încet.

Ciorbă de dovlecei cu perișoare - Pas 5
Pas 6

Turnați borșul, adăugați sarea după gust - lăsați să fiarbă 2 minute.

Dacă nu puneți borș, va fi o supă, la fel de delicioasă.

Ciorbă de dovlecei cu perișoare - Pas 6
Pas 7

Și la urmă adăugați o jumătate de ceapă crudă tăiată mărunt și pătrunjel tocat.

Opriți focul imediat după ce a dat într-un clocot, nu lăsați să fiarbă.

Acoperiți și lăsați 15 minute să se pătrundă ciorba.

Ciorbă de dovlecei cu perișoare - Pas 7
Pas 8

Noi am servit-o cu iaurt, puteți pune smântână - dar și fără ele este foarte gustoasă.

Poftă Bună!

Ciorbă de dovlecei cu perișoare - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (7-8 porții)
Timp de preparare: 20 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 12 May 2014, 12:39

Buna. Dupa cum vad ceva intre noi este. Telepatie,...o chimie...ceva.Ieri am facut o supa de taitei pe tacam de pui. Eu fierb taiteii separat si ii adaug in farfuria fiecaruia.  Mai avand supa si taitei nu,ma gandeam ca astazi sa fac niste galuste. Cand colo dau de aceasta reteta a ta si mi-am schimbat imediat "meniul". Leguma era, tacam era,asa ca am fiert numai dovlecelul,cu o rosie si o fr.de dafin. Ma uimesti nu altceva. GATA SUPA. A fost cea mai rapida supa de cand ma stiu. Hahaha. F. buna la gust. Multumesc Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ionela76
ionela76 25 May 2014, 13:16

Buna! De ce se pune la final ceapa?eu nu stiu faza cu ceapa sa se puna la final

lena
Elena (lena) 25 May 2014, 13:23

Asa o fac eu si este faza mea pe care v-o recomand.

tiki
tiki 25 May 2014, 14:56

Ionela sa o faci cu incredere ca am testat-o si eu si da o aroma tuturor ciorbelor. si nici nu simti ca ar fi cruda. Minunat final.

Anca A
Anca A 19 Aug 2015, 15:18

Am gatit aseara aceasta ciorba, este minunata si racoroasa. Am gatit fara tacamuri - vroiam ceva fara gust de gaina. Noi gatim numai cu gaini de tara , si ne cam plictisisem. Am acrit cu zeama de corcoduse in loc de bors. O ciorbita usoara! Recomand!

Nota mea pentru rețetă: