Ingrediente
●
Maia de secară
400 g
gata preparată și activă
●
Făină integrală de secară
300 g
●
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
plus 1 lingură pentru uns tava
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Pentru rețetă trezim starterul de maia din frigider așa cum v-am explicat aici.
În total trebuie să aveți cam 500g de maia gata - 400g folosiți la rețetă, restul de 100g puneți înapoi în frigider.
Pas 2
Peste cele 400g de maia turnăm apa, adăugăm sarea, uleiul și mierea, amestecăm.
Pas 3
Puneți făina de secară și amestecați cu o lingură sau spatulă - nu băgați mâinile, aluatul este foarte lipicios (specificul făinii de secară), dar așa și trebuie.
Pas 4
Nu se frământă nimic, așa cum l-ați amestecat cu lingura, se lasă în bol, acoperiți cu o folie alimentară și puneți la frigider pentru 24 de ore - va avea loc o fermentare de lungă durată specifică acestui tip de pâine.
Eu mă organizez astfel - seara până dimineața pun la trezit maiaua, dimineața fac aluatul și îl pun la frigider până următoarea dimineață.
Pas 5
După acest timp îl scoateți din bol pe masă - nu se frământă și agită, doar îi dați ușor forma cu mâinile (puțină făină presărată pe masă).
Eu l-am pus în tava de chec dreptunghiulară, deci l-am făcut ca un rulou.
Pas 6
Îl treceți în forma de chec unsă cu puțin ulei - sau așternută cu hârtie de copt.
Pas 7
Și l-am lăsat cam 4 ore până a crescut bine și a umplut forma. Înainte de a o pune la cuptor ungeți deasupra sau stropiți cu puțină apă.
Fiindcă l-am scos dimineața din frigider și atunci l-am pus în tavă, am avut timp suficient ziua să-l aștept să crească în voie.
Încercați să vă programați corect timpul, efortul fiind minim.
Pas 8
Se coace timp de 45 de minute la cuptor preîncălzit la 200 grade.
După ce o scoateți fierbinte din cuptor, recomand s-o ungeți puțin deasupra cu o pensulă înmuiată în apă.
Pas 9
Lăsați să se răcească învelită într-un prosop de bucătărie.
Pas 10
Și gata, savurați o pâinică gustoasă și sănătoasă.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(1 pâine medie)
Timp de preparare:
24 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
24 min
Data publicării:
Notă:
5 (1 voturi)