Pâine integrală de secară (cu maia)

Pâine integrală de secară (cu maia)

Încă o pâine pe care neapărat vroiam s-o vedeți, este 100% de secară, cu o aromă și gust deosebit, specific pâinicii integrale. Deși procesul de preparare este lung ca timp, efortul este minim, cu condiția să aveți deja maia de secară gata pregătită.

Gustul acestei pâini îl știu din copilărie și mult mi-a luat să-l reproduc, mai ales într-o formă sănătoasă dar și accesibilă ca ingrediente. Aroma specifică de secară, textura densă și puțin umedă - dacă o încercați caldă cu puțin unt deasupra veți rămâne fanii ei :)

Ingrediente

Maia de secară
400 g
gata preparată și activă
Făină integrală de secară
300 g
   
Sare
2 lingurite
   
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
plus 1 lingură pentru uns tava
Miere
2 linguri
   
Apă
140 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Pentru rețetă trezim starterul de maia din frigider așa cum v-am explicat aici.

În total trebuie să aveți cam 500g de maia gata - 400g folosiți la rețetă, restul de 100g puneți înapoi în frigider.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 1
Pas 2

Peste cele 400g de maia turnăm apa, adăugăm sarea, uleiul și mierea, amestecăm.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 2
Pas 3

Puneți făina de secară și amestecați cu o lingură sau spatulă - nu băgați mâinile, aluatul este foarte lipicios (specificul făinii de secară), dar așa și trebuie.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 3
Pas 4

Nu se frământă nimic, așa cum l-ați amestecat cu lingura, se lasă în bol, acoperiți cu o folie alimentară și puneți la frigider pentru 24 de ore - va avea loc o fermentare de lungă durată specifică acestui tip de pâine.

Eu mă organizez astfel - seara până dimineața pun la trezit maiaua, dimineața fac aluatul și îl pun la frigider până următoarea dimineață.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 4
Pas 5

După acest timp îl scoateți din bol pe masă - nu se frământă și agită, doar îi dați ușor forma cu mâinile (puțină făină presărată pe masă).

Eu l-am pus în tava de chec dreptunghiulară, deci l-am făcut ca un rulou.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 5
Pas 6

Îl treceți în forma de chec unsă cu puțin ulei - sau așternută cu hârtie de copt.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 6
Pas 7

Și l-am lăsat cam 4 ore până a crescut bine și a umplut forma. Înainte de a o pune la cuptor ungeți deasupra sau stropiți cu puțină apă.

Fiindcă l-am scos dimineața din frigider și atunci l-am pus în tavă, am avut timp suficient ziua să-l aștept să crească în voie.

Încercați să vă programați corect timpul, efortul fiind minim.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 7
Pas 8

Se coace timp de 45 de minute la cuptor preîncălzit la 200 grade.

După ce o scoateți fierbinte din cuptor, recomand s-o ungeți puțin deasupra cu o pensulă înmuiată în apă.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 8
Pas 9

Lăsați să se răcească învelită într-un prosop de bucătărie.

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 9
Pas 10

Și gata, savurați o pâinică gustoasă și sănătoasă.

Poftă Bună!

Pâine integrală de secară (cu maia) - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 pâine medie)
Timp de preparare: 24 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 24 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)
Sursă: nimbul.ru

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Masha
Masha 09 May 2014, 07:54

gand la gand cu bucurie ! multumim pentru reteta, astazi voiam sa fac pentru prima data paine cu maia, dar nu mai am faina alba, asa ca aceasta reteta m-a scutit de un drum la magazin, revin dupa ce termin...

Masha
Masha 10 May 2014, 16:46

am revenit cu rezultatul final, 99% am asteptat si 1% am muncit sa zic asa, inca in final sa iasa o painca sanatoasa, satioasa si usor umeda la interior,  :

NarcisVirgiliu
NarcisVirgiliu 05 Jul 2014, 21:02

Buna, cu prima maia e nevoie de putina drojdie sau nu ? Daca da cand se adauga? Momentan tocmai am terminat amestecul din a 5-a zi si am bagat compozitia la frigider urmand sa coc maine seara pe vremea asta dar nu stiu ce sa fac cu drojdia :-( Pun sau nu pun? 

lena
Elena (lena) NarcisVirgiliu 06 Jul 2014, 21:05

Anume la aceasta reteta nu recomand sa folositi drojdie, dar pt prima paine cu maia am aratat mai bine in  reteta aici.

NarcisVirgiliu
NarcisVirgiliu 07 Jul 2014, 10:42

Mii de multumiri pt raspuns! Intrasem putin in panica deoarece nu am vazut maiaua cu multi bulbuci ca in pozele de aici. Daaaaar painea si-a dublat volumul la crescut, am lasat-o 4 ore si apoi am bagat-o la cuptor. S-a copt frumos, este afanata si minunata. Sper ca data viitoare maiaua sa fie mai puternica si sa creasca de 3x ;-) O zi buna!

NeluGherghisan284
Nelu Gherghisan (NeluGherghisan284) 24 Jul 2019, 09:42

Bună ziua. Folosesc aceleași tăvi Vă rog să îmi spuneți dimensiunile tăvilor dumneavoastră să pot aproxima dacă aluatul încape ok in tăvile mele yena. Mulțumesc frumos.

lena
Elena (lena) Nelu Gherghisan (NeluGherghisan284) 24 Jul 2019, 09:52

Tavile mele au 24x10cm.

NeluGherghisan284
Nelu Gherghisan (NeluGherghisan284) Elena (lena) 24 Jul 2019, 15:11

Mulțumesc frumos.

TurtițaFermecată275
Turtița Fermecată (TurtițaFermecată275) 30 Jul 2019, 22:22

O intrebare...nu e o eroare pe undeva ? Ca n-are cum sa iasa un kg. de paine cand toate ingredientele adunate nu sunt mai mult de 900 de grame si mai si scade la copt si la racit...

LiliaEnachi572
Lilia Enachi (LiliaEnachi572) 29 Nov 2023, 15:02

Buna,

Am facut prima data aceasta reteta de paine si mi-a iesit foarte bine zic eu. Am cateva intrebari. Ce rol are mierea? Daca vreau sa o scot din reteta la ce sa ma astept?

A iesit painica usor moale/lipicioasa la interior desi am urmat pasii si timpul de coacere 100%. Asa trebuie sa iasa sau ceva mai trebuie ajustat, de ex timpul sau temperatura cuptorului? Multumesc mult!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Lilia Enachi (LiliaEnachi572) 29 Nov 2023, 18:07

Ma bucur mult ca ati avut curaj sa incercati reteta! Mierea aduce un plus de gust, dar ajuta si la fermentarea de peste noapte. Puteti incerca sa renuntati la ea.

Posibil textura sa fie diferita in functie de calitatea fainii, incercati data viitoare usor sa cresteti gramajul la faina, si s-o tineti 5 min in plus la cuptor.

Pe de alta parte fiind painica integral preparata doar cu faina de secara, textura poate fi diferita de painea cu care v-ati obisnuit din grau.

LiliaEnachi572
Lilia Enachi (LiliaEnachi572) Elena (lena) 29 Nov 2023, 18:20

Multumesc mult!

Monaa
Monaa 17 Feb 2025, 17:01

În primul rând, mulțumesc mult, de doi ani mă chinuiam să fac o maia, datorită dvs am reușit. Acum aș vrea să fac pâinea. Am numai făină integrală de grâu, făină de secară și făină albă. O pot folosi pe cea integrală de grâu? Se schimbă ceva? În plus, am tavă de fontă cu capac pentru pâine? Cât timp o pot lăsa cu capac și cât fără? Mulțumesc mult.

lena
Elena (lena) Monaa 17 Feb 2025, 17:23

Pentru combinatia de fainuri pe care o aveti as recomanda sa mergeti pe alta reteta, gasiti in lista mea combinatii cu diverse fainuri. Anume la aceasta reteta metoda este specifica fainii de secara, care nu are gluten.

Tava o folositi fara capac, sau il puteti lasa 15 minute la inceput, apoi il scoateti.