Baba Neagră (varianta 2)

Baba Neagră (varianta 2)

Atunci când am postat prima rețetă de Baba Neagră vă spuneam că am găsit cu greu rețeta și am lucrat mult ca să adaptez condițiile cuptorului clasic la cel cu lemne.

Ei, de fapt mai aveam o variantă de rețetă, chiar de la mătușa mea, dar o făcusem de câteva ori și de fiecare dată era un eșec(o țineam la cuptor doar 1 oră și nu izolat tava). Acum am zis s-o încerc cu noile condiții - adică învelită tava în folie de aluminiu și ținută la cuptor suficient. În plus am mai adăugat vanilie și scorțișoară în aluat, idee absolut perfectă - s-au combinat genial aromele cu textura prăjiturii - așa babă bună nu am mâncat și eu până acum. Încă o variantă demnă de încercat, uite așa - până nu demult nu aveam nici o rețetă de babă neagră, acum am 2 și amândouă geniale.

Apropo, o nouă descoperire - Baba Neagră se congelează/decongelează perfect - își păstrează textura, aroma și gustul - atunci când faceți o babă mai mare puneți o bucată la congelator pe altădată, de o poftă.

Cantitatea de aluat este pentru o tavă de 35x25cm, sau o tavă rotundă de 28-30cm diametru(va fi puțin mai înaltă decât în poza de prezentare).

Ingrediente

Făină albă
375 g
   
Ulei de floarea-soarelui
250 ml
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Scorțișoară
1 lingurita
   
Sare
0.5 lingurite
   
Bicarbonat de sodiu
35 g
aproximativ 2 linguri
Lapte bătut/iaurt/chefir
500 ml
   
Zahăr
450 g
   
Lapte
650 ml
   
Ouă
7 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Tava de cuptor(aici 25x35cm) se așterne cu hârtie de copt, eu am uns-o cu puțin ulei să adere mai bine la tavă.

Pe exterior se învelește în 2-3 straturi folie de aluminiu, fundul și pereții tăvii.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 1
Pas 2

Făina se amestecă cu bicarbonatul, sarea, vanilia și scorțișoara.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 2
Pas 3

Adăugați uleiul.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 3
Pas 4

Apoi zahărul, kefirul, laptele și ouăle - amestecați bine cu un tel să nu fie cocoloașe.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 4
Pas 5

Iese un aluat mai lichid ca cel de clătite, îl turnați în tava pregătită anterior.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 5
Pas 6

Acoperiți deasupra tava cu folie de aluminiu, și o puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 2 ore.

După 2 ore scoateți folia de deasupra și mai lăsați 2 ore la 100 grade, temperatura cuptorului.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 6
Pas 7

Eu de obicei o fac seara, o las în cuptor să se răcească până dimineața.

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 7
Pas 8

Apoi porționați și serviți - nu uitați să mai congelați o bucată și pentru altădată, de poftă.

Poftă Bună!

Baba Neagră (varianta 2) - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10)
Timp de preparare: 240 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 20 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 24

Lia Ler
Lia Ler 29 Oct 2017, 16:53

Pot sa pun praf der copt dacă nu am bicarbonat?

lena
Elena (lena) Lia Ler 29 Oct 2017, 17:11

Incercati

StellaS
StellaS 05 Dec 2015, 16:12

Delicioasa!!!!! Prima data in viata am facut baba neagra si am facut-o dupa aceasta reteta - mi-a iesit foarte si foarte gustoasa! Am urmat pas cu pas reteta si am tinut-o 4 ore asa cum e scris si chiar se putea sa stea si mai mult, pentru ca era un pic cam moale inauntru, dar sotului meu anume de asta si i-a placut!!!! 

Nota mea pentru rețetă:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 Sep 2015, 05:53

Super si aceasta dar parerea mea e ca prima varianta de baba e mai delicioasa nustiu cum si mai simpla si mai rapida, nustiu sau mie asa imi pare. Dar asta tot merita incercata ! Danke Lenuta !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Flori Meier
Flori Meier 26 Jul 2015, 16:22

Nu mai am rabdare inca 2h😱😱😱 miroase demential 

Poza mea pentru rețetă:
Flori Meier
Flori Meier 26 Jul 2015, 16:20

UfffffChiar e o provocare sa astepti atat 😓😰 inca 2h si e gata!! Apoi cat stai sa se raceasca

taniulya
taniulya 09 Aug 2014, 23:53

Lena, daca fac reteta cu jumatate din ingrediente, o tin la cuptor tot 2 ore? Merci

lena
Elena (lena) taniulya 10 Aug 2014, 09:11

Da, se tine la fel 4 ore.

tiki
tiki 03 Mar 2014, 11:16

Mutumesc Ianadeea de sfat,nu prea stiu daca o sa-l  urmez,deoarece cuptorul meu arde cam tare jos, si intotdeauna aceea tava o tin jos si deasupra am gratarul pe care pun tavile. Dar poate mai iau "imprumut" o tava din aceea de la vecini:)). Dar gandindu-ma mai bine nici nu stiu daca ar intra una in alta......Multumesc oricum si chiar vreau sa mai fac prima varianta dupa cum am spus.Multumesc oricum.

tiki
tiki 01 Mar 2014, 10:38

Revin, ca prea sunt impresionata de aceasta minunatie, si sa postez inca o poza unde se vad mai bine acele striatii nemaipomenite (mariti), ca sa va conving sa o faceti si voi. Succes.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 28 Feb 2014, 18:20

Buna. Nu credeam ca voi face niciodata aceasta reteta din cauza timpului lung la copt dar....iat-o. F.f. buna,aromata,umeda,.Insa cred ca data viitoare voi face prima varianta.Mi s-a parut f.multa compozitie si mi-a fost greu sa o bag in cuptorul fierbinte ca nu o puteam tine si pune pe gratar si s-o imping,din cauza foliei de Al.sa nu se rupa. Am lasat-o fix,pe ceas 4 ore 17,30 - 21,30 si pe parti s-a cam intarit,uscat,ars,nu stiu din cauza culorii,dar acuma deja s-au inmuiat si marginile.F.buna,si daca-i bal,bal sa fie ca am facut-o si pe sora ei,Baba Alba,care nu mi-as fi imaginat niciodata sa se cheme asa. Multumesc mult de aceasta reteta,maine sosesc copiii si vor disparea urgent ambele. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
doima.cioriceanu
Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 26 Feb 2014, 20:43

acum mancam din ea.

este buna parca mergea putin mai dulce

dar ne-a placut

Arată toate comentariile