La așa o supă de pui mi-a fost gândul ultima săptămână - ușoară, rapidă dar în același timp și mai deosebită (datorită găluștelor), perfectă după mesele de sărbători copioase.
Am întârziat cu această rețetă s-o pun pe site din cauza că nicicum nu găseam proporția perfectă la grișul din găluște, concluzia este că nu este o cantitate fixă, vedeți în rețetă - așa că urmați pașii și recomandările, să nu vă fie frică.
Dacă cineva mai face cumva mai deosebit găluștele, vă aștept cu sugestii la rubrica de comentarii sub rețetă.
Spălați și curățați puiul și legumele.
Se pun la fiert în apă cât să le acopere bine - eu aici aveam aproximativ o oală de 3 litri.
Când începe să fiarbă luați spuma, adăugați frunza de dafin și faceți focul mic. Lăsați să fiarbă încet timp de 1 oră, dacă este o găină de țară mai bătrână, fierbeți până este moale carnea.
Imediat cum ați pus puiul la fiert vă apucați să amestecați compoziția pentru găluște - este f. bine dacă va sta și se va umfla grișul până fierbe ciorba.
Se separă albușul de gălbenușuri (eu am făcut din 2 ouă).
Bateți albușurile spumă tare cu puțină sare.
Adăugați gălbenușurile și amestecați.
Măsurați 4 linguri de griș și le adăugați în compoziție - amestecați cu un tel să nu fie cocoloașe.
Lăsați la o parte bolul aproximativ 30-40 de minute - grișul se va umfla și găluștele vor fi mai moi și pufoase.
După ce s-a fiert carnea, scoateți legumele din ciorbă - le puteți lăsa tăiate mărunt acolo dacă vă place.
Eu acum am vrut o supă clară, legumele le-am folosit la altceva.
Potriviți supa de sare, adăugați pătrunjelul tocat mărunt și opțional o jumătate de ceapă crudă tocată mărunt.
Opriți imediat focul și lăsați supa să se pătrundă.
În acest timp vom face găluștele.
Eu prefer să le fierb într-o oală separată - dacă cumva nu vă ies găluștele din prima nu veți strica supa. Și nici nu-mi place să văd zdrențe de griș prin supă.
Deci, pun la fiert o oală cu apă, adaug 1 linguriță de sare.
Când începe să fiarbă o iau de pe foc.
Înmuiați o lingură într-o cană cu apă rece.
Luați cu lingura respectivă puțin din compoziția cu griș.
Și o scuturați ușor în oala cu apă fiartă.
Dacă cumva găluștele nu se țin bine și se desfac, mai adăugați 1 lingură de griș în compoziție.
Puneți oala cu găluștele înapoi pe foc mic, să fiarbă aproximativ 5 minute. În acest timp găluștele se umflă și își măresc volumul.
Aveți grijă să nu fierbeți prea multe găluște o dată, se vor desface și nu le veți putea controla la fierbere.
Mai bine fierbeți în 2-3 ture, pe parcurs cele care sunt gata le adăugați în supă și fierbeți altele.
Asta se va întâmpla dacă puneți prea multe găluște la fiert și compoziția de griș este prea moale. Dar fiindcă avem supa separat totul se poate repara. Puneți pe foc o altă oală cu apă, adăugați încă puțin griș în compoziție și repetați procedura de mai sus.
Am vrut chiar să vă arăt acest pas, să nu vă fie frică dacă ceva nu iese bine, totul se poate repara/rezolva.
Mutăți găluștele fierte în supa de pui și le lăsați acolo să se pătrundă încă 5-10 minute.
O serviți și savurați :)
Poftă Bună!
Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.
Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.