Prăjitura "Albă ca Zăpada"

Prăjitura "Albă ca Zăpada"

O prăjitură perfectă pentru a încheia anul 2013 - ultima rețetă pentru anul acesta!

Cu această ocazie vreau să vă urez dragi utilizatori La Mulți Ani! Vă mulțumesc pentru fidelitate, susținere, comentariile obiective - toate mă motivează să lucrez în continuare, mă inspiră și ajută mult în procesul de lucru. Revenim în 2014 cu forțe și idei noi, sunt sigură că toate o să vă placă!

Referitor la prăjitură, rețeta este în lucru de 2 ani, pe parcurs am încercat vreo 3 variante, chiar aici pot să spun la sigur că este o rețetă supertestată.

Acum m-am gândit să combin foile de la tortul Smetannik(pt că sunt foarte gustoase, fragede și se prepară fără amoniu) cu cremă clasică - și am nimerit fix la țintă. Este o prăjitură foarte fină, aromată cu un gust complet. Recomand cu încredere, puteți să faceți și tort în așa combinație de cremă cu foi, va fi super.

Ingrediente

Smântână
200 g
smântână simplă fermentată
Praf de copt
2 lingurite
   
Ouă
2 buc
   
Unt
3 linguri
pentru aluat - să fie topit și răcorit
Zahăr
200 g
   
Făină albă
500 g
+7 linguri pentru cremă
Lapte
1 l
   
Unt
200 g
unt moale, la temperatura camerei - pentru cremă
Zahăr pudră
150 g
   
Lămâie
1 buc
puteți pune și 2, după gust
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Preparați aluatul conform cu pașii 1-7 de la Rețeta de Tort Smetannik.

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 1
Pas 2

Se împarte în 3 bucăți egale și formați din ele niște bile de aluat.

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 2
Pas 3

Taiați 3 bucăți de hârtie de copt - exact după dimensiunea tăvii de cuptor.

Presărați pe hârtie puțină făină și întindeți fiecare bilă de aluat direct pe hârtia de copt - o întindeți atent cu făcălețul așa ca să vină perfect până aproape de margini - cam 1 cm lăsați pentru borduri.

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 3
Pas 4

Trageți de hârtie și mutați foaia în tava de cuptor. Metoda cu hârtia de copt vă scutește de multe chinuri cu întinderea aluatului, așa că recomand.

La fel faceți și celelalte 2 foi - cât timp se coace una din ele, o pregătiți pe următoarea.

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 4
Pas 5

Se coc la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de aproximativ 10 minute - sau până încep să se rumenească ușor marginile.

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 5
Pas 6

La fel se coc toate 3 foile, lăsați să se răcorească.

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 6
Pas 7

Acum putem să ne apucăm de cremă.

Dizolvați cele 7 linguri de făină cu aproximativ 1 pahar de lapte, amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 7
Pas 8

Restul de lapte se pune la fiert, când începe să fiarbă faceți focul mic și adăugați atent laptele cu făină, de la pasul anterior.

Amestecați continuu cu telul să nu fie cocoloașe. Lăsați cam 10 minute la fiert, până se îngroașă.

Puneți la o parte acest amestec de lapte cu făină, să se răcească complet(chiar ar fi bine să-l faceți înainte să vă apucați de copt foile).

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 8
Pas 9

Untul se bate bine cu zahărul pudră și coaja rasă de la o lămâie.

Apoi adăugați câte 1-2 linguri din crema de lapte cu făină, treptat - bateți bine crema după fiecare repriză.

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 9
Pas 10

După ce încorporați toată crema adăugați zeama de lămâie.

La mine parcă avea tendința să se taie puțin crema de la sucul de lămâie, așa că nu am insistat s-o amestec prea mult.

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 10
Pas 11

Împărțiți crema ochiometric cam în 2 cantități, ungeți foile - foaie1+cremă+foaie2+cremă+foaie3 - dar puteți lăsa 3-4 linguri pentru ornare deasupra.

Prăjitura se poate orna deasupra simplu cu zahăr pudră sau unge cu câteva linguri de cremă și presărat nucă de cocos.

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 11
Pas 12

Lăsați-o să se pătrundă bine la rece, peste noapte este cel mai bine(acoperită cu folie de plastic).

Portionați și savurați:)

Poftă Bună!

Prăjitura "Albă ca Zăpada" - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (o tavă mare de cuptor)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 33

geolucys
geolucys 13 Feb 2018, 20:07

Lena,te deranjez iar.Eu am facut prajitura ta de mai multe ori,insa acum pregatind amestecul de faina cu lapte,constat ca nu e atat de groasa ca de obicei.Din ce cauza oare?Am folosit exact 1 litru de lapte cu 7 linguri de faina.Pot face ceva sa o ingros mai tare?Acum este la racit.Multumesc frumos!

lena
Elena (lena) geolucys 13 Feb 2018, 20:14

Poate nu ai incalzit-o suficient? Singura solutie s-o reincalzesti si sa mai pui 1-2 linguri de faina.

geolucys
geolucys Elena (lena) 13 Feb 2018, 20:17

Am tinut-o pe foc cam 8 minute,la foc micam oprit-o tocmai ca mi s-a parut ca se subtiaza.O sa incerc sa o refac.Multumesc!

geolucys
geolucys 13 Feb 2018, 18:07

Bun,Lena!Pot folosi margarina Unirea speciala pt prajituri in loc de unt?

lena
Elena (lena) geolucys 13 Feb 2018, 18:11

Da, se poate.

Danetten
Danetten 29 Oct 2017, 22:38

Prima data am incercat sa fac crema ca in reteta, sa bat untul cu mixerul si sa adaug treptat compozitia din lapte cu faina. Si s-a taiat din pacate. Apoi m-am folosit de reteta de la soacra mea: am adaugat untul direct in compozitia fierbinte de lapte cu faina si am amestecat pana s-a topit untul de tot. Nu s-a mai taiat si a iesit perfect fara nici o bataie de cap.

Nota mea pentru rețetă:
Sin Elena
Sin Elena 14 Oct 2017, 19:15

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
cdianac
cdianac 27 Jul 2015, 15:36

In scurt timp e gata prajitura mea

Legat de crema, vreau sa va spun cum fac eu si nu mi s-a taiat niciodata! Zeama de lamaie o pun in crema fiarta si racita foarte bine, nu in unt. Apoi, eu pun untul peste crema fiarta si nu invers. Nu mai frec untul cu zahar pudra, cine vrea poate pune mai mult zahar in crema fiarta. Incercati asa si o sa vedeti ca nu se taie. Dar, unul din secrete este sa fie FOARTE RECE crema, nu calduta, nici macar la temperatura camerei. Eu, pentru siguranta, o las la frigider inainte de a o amesteca cu untul (care e la temperatura camerei, sa se poata amesteca usor).

Charlie
Charlie 09 Jun 2015, 13:16

Draga mea Lena, draga mea! 

Aceasta prajitura a fost numita (nu stiu de catre cine) in mod absolut original, Prajitura!  cu toate neajunsurile unui nume fara .. nume, te asigur ca este foarte buna! Este o reteta veche .. este la mine de vreo .. treizeci de ani.

PRAJITURA 

FOAIA:

1/ 4 kg. de faina

100 gr. de unt (sau margarina)

1 ou

1 lingurita amoniac (alimentar)

1 pahar cu lapte (100 gr)

2 linguri de zahar

Se amesteca bine totul, se imparte in trei parti egale si se coc pe rand pe fundul unei tavi (cam 20 de minute la foc mic).

CREMA:

200 gr. de unt

200 gr. de zahar pudra

1/ 2 l de lapte

3 linguri de faina

1 baton de vanilie (sau 3-4 pachetele de zahar vanilat).

Se freaca spuma untul cu zaharul. Laptele se imparte in doua: o parte se fierbe cu vanilia, cealalta se amesteca cu faina pana se face ca o scrobeala, se adauga la laptele fierbinte si se fierb impreuna pana se face ca o crema groasa. Dupa  si ce s-a racit, se amesteca cu crema de unt si se umplu foile.

Se poate face cu lamaie, in loc de vanilie. Coaja rasa si zeama de la o lamaie se inglobeaza incet in crema, sa nu se taie. In rest, se procedeaza la fel

Eu o prefer cu lamaie, este foarte racoroasa.

Iti multumesc din nou draga Lena si, mult spor iti doresc!

aurash13
aurash13 13 Apr 2015, 11:54

buna lena,la foi se pune si ulei sau doar unt?la foile pt tort e trecut si ulei...

lena
Elena (lena) aurash13 13 Apr 2015, 13:45

Da, si ulei, voi corecta si aici, multumesc :)

Emir
Emir 25 Jan 2014, 19:16

Buna

cit zahar  se pune la crema, pentruca in ingrediente scrie 200 g dar la aluat se foloseste 200 asta nam inteles

nicole64
nicole frotey (nicole64) 22 Jan 2014, 02:15

Buna Lena.Sunt noua pe blogul tau si in primul rand tin sa te felicit pentru tot ce faci.Se vede ca pui mult suflet.As vrea sa iti explic modul meu de a prepara crema de la Alba ca zapada daca imi permiti.Uite cum fac eu si nu se taie niciodata!!

Amesteci faina cu zaharul(in felul acesta nu se formeaza cocoloase).Adaugi laptele si amesteci bine. Fierbi amestecul pe focul mic pana se ingroasa si se da la rece. Dupa ce s-a racit( dar nu rece ca de la frigider),adaugi untul sau margarina taiat bucatele care trebuie sa aiba cam aceeasi temperatura si consistenta cu crema de faina (foarte important) si o amesteci cu mixerul pana devine spumoasa adaugand treptat zeama de la o lamaie si un praf de zahar vanilat. E mult mai simplu de facut si fara gres!! Eu folosesc untul President.Se preteaza cel mai bine la creme. 

Nota mea pentru rețetă:
irinamaria
Irina (irinamaria) 11 Jan 2014, 21:20

Am facut prajitura asta saptamana trecuta. A fost foarte usor de facut iar rezultatul delicios. Am simplificat putin crema: am adaugat zaharul (tos) in timp ce fierbea faina cu laptele iar untul dupa ce s-a racorit putin crema. Nu am avut probleme cu taiatul cremei, totul a iesit super. Multumesc, Lena!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile