Prăjitura "Albă ca Zăpada"
O prăjitură perfectă pentru a încheia anul 2013 - ultima rețetă pentru anul acesta!
Cu această ocazie vreau să vă urez dragi utilizatori La Mulți Ani! Vă mulțumesc pentru fidelitate, susținere, comentariile obiective - toate mă motivează să lucrez în continuare, mă inspiră și ajută mult în procesul de lucru. Revenim în 2014 cu forțe și idei noi, sunt sigură că toate o să vă placă!
Referitor la prăjitură, rețeta este în lucru de 2 ani, pe parcurs am încercat vreo 3 variante, chiar aici pot să spun la sigur că este o rețetă supertestată.
Acum m-am gândit să combin foile de la tortul Smetannik(pt că sunt foarte gustoase, fragede și se prepară fără amoniu) cu cremă clasică - și am nimerit fix la țintă. Este o prăjitură foarte fină, aromată cu un gust complet. Recomand cu încredere, puteți să faceți și tort în așa combinație de cremă cu foi, va fi super.
Ingrediente
●
Smântână
200 g
smântână simplă fermentată
●
Praf de copt
2 lingurite
●
Unt
3 linguri
pentru aluat - să fie topit și răcorit
●
Făină albă
500 g
+7 linguri pentru cremă
●
Unt
200 g
unt moale, la temperatura camerei - pentru cremă
●
Lămâie
1 buc
puteți pune și 2, după gust
●
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 2
Se împarte în 3 bucăți egale și formați din ele niște bile de aluat.
Pas 3
Taiați 3 bucăți de hârtie de copt - exact după dimensiunea tăvii de cuptor.
Presărați pe hârtie puțină făină și întindeți fiecare bilă de aluat direct pe hârtia de copt - o întindeți atent cu făcălețul așa ca să vină perfect până aproape de margini - cam 1 cm lăsați pentru borduri.
Pas 4
Trageți de hârtie și mutați foaia în tava de cuptor. Metoda cu hârtia de copt vă scutește de multe chinuri cu întinderea aluatului, așa că recomand.
La fel faceți și celelalte 2 foi - cât timp se coace una din ele, o pregătiți pe următoarea.
Pas 5
Se coc la cuptor preîncălzit la 200 grade timp de aproximativ 10 minute - sau până încep să se rumenească ușor marginile.
Pas 6
La fel se coc toate 3 foile, lăsați să se răcorească.
Pas 7
Acum putem să ne apucăm de cremă.
Dizolvați cele 7 linguri de făină cu aproximativ 1 pahar de lapte, amestecați bine să nu fie cocoloașe.
Pas 8
Restul de lapte se pune la fiert, când începe să fiarbă faceți focul mic și adăugați atent laptele cu făină, de la pasul anterior.
Amestecați continuu cu telul să nu fie cocoloașe. Lăsați cam 10 minute la fiert, până se îngroașă.
Puneți la o parte acest amestec de lapte cu făină, să se răcească complet(chiar ar fi bine să-l faceți înainte să vă apucați de copt foile).
Pas 9
Untul se bate bine cu zahărul pudră și coaja rasă de la o lămâie.
Apoi adăugați câte 1-2 linguri din crema de lapte cu făină, treptat - bateți bine crema după fiecare repriză.
Pas 10
După ce încorporați toată crema adăugați zeama de lămâie.
La mine parcă avea tendința să se taie puțin crema de la sucul de lămâie, așa că nu am insistat s-o amestec prea mult.
Pas 11
Împărțiți crema ochiometric cam în 2 cantități, ungeți foile - foaie1+cremă+foaie2+cremă+foaie3 - dar puteți lăsa 3-4 linguri pentru ornare deasupra.
Prăjitura se poate orna deasupra simplu cu zahăr pudră sau unge cu câteva linguri de cremă și presărat nucă de cocos.
Pas 12
Lăsați-o să se pătrundă bine la rece, peste noapte este cel mai bine(acoperită cu folie de plastic).
Portionați și savurați:)
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(o tavă mare de cuptor)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (4 voturi)