Biscuiți cu "moni"
Biscuiții cu "moni"(adică cu bicarbonat de amoniu) sunt cele mai populare fursecuri în regiunea unde am copilărit. De Crăciun, Paște și Hram se fac obligatoriu de orice gospodină care se stimează - sigur din cauza faptului că sunt deosebit de gustoase și fragede, dar și se păstrează bine, chiar 2-3 săptămâni(se fac chiar mai buni după ce stau). Dacă veniți pe la noi prin sat de sărbători, sigur nu pleacă nici un musafir fără un pachet mic cu biscuiți de casă și principalii sunt aceștia - cu moni.
La gust sunt excepționali, foarte fragezi, aromați și crocanți, merg perfect cu o cană de lapte sau ceai. Eu de fiecare Crăciun am o nostalgie după ei și obligatoriu îi fac, parcă sunt acasă la părinți și în copilărie.
Dacă îmi mai rămân îi transform repede în Salam de biscuiți delicios.
Ingrediente
●
Unt
200 g
mama îi făcea cu untură sau margarină
●
Smântână
180 g
de preferat smântână mai grasă
●
Zahăr
250 g
plus câteva linguri de zahăr pentru ornat
●
Bicarbonat de amoniu
25 g
eu am pus 14g, pentru că atât am avut
●
Esență de vanilie
2 buc
●
Făină albă calitate superioară
700 g
●
Nuci măcinate
100 g
pentru ornat, este opțional
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Așa arată bicarb. de amoniu pe care l-am găsit eu - mai sunt cele de la Dr.Oetker, sigur o să le găsiți de vânzare.
Recomand să folosiți anume b.de amoniu pentru că face biscuiții deosebit de fragezi, chiar sunt diferiți de cei preparați cu praf de copt.
Pas 2
Topiți untul și îl lăsați să se răcorească puțin.
Pas 3
Într-un bol mai adânc bateți ouăle cu zahăr.
Pas 4
Adăugați untul și smântâna, amestecați.
Pas 5
Puneți bicarbonatul de amoniu într-o cană mică, adăugați peste el 4 linguri de lapte cald, amestecați bine și observați că va începe să facă o spumă fină.
Îl turnați peste ingredientele din bol și amestecați.
Pas 6
Nu uitați să adăugați esența de vanilie și la final încorporați făina.
Pas 7
Trebuie să vă iasă un aluat moale dar ferm și foarte puțin lipicios, îl scoateți pe masa presărată cu făină și îl uniformizați puțin.
Pas 8
Formați din el 2 bile de aluat și lăsați să se odihnească 5 minute.
Pas 9
Întindeți prima bilă de aluat. grosimea foii nu trebuie să fie mai subțire de grosimea degetului, cam 7-8mm.
Prima bilă am ornat-o cu zahăr, am presărat zahăr deasupra și l-am presat puțin în aluat cu făcălețul., mare grijă să nu faceți foaia prea subțire.
Pas 10
Apoi cu furculița am făcut dungi pe foaie, pentru frumusețe :)
Pas 11
Și am tăiat foaia în diverse figuri cu un cuțit sau tăietor de biscuiți.
Se pot decupa și diverse forme, flori, stele, etc.
Pas 12
A 2-a bilă am presărat-o cu nuci și zahăr, la fel le-am presat în foaie.
Nu se mai fac ornamente cu furculița ca vor sări nucile.
Pas 13
Astea cu nuci le-am decupat în diverse forme.
Pas 14
Biscuiții astfel formați se pun într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt și se coc timp de 20-30 minute la 200 grade.
Pas 15
Vor crește frumos la copt și vor lăsa miros de amoniac, este normal.
Orice coaceți cu bicarbonat de amoniu are miros de amoniu la copt și cât sunt calde, după ce s-au răcit gazul se evaporă complet din ele și sunt gata de servit.
Pas 16
Așa arată biscuiții ornați cu zahăr după copt.
Pas 17
Și o secțiune, să vedeți cât de fragezi sunt.
Pas 18
Chiar vi-i recomand cu mare plăcere, sunt cei mai de suflet biscuiți ai mei cu un miros și gust ca la mama și bunica.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(un platou mare)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării:
Notă:
5 (3 voturi)