Alivanca (Mălai)
Deși am pe site o rețetă de cornmeal bread, am zis să mai încerc o rețetă de mălai clasic românesc, să nu fie ca un chec sau pâine dar ca o budincă dulce și fragedă.
Am reușit să gătesc exact ce vroiam, mi-a ieșit o alivancă (așa i se spune la mine acasă) fragedă, puțin umedă, aromată, merge minunat cu iaurt, smântână și dulceață.
Vă recomand s-o încercați, este un desert deosebit cu un aer rustic și tradițional, sigur veți impresiona familia, așa cum am făcut-o și eu:)
Ingrediente
●
Lapte bătut/iaurt/chefir
1 l
●
Esență de vanilie
1 buc
●
Praf de copt
2 lingurite
●
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol adânc adăugați pe rând ingredientele din rețetă, în afară de făina de mălai.
Amestecați bine cu telul.
Pas 2
Adăugați făina de mălai, amestecați.
Va fi un aluat puțin mai lichid, așa și trebuie.
Pas 3
Turnați aluatul într-o formă de copt așternută cu hârtie de copt.
La mine forma a fost de 28 cm diametru și ne-a plăcut mai mult alivanca așa mai groasă.
Mai altădată o făcusem într-o formă mai mare și a fost ceva mai subțire, la fel de bună dar puțin mai crocantă.
Pas 4
O coaceți în cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 45 de minute.
Se rumenește cam repede, deja în 20 de minute este frumoasă, dar o acoperiți cu foaie de aluminiu și o țineți obligatoriu tot timpul în cuptor.
Pas 5
Lăsați puțin să se răcorească și o serviți.
Cea mai bună este caldă, servită cu iaurt/smântână și gem sau dulceață.
Poftă Bună!
Cantitate:
1500 g
(8-10 porții)
Timp de preparare:
45 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
15 min
Data publicării:
Notă:
5 (9 voturi)