Alivanca (Mălai)

Alivanca (Mălai)

Deși am pe site o rețetă de cornmeal bread, am zis să mai încerc o rețetă de mălai clasic românesc, să nu fie ca un chec sau pâine dar ca o budincă dulce și fragedă.

Am reușit să gătesc exact ce vroiam, mi-a ieșit o alivancă (așa i se spune la mine acasă) fragedă, puțin umedă, aromată, merge minunat cu iaurt, smântână și dulceață.

Vă recomand s-o încercați, este un desert deosebit cu un aer rustic și tradițional, sigur veți impresiona familia, așa cum am făcut-o și eu:)

Ingrediente

Lapte bătut/iaurt/chefir
1 l
   
Smântână
4 linguri
   
Unt
100 g
să fie topit
Ouă
2 buc
   
Zahăr
250 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Sare
1 lingurita
   
Praf de copt
2 lingurite
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Făină de mălai
400 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol adânc adăugați pe rând ingredientele din rețetă, în afară de făina de mălai.

Amestecați bine cu telul.

Alivanca (Mălai) - Pas 1
Pas 2

Adăugați făina de mălai, amestecați.

Va fi un aluat puțin mai lichid, așa și trebuie.

Alivanca (Mălai) - Pas 2
Pas 3

Turnați aluatul într-o formă de copt așternută cu hârtie de copt.

La mine forma a fost de 28 cm diametru și ne-a plăcut mai mult alivanca așa mai groasă.

Mai altădată o făcusem într-o formă mai mare și a fost ceva mai subțire, la fel de bună dar puțin mai crocantă.

Alivanca (Mălai) - Pas 3
Pas 4

O coaceți în cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 45 de minute.

Se rumenește cam repede, deja în 20 de minute este frumoasă, dar o acoperiți cu foaie de aluminiu și o țineți obligatoriu tot timpul în cuptor.

Alivanca (Mălai) - Pas 4
Pas 5

Lăsați puțin să se răcorească și o serviți.

Cea mai bună este caldă, servită cu iaurt/smântână și gem sau dulceață.

Poftă Bună!

Alivanca (Mălai) - Pas 5

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (8-10 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 41

BodeanuLudmila206
Bodeanu Ludmila (BodeanuLudmila206) 22 Jun 2023, 15:23

Mmmm😋 gustoasă, aromată și pur și simplu splendidă

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Peptanariu Adriana
Peptanariu Adriana 11 Apr 2021, 10:48

Hai gata lasă că o găsesc gratis, ca asa trebuie sa îmi iau 2 joburi sa va plates pt nimic🤬

lena
Elena (lena) Peptanariu Adriana 11 Apr 2021, 11:07

Minunat, spor la cautat chilipiruri si la job de 6 lei!

Peptanariu Adriana
Peptanariu Adriana 11 Apr 2021, 10:05

Cum sa vad pași depreparare dacă ai pus reclama peste 😡

lena
Elena (lena) Peptanariu Adriana 11 Apr 2021, 10:31

Nu este reclama, stiti sa cititi, nu?!

dir
dir 14 Mar 2019, 14:15

Dar eu nu renunt asa usor.

Poza mea pentru rețetă:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 02 Nov 2017, 15:49

A iesit si aspectuoasa, si gustoasa. Au mancat copiii cu gem.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CARMEN MIRCI
carmen 69 (CARMEN MIRCI) 10 Mar 2016, 20:44

Foarte buna!

Lena azi am facut negresa de post cu gem, malai si aluatul de pizza dupa retetele tale!

Rezultatul: toata familia multumita. Se intampla rar pentru ca sunt mofturosi si nu se potrivesc la gusturi.Am servit malai , kefir si gem de jengibre.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Olghina.18
Olghina.18 15 Feb 2016, 22:38

Fantastica! .... Abia am pregătit-o mine dimineața o vom papa cu dulceața de cireșe 😋😋😋😋....

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 28 Jun 2015, 16:23

Vai de mine cit de gustoasa a iesit !!! Danke Danke liebe Lena !!! Acus iti arat si tie poza cu ea, sper sa fii mindra ca am indeplinit receta ta urmind pasii cu grija. Parca a iesit bine si trei familii au mincat din ea si copilasi. Toti parca satisfacuti. Avea parca un gust de brinzica si asa umeda putin. MMMMMMMM bonnissimo :) 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Giuliana
Giuliana 18 May 2014, 14:19

L-am facut astazi, foarte bun!!! Mi-a adus aminte de cand eram acasa,mami il facea mereu...si ca sa fie asemanator cu cel ce il mancam la ea, am adugat visine din compot !!!! nu am avut esenta, dar am pus putina coaja de lamaie si doar 150 gr zahar...o bunatate !!!!! Merita incercat!! Va multumesc de reteta !!

Poza mea pentru rețetă:
adri
adri 25 Nov 2013, 19:32

Multumesc Lena pentru inca o reteta gustoasa tare. Am o singura intrebare: malaiul trebuie sa fie simplu sau grisat? Ar avea vreo importanta?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) adri 25 Nov 2013, 19:36

Am folosit malai pt mamaliga, simplu.

Arată toate comentariile