Tort "Smetannik"

Tort "Smetannik"

Este un tort clasic rusesc și se traduce ca "Tort cu smântână", deci ingredientul principal vă dați seama că este smântâna - se folosește la aluat și bineînțeles crema. Este foarte fin, moale, fraged, cu gust de înghețată de frișcă - foarte bun, eu l-aș pune în rând cu Tortul Medovik la apreciere.

Rețeta a trebuit s-o lucrez de 3 ori ca să ajung la varianta finală pe care v-o prezint mai jos, nu este complicat dar ar fi bine să respectați pașii întocmai ca să vă iasă perfect și gustos.

În poze ingredientele sunt dublate pentru că așa venea din rețeta originală, dar fiindcă iese un tort mare și imens, am micșorat și am lăsat jumate din ele în rețeta finală, pentru un tort normal-mediu.

Ingrediente

Smântână 20% grăsime
1200 g
200g pentru aluat și 1kg pt cremă
Praf de copt
2 lingurite
1 plic de 10g
Ouă
2 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
   
Unt
3 linguri
untul să fie topit și răcit - ar fi cam 50g
Zahăr
200 g
plus 1 pahar pentru cremă
Făină albă
500 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol puneți 200g de smântână și praful de copt.

Tort "Smetannik" - Pas 1
Pas 2

Amestecați bine cu telul și observați că vor apărea bule mici de aer - praful de copt reacționează cu smântâna, se stinge.

Tort "Smetannik" - Pas 2
Pas 3

Adăugați ouăle, zahărul, uleiul și untul, amestecați bine cu telul.

Tort "Smetannik" - Pas 3
Pas 4

Și ultima puneți făina.

Tort "Smetannik" - Pas 4
Pas 5

Amestecați mai întâi cu o lingură sau spatulă, să se încorporeze bine făina.

Tort "Smetannik" - Pas 5
Pas 6

Apoi scoateți aluatul pe masa presărată cu făină și îl mai frământați puțin cu mâinile, să se uniformizeze.

Tort "Smetannik" - Pas 6
Pas 7

Cam așa arată aluatul final - moale, plăcut, puțin lipicios - îl lăsați 30 minute acoperit cu prosop să se odihnească.

Tort "Smetannik" - Pas 7
Pas 8

Se împarte în 4-5 bucăți (în poză sunt mai multe pentru că era porție dublă de aluat).

Fiecare bucată o modelați ușor să fie în formă de bilă rotundă.

Tort "Smetannik" - Pas 8
Pas 9

Presărați puțină făină peste hârtia de copt și vă recomand să întindeți foile cu făcălețul chiar pe hârtie - va fi mult mai ușor s-o lucrați și mutați pe tavă.

Întindeți o foaie cam de 28-30 cm diametru - cam 4 mm grosime, nu le faceți foarte subțiri.

Tort "Smetannik" - Pas 9
Pas 10

Coaceți fiecare foaie la cuptor preîncălzit la 200 grade, aproximativ 7-8 minute - trebuie să fie ușor rumenită, aveți grijă să nu le maroniți prea tare.

Tort "Smetannik" - Pas 10
Pas 11

Cât este fierbinte le tăiați frumos cu un capac sau cu cuțitul după o farfurie rotundă.

Resturile le păstrați pentru finisarea tortului.

Tort "Smetannik" - Pas 11
Pas 12

În așa fel coaceți și tăiați toate foile.

Eu am făcut 4 foi de aluat mai groase puțin - aluatul este foarte fraged și se înmoaie prea mult dacă le faceți prea subțiri.

Tort "Smetannik" - Pas 12
Pas 13

Bateți smântâna cu aproximativ 1 pahar de zahăr - puteți regla aici după preferințe de dulce.

Aveți grijă la cremă să fie smântâna grasă - de minim 20%-30% grăsime, altfel nu se bate și va curge crema.

Eu am folosit smântână de țară, de la mama și s-a făcut minunată - densă și fermă.

Tort "Smetannik" - Pas 13
Pas 14

Ungeți foile cu cremă - nu uitați să puneți bucăți de folie sau hârtie de copt sub prima foaie, să nu murdăriți bordurile platoului de tort.

Tort "Smetannik" - Pas 14
Pas 15

Puneți smântâna mai din abundență, acoperiți bine și marginile, nivelați puțin cu lingura sau cuțitul.

Tort "Smetannik" - Pas 15
Pas 16

Resturile rămase după ce ați tăiat bordurile se mărunțesc bine în robot sau cu făcălețul.

Tort "Smetannik" - Pas 16
Pas 17

Și presărați fărâmiturile peste tort - deasupra și pe margini.

Scoateți bordurile de folie și vedeți că avem margini curate la platou.

Tort "Smetannik" - Pas 17
Pas 18

Și gata, am terminat - așa arată rezultatul final. Puteți să-l presărați și cu nucă de cocos răzuită, cred că nu va strica deloc.

Tort "Smetannik" - Pas 18
Pas 19

Foarte important să puneți tortul la rece imediat după finisare, să se înmoaie și fragezească.

Cel mai bine la frigider, acoperit cu folie alimentară, să se întărească și smântâna. Dacă îl lăsați în cameră sau temperatură mai mare de 5 grade se va înmuia prea tare și nu are aceeași textură.

Tort "Smetannik" - Pas 19
Pas 20

Și o felie delicioasă pentru voi :)

Poftă Bună!

Tort "Smetannik" - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (10 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 79

Alina S.
Alina Scripnic (Alina S.) 15 Apr 2021, 18:46

Foarte gustos tort. Recomand! Eu am adaugat visine si a iesit demential!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
PetreaPetrea752
Petrea Petrea (PetreaPetrea752) 27 Jun 2020, 01:21

Copiii mei il adora

Poza mea pentru rețetă:
PetreaPetrea752
Petrea Petrea (PetreaPetrea752) 27 Jun 2020, 01:20

E cel mai delicious tort.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 15 Dec 2019, 10:05

L-am făcut pentru aniversarea soțului dintr-o porție si jumătate 😉

Bun bun... cu zmeură

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Ancu?aAlexandraIoni??693
Ancu?a Alexandra Ioni?? (Ancu?aAlexandraIoni??693) 06 Sep 2019, 18:21

La ingrediente cred ca ar trebui modificat si pus ca smantana trebuie sa fie minim 20% grasime sau smantana pentru frisca. Am incercat intai smantana cu 20% grasime si nu a iesit, abia dimineata am reusit sa il montez dupa ce am luat smantana pentru frisca. Am adaugat si visine din compot ca sa fie putin colorat.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ancu?a Alexandra Ioni?? (Ancu?aAlexandraIoni??693) 06 Sep 2019, 18:23

Totul este scris, si la ingrediente si in pasi.

Vio84
Vio84 16 Aug 2016, 16:56

Am reusit si eu torta inca nam gustat e la frigider! Dar in fine se face usor p/u prima data in viata fac torta. Am facut din portiè dubla si mia ramas 2 turte vreau sa intreb daca pot sa le pastrez 2-3 saptamini??? Si unde la uscat ori frigider? Scuze poate is intrebari stupide dar nu am experienta de loc in patiserie!! Merci mult Lena. Am recomandat acest sait la tot Parisul!!!  Dau alt comentariu dupa ce il gustam!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
liudi
liudi 25 Mar 2016, 22:25

Ms mult doamna Lena

Poza mea pentru rețetă:
alinutza7
alinutza7 20 Feb 2016, 10:48

Foarte delicios tortul , primul tort efectuat de miinele mele , a fost chiar ca 1incercare foarte bun , multumim pentru reteta ❤️😊😊💋

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
LudmilaT
LudmilaT 03 Dec 2014, 21:42

Buna Lena, intr-adevar este un deliciu acest tort, cum multi il mai numesc tortul copilariei...:). In octombrie puiutul meu a facut un anisor..si am facut acest tort, l-am ornat mai special la nivel cu sarbatoarea. Desigur pana acum am tot facut acest tort si alte sarbatori.Urmaresc acest site din 2009...dar nu am comentat niciodata, retetele sunt super!!! Si de mare ajutor noua ;) Mult succes in continuare!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
whisper4cake
whisper4cake 02 Jan 2014, 11:52

Buna! De Craciun am descoperit retetele tale si de Revelion am incercat acest  "Tort Smetannik".Am respectat reteta si a iesit delicios! Multumesc mult si LA MULTI ANI!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile