Mousse au Chocolat

Mousse au Chocolat

Un desert clasic, simplu dar fenomenal - deși știam și îl vedeam peste tot nu am încercat niciodată să-l fac și nici nu l-am gustat. L-am făcut acum pentru că vroiam să încerc ceva cu lichiorul Cointreau achiziționat de curând.

Despre gust - are o textură mătăsoasă, unge pe suflet și vă pare rău că se termină repede. Pe mine m-a surprins textura, gustul și aroma - deja îl repet periodic când vreau ceva simplu, rapid dar și deosebit, mai rafinat. Un mare plus al rețetei este că nu conține grăsimi multe(doar cele din untul de cacao), relativ puțin zahăr - dar un minus - că sunt ouă crude. Pentru mine nu este o problemă, cât sunt din sursă sigură, dar se pot înlocui cu ouă de prepeliță.

Am înțeles că mai sunt rețete de acest tip fără ouă, încă nu am găsit una care să mă tenteze, dar vă promit că nu mă opresc din căutări și teste.

Ingrediente

Ciocolată neagră
150 g
   
Ouă
3 buc
   
Apă
2 linguri
   
Lichior/coniac/brandy
2 linguri
opțional - eu am folosit lichior de portocale Cointreau
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Zahăr
50 g
   
Scorțișoară
0.5 lingurite
opțional - eu nu am pus

Pași de urmat

Pas 1

Ciocolata se rupe bucățele și o topiți la baie de aburi sau microunde.

Mousse au Chocolat - Pas 1
Pas 2

Amestecați, să fie textura uniformă și o lăsați la o parte.

Mousse au Chocolat - Pas 2
Pas 3

Separati albușurile de gălbenușuri în 2 boluri diferite.

Mousse au Chocolat - Pas 3
Pas 4

Albușurile le bateți spumă cu puțină sare - după ce s-au bătut bine adăugați câte puțin zahărul.

Mousse au Chocolat - Pas 4
Pas 5

La gălbenușuri adăugați ciocolata topită, amestecați bine cu mixerul.

Mousse au Chocolat - Pas 5
Pas 6

Turnați cele 2 linguri de apă...

Mousse au Chocolat - Pas 6
Pas 7

...și lichiorul(dacă îl puneți) - amestecați bine cu mixerul.

Mousse au Chocolat - Pas 7
Pas 8

Adăugați compoziția de ciocolată la cea de albușuri și amestecați ușor cu mișcări de sus în jos.

Mousse au Chocolat - Pas 8
Pas 9

Trebuie să fie uniformă și netedă.

Mousse au Chocolat - Pas 9
Pas 10

O turnați în pahare și boluri de servit, acoperiți cu folie de plastic și puneți la frigider pentru minim 1 oră.

Mousse au Chocolat - Pas 10
Pas 11

După ce stă la frigider se întărește și o puteți servi cu puțină frișcă bătută deasupra sau cu un pic de dulceață - la mine a fost zmeură.

Am observat că are o culoare mai închisă dacă folosesc ciocolată neagră mai de calitate, la gust nu este mare diferență.

Poftă Bună!

Mousse au Chocolat - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 ml (5-6 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

timotei
timotei 07 Dec 2016, 06:36

Lena s-a primit cam lichid desertul acesta , sa pun data viitoare cu un ou mai putin? 

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) timotei 07 Dec 2016, 07:36

Nu s-a intarit dupa racire?

timotei
timotei Elena (lena) 07 Dec 2016, 08:27

Aproape deloc si avea multe gauri , parca era si un pik asa mai putin "light " cind il mincam.

lena
Elena (lena) timotei 07 Dec 2016, 09:08

Ai putea pune si cu 1 ou mai putin, dar schimba si ciocolata. Cu grija de amestecat ciocolata si albusurile, sa se tina bezeaua.

Laura Balaura
Laura Balaura 15 Sep 2016, 15:58

Uf, azi ori mi-a sprit o pisică neagră prin față și n-am observat, sau am trecut pe sub vreo scară sau cine știe ce-am făcut că parcă-mi merg toate anapoda :)) După ce am rupt coada la mașina de tocat roșii pentru bulion, m-am apucat să-mi fac un desert să mă mai consolez  (spuma asta de ciocolată părea consolarea perfectă), dar nu știu ce prostioară am făcut de mi s-a coagulat ciocolata cam tare și nu s-a amestecat uniform în compoziția finală. Numai uniformă și netedă nu e, de fapt e neuniformă și plină de cocoloașe :))) Chiar și așa, are un gust diviiiiin :D Poate iese mai bine data viitoare și poate îmi dau și eu seama cu ce am greșit :))))

Am topit ciocolată Heidi 85% cacao pe baie marină și apoi am răcorit-o puțin, că era fierbinte și mi-a fost frică să nu se facă oul omletă. Oare asta să fie problema? Am pus chiar mai mult de 2 linguri de apă, dar nu a ieșit lichidă compoziția, ca în imagine, ci mai degrabă era ca un boț de ciocolată moale care s-a strâns în mijlocul bolului (nici măcar nu murdărea pereții bolului).

Oricum ar fi, mi-am făcut pofta de dulce pe azi :D Nu știu dacă mai fac curând rețeta asta, pentru că e absolut delicioasă, dar noi ne dorim un bebe și din ce am înțeles nu voi avea voie ouă crude și la cât e de bună eu nu mă pot abține :))) Iar fără ouă nu cred că este vreo variantă la fel de bună :) 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Laura Balaura 16 Sep 2016, 12:13

Hmm, cred ca a fost ceva cu ciocolata(incearca ceva cu 55-60%), eu zic sa folosesti alta. Poti sa iei ceva mai simplu - Poiana, Primola si vezi cum iese.

Ref la oua, fara grija poti face cu oua de prepelita, cred ca 10 ar merge aici si toata sarcina va alintati cu bebe impreuna :) Multa sanatate si bafta!

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 02 Sep 2015, 05:57

Super super super ! Ai talent Lenuta si inspiri curaj chiar unui bucatar incepator sarmanel si fricos ca mine ! Am curaj mereu sa incerc chiar si recete mai dificile de ale tale !Am pus licior de capsunele gustosele !

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Alina Heering
Alina Heering 03 Nov 2014, 15:04

ffff bun! e o delicatesa.Credeti-ma, nu am pus cognac si scortisoara! E rafinat si fara! incercati cu incredere.Lena doresc sa te intreb daca ai facut sau vei face o ciorba de varza creata cu carne de vita :D asi vrea sa fac dar nu stiu cum se face si nu gasesc nici o reteta care sa ma convinga sa o fac.Lena te pupacesc dulce si iti multumesc ptr retele tale delicioase.

Nota mea pentru rețetă:
Valeriam
Valeriam 27 Nov 2013, 21:33

Cit de mult trebuie batute albusurile, ca la mine dupa ce le bat se face spuna, iar dupa putin timp apare apa sau albusul lichid

lena
Elena (lena) 04 Nov 2013, 19:55

Ce zici de 100g de peste cu 150g de conopida la aburi - taman bun si foarte usor!

Asta-i cina mea de azi si de 1 an incoace, cu mici variatii

Nataly
Nataly 04 Nov 2013, 19:50

Demential de bun acest mousse au chocolat si a mers de minune ca desert dupa puiul la cuptor in "farfurie" de aluat, doar ca prea bun, prea mult si prea delicios...

LicaStar
Lica (LicaStar) 02 Nov 2013, 21:56

Draga Lena, ne indulcesti vietile cu asa capodopere Am mancat asa ceva  la o bucatarie norvegiana, la ei e un desert pe langa salata de fructe si mi-a placut asa mult, dar azi... nah... ca facu-i si eu, si a iesit la fel de bun, cred ca o sa repet reteta, doar e destul de usoara

Sasha
Sasha 01 Nov 2013, 09:10

Multumesc Lena ca existi si ne daruiesti din ideile tale stralucite, sau culese de la altii cu multa grija si puse in practica cu iscusinta, astfel incat si noi, cele care nu avem suficient timp si experienta in ale bucatariei sa-i putem surprinde pe cei dragi cu ceva fin, gustos si facut in casa. Iata si dovada.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
OannaD91
OannaD91 29 Oct 2013, 22:11

Am facut reteta imediat ce am vazut ca ai postat-o! E geniala..a iesit perfect! Mai buna decat cea din comert. 

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile