Castraveți murați în saramură, la borcan Rețetă VIDEO

Castraveți murați în saramură, la borcan

Este rețeta mea preferată de conservare a castraveților, cea mai simplă, sigură și sănătoasă. Variații sunt multe la ea, de câțiva ani tot experimentez, anul ăsta pot să spun că am reușit să găsesc formula perfectă cu ajutorul unei prietene :) Aici am pus cantitățile pentru 10-12 borcane de 800ml, dar voi le puteți varia în funcție de consumul dvs a castraveților murați.

Foarte important să aveți grijă ce apă puneți la murături, important să fie curată și filtrată, dar nu excesiv. Eu am folosit cană Brita pentru a filtra apa de la robinet, dar bineînțeles perfectă ar fi apa de izvor sau fântână.

Castravetii astfel murați sunt perfecți în salate, ca și garnituri sau la o mâncărică cu carne și castraveți murați.

Ingrediente

Castraveți
4.5 kg
Alegeți castraveți proaspeți și mici.
Morcovi
4 buc
   
Usturoi
30 buc
adică 30 de căței
Mărar întreg uscat
2 buc
bețele de mărar le rupeți în bucăți mici
Ardei iute
3 buc
opțional
Rădăcină de hrean
5 buc
   
Piper negru(boabe)
1 lingura
   
Muștar boabe
2 buc
2 pachete - dar este opțional, de obicei pun muștar boabe doar la castraveții în oțet
Frunză de dafin
20 buc
   
Apă
5 l
   
Sare pentru murături
5 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Spălați bine borcanele și le scurgeți de apă.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 1
Pas 2

Spălați și curățați restul de legume și mirodenii. În fiecare borcan puneți câte 2-3 bețe de mărar, 3 căței de usturoi, jumătate de rădăcină de hrean, câteva rondele de morcov, 6-10 boabe de piper negru, 0,5 linguriță de muștar boabe, 2 frunze de dafin și câte o bucățică mică de ardei iute (după preferință).

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 2
Pas 3

Aranjați bine castraveții în borcane, ca să nu rămână locuri goale - la mine au încăput câte 5-6 castraveți.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 3
Pas 4

Castraveții care nu încap în borcan îi puneți cu puține mirodenii într-o cratiță sau caserolă mai mare - îi veți folosi pentru a umple borcanele după ce se mai lasă castraveții de acolo.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 4
Pas 5

Fierbeți 5 litri de apă cu 5 linguri de sare (Proporția este de 1l de apă la 1 lingură de sare cu vârf).

Aveți grijă la apă, cea de robinet mai bine să fie filtrată (eu am filtrat cu cana Brita de la Kitchenshop), iar dacă aveți apă de fântână sau izvor este și mai bine.

Când fierbe bine apa cu sarea, o turnați în borcane și în caserola cu rezerva de castraveți - așa ca să acopere bine toate legumele.

 

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 5
Pas 6

Închideți borcanele bine și le lăsați o zi la umbră (de obicei le țin la bucătărie pe masă).

 

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 6
Pas 7

Apoi scurgeți apa din borcane și caserola înapoi în cratiță și o puneți la fiert.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 7
Pas 8

Lăsați să fiarbă bine 2-3 min și o turnați înapoi în borcane.

Mai lăsați o zi castraveții să se mureze.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 8
Pas 9

Următoarea zi scurgeți iarăși moarea din borcane în cratiță, o puneți la fiert. În acest timp umpleți spațiile goale formate după ce s-au mai lăsat castraveții cu cei din caserolă. Aranjați bine, puteți să le forțați puțin.

Apoi turnați moarea clocotită înapoi în borcanele cu castraveți, puneți capacul și închideți bine.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 9
Pas 10

După ce ați închis bine, întoarceți ușor borcanul să verificați dacă nu curge. Dacă curge mai forțați capacul să se închidă bine. Apoi întoarceți borcanele cu fundul în sus pe un prosop până se răcesc.

Se păstrează în cămară, debara chiar și la temperatura camerei.

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 10
Pas 11

Cantitatea de castraveți și mirodenii o puteți varia după plac, important este să păstrați proporția de apă cu sare. Castraveții sunt buni de mâncat cam în 2-3 săptămâni după ce le-ați închis.

Sper că am explicat bine pașii, dacă ceva nu se înțelege mă întrebați în comentarii.

Recomand cu încredere rețeta, este perfectă pentru amatorii de castraveți acrișori și crocanți.

Poftă Bună!

Castraveți murați în saramură, la borcan - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 kg (10-12 borcane de 800ml)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (26 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 190

DaddysBreadkids157
Daddys Breadkids (DaddysBreadkids157) 01 Jul 2024, 15:54

Buna Lena! Dacă nu pun rădăcina de hrean, ce se întâmplă? Sau cu ce o pot înlocui?

lena
Elena (lena) Daddys Breadkids (DaddysBreadkids157) 05 Jul 2024, 00:09

Nu e grav, puteti pune frunze de hrean sau nimic. Hreanul intareste mai bine castravetii si-i face mai crocanti, in plus conserveaza.

CostrasAliona295
Costras Aliona (CostrasAliona295) 07 Jul 2020, 17:07

Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, Elena! Pentru balconul meu insorit reteta ta e salvarea! A ramas un borcan ratacit de acu' 2 ani si, cand l-am deschis, castravetii erau grozavi! Am mai probat retete de la tine si toate au fost bune! Cand caut o reteta de incredere - o caut pe pagina ta. Multumesc!

Sabyna
Sabyna 08 Oct 2019, 15:49

Buna , Elena!

Folosesc acesta rețeta de ani și ani de zile ! Delicioși castraveciorii ! Și nu ți spun la ce temperaturi ii păstrez și ei tot crocanți rămân .

Mulțumesc din suflet pt acesta rețeta , și pt multe altele !!!

lena
Elena (lena) Sabyna 08 Oct 2019, 16:00

Cu drag! Multumesc si eu pentru mesaj😘

Sin Elena
Sin Elena 12 Oct 2017, 15:49

Pentru concurs

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
mthmb
mthmb 12 Oct 2017, 12:35

Bune muraturile, dar pusul lor nu e cea mai placuta treaba de bucatarie. :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 28 Sep 2014, 23:26

Buna.  Citind ingredientele am observat ca si eu le pun pe toate, in plus mai pun si cimbru, cate o frunza de visin si boabe de strugure verde (dar anul acesta nu am pus fiind deja copti). O poza si cu castraveti mei pusi cam de o luna. De, eu am borcane de pe vremuri,(de 3 - 5 l.), asa ca la mine nici vorba de inchis bine si intors borcanul....si totusi se tin ok. Si acuma mai am un borcan din 2012, ca anul trecut nu am pus avand prea multi. Eu inainte de ai lega, pun inca 1 lingurita sare, o aspirina zdrobita si torn putin otet (corect e ,..atatea linguri de otet cati litri are borcanul, dar eu torn cu sticla). Castravetii, sunt muratura care ne place cel mai mult. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Giorgiana N.
Giorgiana N. 12 Sep 2014, 19:00

buna ziua. anul asta este primul an in care fac castraveti murati clasici. anul trecut am facut cu pikant fix, dar nu mi-au placut neaparat. am pus o poza cu borcanele dupa a2a fierbere, mai am maine o tura. dar vin si eu cu 2 intrebari mai putin normale. a incercat vreo cineva sa faca cu castravetii taiati feliute si pusi in borcane?? (ca sa intre mai multi decat intregi) si a doua intrebare: daca rastorn si fierb apa SI a 4a zi ies mai acri sau n-are nici un rost? multumesc de pe acum, daca imi raspundeti.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Giorgiana N. 12 Sep 2014, 19:03

Giorgiana, nu stiu de taiat castravetii - s-ar putea sa iasa ceva, poti sa faci 1-2 borcane de proba si ne spui cum sunt.

Daca nu este foarte cald in bucatarie poti sa-i lasi fara grija si 4 zile la murat, doar daca fermenteaza activ nu as recomanda.

timotei
timotei 26 Aug 2014, 18:52

Anul trecut am facut castraveti murati din 35 kg, mai am acuma 4 borcanele, anul acesta iam facut din nou pun si o particica din ceam facut anul acesta. Zeama acuma ii tulbura dar se limpezete ea, asa a fost si anul trecut

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
hanna
hanna 17 Sep 2013, 12:04

am pus castraveti dupa reteta ta, si azi ,dupa 3 saptamani de cand i-am pus am deschis borcanul si vreau sa zic ca sunt extraordinar de buni!!! recomand tuturor gospodinelor,pentru ca mie nu imi plac cele in otet ,astia sunt mult mai sanatosi,mersi de reteta!!!!!!

Poza mea pentru rețetă:
alina82
alina82 31 Aug 2013, 13:38

sunt fffffffffffffffff buni castravetii. mama mea ii pune la fel de 20 de ani de la ea stiu reteta, dar ea ii pune si in bidoane de plastic si se pastreaza la fel de bine!!! bravo Lena, eu acum ii pun in borcane de sticla si anul trecut la fel i-am pus!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile