Plăcintă rapidă cu dovleac

Plăcintă rapidă cu dovleac

Datorită roadei impresionante de dovleci din anul acesta am fost nevoită să gândesc ceva rapid și delicios, bineînțeles o plăcintă. Are așa un succes că am repetat-o deja de vreo 10 ori, de fiecare dată în porție dublă, una nu ajunge :)

Rețeta este inspirată de Galeta cu mere și afine, unde vă spuneam că puteți varia orice umplutură și dulce și sărată. Totuși am insistat să postez această rețetă cu dovleac separat, ca s-o vedeți mai bine și să atrageți atenția rețetei.

Plăcinta este simplă, rapidă, fragedă, aromată - cu "miros" de toamnă, și chiar v-o recomand în acest sezon de dovleci frumoși și portocalii.

Ingrediente

Dovleac
500 g
   
Apă clocotită
0.5 pahare
pahar de 250ml la toate ingredientele
Ulei de floarea-soarelui
0.5 pahare
   
Făină albă calitate superioară
2 pahare
   
Praf de copt
1 lingurita
și un vârf de linguriță de sare
Zahăr
1 pahar
opțional și puțină scorțișoară
Griș de grâu
3 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Preparați aluatul pentru plăcintă, pentru detalii vedeți primii pași din Rețeta de Galeta cu mere și afine.

Pe scurt ar fi așa:

- într-un bol turnați apa fierbinte clocotită, sarea și uleiul.

- adăugați făina amestecată cu praf de copt și frământați aluatul folosindu-vă de o lingură.

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 1
Pas 2

Lăsați-l să se odihnească 20-30 minute.

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 2
Pas 3

În acest timp preparați umplutura de dovleac:

- dovleacul curățat și spălat îl dați prin răzătoare sau îl faceți în robot.

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 3
Pas 4

Aluatul odihnit se întinde cu sucitorul(eu nu pun nici făină sub acest aluat în lucru) într-o foaie mare rotundă, de preferat puțin mai groasă pe mijloc și marginile mai subțiri.

Puneți foaia într-o tavă de cuptor mare - puteți să nu ungeți cu nimic, și nici hârtie de copt nu mai pun.

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 4
Pas 5

Presărați grișul peste mijlocul aluatului, pe margini nu puneți.

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 5
Pas 6

Distribuiți pe aluat dovleacul pregătit, așa ca în poză. Aveți grijă să fie un strat mai generos, minim de 1 cm grosime, pentru că după coacere scade în volum.

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 6
Pas 7

Puneți zahăr deasupra, după gust evident - eu pun mai generos pentru că îmi place să fie plăcinta cu dovleac mai dulce.

Tot aici puteți adăuga și puțină scorțișoară, eu nu am pus.

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 7
Pas 8

Adunați marginile aluatului spre mijloc și puțin le presați cu degetele.

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 8
Pas 9

Opțional puteți unge deasupra plăcintă cu puțină apă și presărați un pic de zahăr - pentru o crustă crocantă și glazurată.

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 9
Pas 10

Coaceți plăcinta la cuptor preîncălzit la 180 grade pentru 30-40 minute - până se rumenește frumos.

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 10
Pas 11

Lăsați să se răcorească măcar 20-30 minute și puteți s-o porționați și serviți.

Oricum este bună și caldă și rece, dar mai ales rece.

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 11
Pas 12

Și o secțiune delicioasă pentru voi :)

Poftă Bună!

Plăcintă rapidă cu dovleac - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (7-8 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:
Notă: 4 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 06 Nov 2021, 16:46

Pot pune un pic de miere in loc de zahar ???????

lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 06 Nov 2021, 17:24

Sigur

alinutza7
alinutza7 27 Oct 2016, 18:54

Si pentru ca e octombrie si e luna dovleacului , aceasta placinta e perfecta !!! Super rapida si delicioasa!!! Sa mincat la fuga!!! Va multumesc pentru acest site in care ma simt ca o adevarata gospodina la 20 ani ai mei, intru cit totul se primeste!!!👏🏽👏🏽👏🏽👍👌🏻😘😘😊😊

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) alinutza7 27 Oct 2016, 22:45

Multumesc si eu! Sa aveti pofta buna!

vyorelya
vyorelya 11 Apr 2016, 11:24

aceasta reteta chiar a uimit pe toti ai mei, mai ales pe soacra mea care inainte se chinuia mult sa suceasca foile pina face o tava te placinta cu dovleac. si este foarte buna si dulce tare. si desigur usor de preparat anume cu aluatul acesta eseam usor din situatie cind aveam oaspeti pe neasteptate! iti Multumim!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Dana M.
Dana M. 01 Oct 2014, 20:52

Simplu de facut si foarte frageda, gustoasa, deliciu. Din pacate am pus putina compozitie:((,  are aluat cam mult
Data viitoare, voi proceda mai bine. multumesc de idei rapide si gustoase. seara buna!

Poza mea pentru rețetă:
ryana
ryana 30 Nov 2013, 00:57

Eu am pus zahar mai putin  si cred ca am pus gris putin pentru ca a ramas cam zemos dovleacul...ma rog nici asa frumoasa ca a ta nu-i, dar a fost gustoasa

Poza mea pentru rețetă:
Katrin
Katrin 04 Oct 2013, 18:17

.

Poza mea pentru rețetă:
dianushka8526
dianushka8526 28 Sep 2013, 23:22

Buna Lena !!! Sint si eu prospetica pe aici. Zi de zi rasfoiesc recetele tale dar greu ma decid cu care prima sa incep. Am gatit citeva ceva din deliicile tale si au iesit super si la gust si la aspect. Iti multumim pentru munca depusa.Recunosc "m-am indragostit  de acest sait "

Nota mea pentru rețetă:
leonora
leonora 28 Sep 2013, 10:42

Buna dimineata draga Lena si dragi prietene ale acestui sait.Ma bucur mult ca am intrat in rindul vostru si sunt sigura ca impreuna vom face bucate minunate.

cit de curind voi face aceasta reteta si va voi spune ce am reusit sa fac

Sa aveti un sf.de saptamina frumos.

Nota mea pentru rețetă:
Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 27 Sep 2013, 18:19

E fain!!!

Nota mea pentru rețetă:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 27 Sep 2013, 12:52

foarte interesant, dar grisul nu se simte????? si eu am facut aseara, si azi, pentru ca tot e zi de post au mers de minune de draga dimineata la un ceisor de ghimbir!!!!! multumesc lena pentru reteta aromate!!!

Arată toate comentariile