Plăcintă rapidă cu dovleac
Datorită roadei impresionante de dovleci din anul acesta am fost nevoită să gândesc ceva rapid și delicios, bineînțeles o plăcintă. Are așa un succes că am repetat-o deja de vreo 10 ori, de fiecare dată în porție dublă, una nu ajunge :)
Rețeta este inspirată de Galeta cu mere și afine, unde vă spuneam că puteți varia orice umplutură și dulce și sărată. Totuși am insistat să postez această rețetă cu dovleac separat, ca s-o vedeți mai bine și să atrageți atenția rețetei.
Plăcinta este simplă, rapidă, fragedă, aromată - cu "miros" de toamnă, și chiar v-o recomand în acest sezon de dovleci frumoși și portocalii.
Ingrediente
●
Apă clocotită
0.5 pahare
pahar de 250ml la toate ingredientele
●
Ulei de floarea-soarelui
0.5 pahare
●
Făină albă calitate superioară
2 pahare
●
Praf de copt
1 lingurita
și un vârf de linguriță de sare
●
Zahăr
1 pahar
opțional și puțină scorțișoară
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Preparați aluatul pentru plăcintă, pentru detalii vedeți primii pași din Rețeta de Galeta cu mere și afine.
Pe scurt ar fi așa:
- într-un bol turnați apa fierbinte clocotită, sarea și uleiul.
- adăugați făina amestecată cu praf de copt și frământați aluatul folosindu-vă de o lingură.
Pas 2
Lăsați-l să se odihnească 20-30 minute.
Pas 3
În acest timp preparați umplutura de dovleac:
- dovleacul curățat și spălat îl dați prin răzătoare sau îl faceți în robot.
Pas 4
Aluatul odihnit se întinde cu sucitorul(eu nu pun nici făină sub acest aluat în lucru) într-o foaie mare rotundă, de preferat puțin mai groasă pe mijloc și marginile mai subțiri.
Puneți foaia într-o tavă de cuptor mare - puteți să nu ungeți cu nimic, și nici hârtie de copt nu mai pun.
Pas 5
Presărați grișul peste mijlocul aluatului, pe margini nu puneți.
Pas 6
Distribuiți pe aluat dovleacul pregătit, așa ca în poză. Aveți grijă să fie un strat mai generos, minim de 1 cm grosime, pentru că după coacere scade în volum.
Pas 7
Puneți zahăr deasupra, după gust evident - eu pun mai generos pentru că îmi place să fie plăcinta cu dovleac mai dulce.
Tot aici puteți adăuga și puțină scorțișoară, eu nu am pus.
Pas 8
Adunați marginile aluatului spre mijloc și puțin le presați cu degetele.
Pas 9
Opțional puteți unge deasupra plăcintă cu puțină apă și presărați un pic de zahăr - pentru o crustă crocantă și glazurată.
Pas 10
Coaceți plăcinta la cuptor preîncălzit la 180 grade pentru 30-40 minute - până se rumenește frumos.
Pas 11
Lăsați să se răcorească măcar 20-30 minute și puteți s-o porționați și serviți.
Oricum este bună și caldă și rece, dar mai ales rece.
Pas 12
Și o secțiune delicioasă pentru voi :)
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(7-8 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
40 min
Data publicării:
Notă:
4 (5 voturi)