Focaccia cu cașcaval și ceapă

Focaccia cu cașcaval și ceapă

Asta a fost prima mea focaccia și sigur nu ultima - pufoasă, moale, fragedă, un fel de combinație de pâine cu aromă de cașcaval mi-a ieșit, dispăruse în câteva minute de pe masă (aveam musafiri) și a fost mult lăudată.

Bucățile de cașcaval se potrivesc tare bine aici, se topesc și fac găurele aromate în aluat - ceapa puteți să puneți simplă sau verde, în cazul celor mai mofturoși cred că puteți s-o omiteți.

Chiar vă recomand cu mare încredere rețeta, una din cele mai reușite și sigur de folosit la cât mai des.

Ingrediente

Apă călduță
250 ml
   
Drojdie uscată
7 g
sau 15g proaspătă
Miere
2 lingurite
sau zahăr
Sare
1 lingurita
   
Făină albă calitate superioară
400 g
   
Ulei de măsline
3 linguri
   
Cașcaval clasic
100 g
   
Ceapă albă
1 buc
sau 3-4 fire ceapă verde + puțin ulei pentru călit ceapa
Ierburi de provence
1 lingurita
+ mai puteți adăuga roșii uscate, măsline

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol amestecați apa caldă, mierea, drojdia.

Lăsați cam 10 minute până începe să facă spumă.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 1
Pas 2

Adăugați sarea, făina și amestecați aluatul cu o lingură sau spatula.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 2
Pas 3

Și începem să frământăm aluatul cu mâinile, cu cât mai mult cu atât mai bine.

Pe parcurs mai adăugați câte puțin 2 linguri de ulei de măsline în aluat - trebuie să vă iasă un aluat uniform și moale.

Eu îl frământ puțin, las vreo 10 minute la odihnit și după asta îl mai frământ cu ulei.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 3
Pas 4

După ce ați frământat aluatul bine, îl acoperiți cu prosop și lăsați la crescut 30 minute.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 4
Pas 5

În acest timp căliți ceapa în puțin ulei...

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 5
Pas 6

...și tăiați cubulețe cașcavalul.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 6
Pas 7

După ce a crescut aluatul, adăugați peste el ceapa călită și 80g de cașcaval (20g lăsăm pentru a pune deasupra pe focaccia).

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 7
Pas 8

Frământați bine aluatul ca să încorporeze tot cașcavalul și ceapa, la început va fi mai greu dar sigur reușiți.

Lăsați-l 10 minute să se odihnească, ca să-l puteți lucra mai ușor când îl puneți în tavă.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 8
Pas 9

Întindeți aluatul cu mâinile într-o tavă - a mea este rotundă de 32 cm. Sigur merge și într-o tavă de cuptor simplă, de la aragaz.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 9
Pas 10

Cu degetele apăsați și faceți adâncituri în aluat, ungeți cu puțin ulei de măsline și presărați ierburile de Provence (verdeturi italiene - conțin oregano, maghiran, etc).

Presărați și cele 20g de cașcaval lăsate la o parte mai sus.

Și opțional puteți să mai puneți niște măsline tăiate deasupra sau roșii uscate în ulei de măsline.

Lăsați în tavă 20 minute să crească puțin.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 10
Pas 11

Puneți la cuptorul preîncălzit la 180-200 grade pentru aproximativ 20-25 minute, până se rumenește frumos.

Lăsați un pic să se răcorească.

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 11
Pas 12

O serviți caldă (rece este la fel de bună) cu orice vă place - supă, salată, pate, etc. - sau simplă ca o pizza mai pufoasă.

Poftă Bună!

Focaccia cu cașcaval și ceapă - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 16

Vio84
Vio84 21 Aug 2016, 19:55

Buna Lena astazi iar am refacut focaccia din portiè dubla asa ce nea placut la toti. Astazi am dat cascavalu prin razatoare e ceva nemaipomenit de gustos.merci si pupici

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Vio84
Vio84 20 Aug 2016, 23:53

Foarte delicioasa sa terminat in 5 min. Merci Lena !!!

Poza mea pentru rețetă:
Silvia86
Silvia86 23 Apr 2015, 11:07

Ce fel de drojie este mai buna? Uscata sau proaspata? Care ar fi diferenta dintre ele?

lena
Elena (lena) Silvia86 24 Apr 2015, 13:34

Diferenta este doar in cantitatea pe care trebuie s-o puneti, de obicei cea uscata se ia in jumate cat cea proaspata. In rest, totul e cam la fel.

Daniela B.
Daniela B. 17 Feb 2015, 09:09

Este foarte gustoasa focaccia asta. Aseara repede am plamadit-o din fuga, in special pentru sot caci el sa dus azi la deal, si cu siguranta o sa ii placa. Eu am mincat si e asa de gustoasa, baietelul meu a zis sa-i fac mereu asa fel de placinta. I-am pus brinza de vaca inghegata de vreo luna de zile si era moale ca cascavalul si gustoasa, si rosiile astea uscate da o aroma foarte placuta si gustoasa, plus am mai pus niste fars, carne tocata se pare in romana, putin calit caci faceam niste pilaf si a iesit super! Deci e rapid si gustos si bun la ceai! Multumesc pentru reteta minunta, atit de mult ma bucur ca am de unde lua retete gustoase Lena, multumesc inca odata!

Poza mea pentru rețetă:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 07 May 2014, 13:40

Noua ne plac mult maslinile si am facut ieri focaccia cu masline, a iesit super !!!!

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 03 Feb 2014, 12:05

Buna,am facut aceasta f.de 2 zile,am pozat-o apoi am consumat din ea. Mi-a placut f.mult si nu asi mai fi avut daca nu ma anuntau aseara copiiii ca vin asa ca m-am oprit din mancat sa aiba si ei. Si culmea cand am postat pozele,erau de o mare neclaritat.( Era aparatul pus pe altceva).Asa ca acuma am repozat cu ce a mai ramas. Mi-a placut tare mult aceasta focaccia si spre deosebire de alte persoane eu am pus DOUA cepe ca imi place tare mult. multumesc de reteta si precis o voi repeta.Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
madalina21
madalina21 29 Jan 2014, 12:03

Pufoasa si f buna!

Nota mea pentru rețetă:
nikole
nikole 16 Jul 2013, 11:39

Foarte gustoasa,multumesc Lena!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nataly
Nataly 13 Jul 2013, 23:24

Azi - vazut, azi - placut, azi - facut, azi - pozat, azi - postat... A iesit super!!! Nu am mai mancat niciodata pana acum focaccia, dar asta iesita din mainele mele a fost SUPER, SUPER, SUPER!!! Noroc ca am facut-o spre seara pe la 22:00h am scos-o din cuptor, asa ca nu ne-am aruncat prea tare asupra ei ca altfel nu ar mai fi ramas nimic pana maine cand imi vine soacra in vizita. Lena, multumesc pentru inspiratie

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Roberto
Roberto 10 Jul 2013, 16:20

salut,nu este foarte important,dar se scrie  focaccia :) ,si este fffoarte gustoasa ! bafta ! 

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile