Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii)

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii)

Pentru mulți poate părea banală rețeta, dar am avut mare surpriză în discuții cu niște prieteni să observ că nu prea se știe exact cum se fac legumele la grătar, mai ales în condiții de apartament.

Dacă la început mai puneam puțin ulei peste ele, acum nici atât nu fac - merg pe varianta cât mai simplă, naturală, fără adaos de ulei. O porție de 300g de astfel de legume gătite plus o bucată bună de carne vă asigură o cină/prânz delicios și fără niciun pericol de kg în plus.

Ca bonus vă arăt o variantă de Sos cu iaurt și roșii - inspirată din bucătăria indiană, rețeta de Raita, dar fără adaos de uleiurile cu mirodenii. Toată lumea este încântată de el și mă întreabă ce am pus așa deosebit că poți mânca orice cu el :)

Deci, recomand să uitați de dovleceii pane și să vă faceți experți în legume la grătar!

Ingrediente

Dovlecei
2 buc
la fel fac și ardeii, vinetele, ciupercile
Sare
1 lingurita
   
Ierburi de provence
1 lingurita
opțional
Iaurt
3 linguri
eu pun de 2%
Roșii
1 buc
sau 2 roșii cherry
Usturoi (cățeii)
1 buc
se poate înlocui cu o bucățică mică de ceapă simplă
Pătrunjel
2 buc
2 fire

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând este obligatoriu să aveți așa o tigaie grill, a mea este luată acum 1 an de la Ikea - este bunișorică dar nu foarte bună.

Acum planific să iau una de ceramică, din aia vă recomand să găsiți și voi.

O puneți pe foc mediu spre mare și o încingeți obligatoriu foarte bine - așa ca să iasă fum din ea. Dacă nu o încălziți bine legumele nu se fac la fel de bine și repede, și se pot lipi de tigaie.

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 1
Pas 2

Dovlecelul/vinetele se taie rondele subțiri - vedeți în poze.

Dacă le faceți prea groase, vor fi legumele mai crude și crocante, dacă le faceți prea subțiri se vor usca prea tare pe grill.

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 2
Pas 3

Le aranjați pe tigaie încinsă bine și lăsați 4-5 minute.

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 3
Pas 4

Apoi le întoarceți pe partea cealaltă și lăsați la fel 4-5 minute.

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 4
Pas 5

Sau le puteți tăia pe lung, nu rondele, procesul de coacere este același.

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 5
Pas 6

După ce sunt gata, le scoateți pe o farfurie și le asezonați cu sare și ceva mirodenii - preferatul meu este amestecul de Ierburi de Provence - dacă nu-l aveți puneți doar sare și eventual puțin piper.

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 6
Pas 7

Aici am făcut și ardei, procedura este aceeași.

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 7
Pas 8

Aici toate legumele gata de servit - vă recomand să le lăsați 10 minute să se pătrundă cu sare și mirodenii înainte de servire.

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 8
Pas 9

Acum facem sosul de Iaurt cu roșii și verdeață:

- folosesc de obicei aici un mic blender, în poză Turbocheful Tupperware.

- dar le puteți toca toate mărunt și usturoiul să-l pisați

- deci, puneți toate legumele în blender...

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 9
Pas 10

... le pasați dar aveți grijă să nu fie chiar pastă, să se mai vadă bucățele de roșii și pătrunjel.

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 10
Pas 11

Adăugați iaurtul și potriviți de sare, amestecați.

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 11
Pas 12

Serviți sosul cu legume, carne și orice mâncare vă place, este perfect în orice combinație.

Poftă Bună!

Dovlecei la grătar (cu sos de iaurt și roșii) - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 30 min
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Ionela A
Ionela A 23 May 2013, 14:19

Buna. Foarte apetisant. De curand copii mei de 7 si 11 ani au descoperit se buna este sana , kefirul ...mai ales la caldura te racoreste... dar cu rosii si verdeata va fi super ... si legume. Masa de seara va fi mai usoara. In legatura cu tigaia, eu am una de tuci , dinr-acelea grele si ma descurc foarte bine cu ea de 15 ani .... daar prima data pun apa in ea pana clocoteste apoi o arunc si pun prima tura de friptura, legume etc ... orice fac la gratar. Mai merge si a doua tura, dar la a treia deja iese fum. Va recomand doar doua ture si apoi gata, o umplem cu apa si o las la inmuiat apoi se ia foarte bine cu buretele de sarma ... pt ca nu am ce sa zgarii. si ne descurcam minunat cu tigaia de tuci, sau de fonta ...din materialul acela greu, din care se fac ceaunele de mamaliga. Daca gasiti puteti sa va luati acele tigai. Eu am primit-o de la soacra mea. Multumesc pentru reteta. Sa ne auzim cu bine! Pupicei, Ionela.

Albinuta
Albinuta 31 May 2013, 20:50

Multumesc Ionela pentru tipsul cu tigaia de tuci, functioneaza foarte bine, am copt legume si au iesit perfect. Am cumparat de scurt timp aceasta tigaie de tuci si am observant ca dupa ce o spal face niste puncte rosii ca de rugina pe suprafata ei. Am rezolvat aceasta problema in felul urmator: am incins bine, bine tigaia, am turnat putin ulei, care s-a absorbit in porii tigaii. Partea interioara a devinit usor lucioasa si nu a mai ruginit. E bine de facut aceasta operatiune afara, daca e cu putinta, eu am executat operatiunea in bucatarie si am umplut casa de fum.

Multumesc Lena pentru retetele tale, foarte simple si gustoase de multe ori. Desi vizitez site-ul tau de ceva luni bune si am preparat multe retete de aici, nu ti-am multumit niciodata pentru tot efortul tau, de care si eu si implicit familia mea, ne bucuram. Asa incat.....MULTUMIM LENA!  

lena
Elena (lena) 31 May 2013, 21:39

Multumesc Albinuta de apreciere, sfaturi si sa aveti pofta buna!