Tort "Krantz"

Tort "Krantz"

Încă un tort care merită de avut în vedere la orice ocazie de sărbătoare și nu numai :)

Rețeta de Tort Krantz m-a frământat mai mult timp, am și încercat o variantă împreună cu voi la atelier dar totuși nu a fost exact ceea ce vroiam. Și până la urmă am ajuns la concluzia că tot ce-i bun este simplu, pandișpan delicios de cacao cu nuci și o cremă de frișcă cu krantz, mai perfect și mai fin de atât nu găsiți.

Sigur că rețete și variante se găsesc multe, eu deja merg pe aceasta și are succes de fiecare dată, la cei mici și la cei mari:)

Ingrediente

Pandișpan
1 buc
cu cacao și nuci, vedeți rețeta mai jos
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
700 ml
   
Zahăr
500 g
   
Nuci
500 g
   
Sirop
1 pahar
1 pahar apă caldă+3 linguri de miere sau zahăr brut de trestie

Pași de urmat

Pas 1

Se prepară pandișpanul conform rețetei de aici.

Doar că în făină adăugați 2 linguri de cacao și jumătate de pahar de nuci mărunțite - și mai departe respectați pașii.

Tort "Krantz" - Pas 1
Pas 2

După ce s-a copt lăsați să se răcească bine și chiar lăsat peste noapte - se va tăia mai bine și se lucrează mai ușor.

Sau puteți folosi orice pandișpan vă place și știți să-l faceți.

Tort "Krantz" - Pas 2
Pas 3

Cu ceva timp înainte puteți pregăti și krantz-ul, să aveți cât mai puține de făcut când efectiv începeți să montați tortul.

Deci, puneți 1 pahar de zahăr într-o tigaie mai veche și lăsați la foc mediu să se topească încet.

Tort "Krantz" - Pas 3
Pas 4

Când devine mai maronie compoziția amestecați să fie uniformă.

Aveți grijă să fie focul mic, să nu ardeți zahărul.

Tort "Krantz" - Pas 4
Pas 5

Adăugați nucile, amestecați mai țineți pe foc 2-3 minute.

Tort "Krantz" - Pas 5
Pas 6

Turnați compoziția de nuci caramelizate într-o tavă de silicon sau una simplă unsă cu ulei.

Siliconul este f. bun aici, după ce se întărește/răcește, știu sigur că nu voi avea probleme cu scosul din tavă.

Tort "Krantz" - Pas 6
Pas 7

După ce s-a răcit complet și s-a întărit scoateți și mărunțiți bine krantz-ul în robot.

Tort "Krantz" - Pas 7
Pas 8

Și începem să montăm tortul:

- tăiați în 2 foi pandișpanul

- puneți prima foaie pe platoul de tort și recomand să îmbrăcați marginile cu hârtie de copt, ca la urmă după decorare să le scoateți și aveți marginile platoului curate

- cu o pensulă însiropați blatul - mai mult sau mai puțin, cum vă place.

Tort "Krantz" - Pas 8
Pas 9

Bateți frișca așa cum am explicat aici.

Cam 1/3 din cantitatea totală lăsați la o parte -  pentru a face niște moțuri/decoruri.

Cealaltă cantitate se amestecă cu aproximativ 1 pahar de krantz, pregătit anterior.

Tort "Krantz" - Pas 9
Pas 10

Ungeți primul blat cu frișcă cu krantz, să fie cam de 1 cm grosime stratul de cremă.

Acoperiți cu al 2-lea blat, nu uitați să-l însiropați.

Tort "Krantz" - Pas 10
Pas 11

Ungeți cu cremă de krantz, la fel acoperiți și bordurile, uniformizați cu un cuțit.

Tort "Krantz" - Pas 11
Pas 12

Luați câte puțin krantz în mână și ușor îl lipiți de marginile tortului.

Le acoperiți complet.

Tort "Krantz" - Pas 12
Pas 13

Partea de sus puteți s-o decorați cum vă place - sau faceți niște moțuri cu frișca lăsată la o parte mai sus.

Sau pur și simplu presărați mai mult krantz și gata.

Tort "Krantz" - Pas 13
Pas 14

Lăsați câteva ore să se pătrundă și puteți să-l serviți.

Extraordinară combinația de nuci, frișcă, krantz/caramel - merită încercat obligatoriu!

Tort "Krantz" - Pas 14
Pas 15

Și o felie pentru voi :)

Poftă Bună!

Tort "Krantz" - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 120 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 37

iulikaa
iulikaa 09 Apr 2021, 14:48

Salut, nu inteleg un pic la ingrediente. Deci zahar 500g cind topesti scrii ca doar un pahar reiese 250 restul 250 merge la sirop?

lena
Elena (lena) iulikaa 09 Apr 2021, 15:00

1 pahar merge la topit, restul se folosesc la crema. Puteti regla dupa preferinte cantitatea de zahar, daca vreti tortul mai dulce sau mai moderat.

In sirop merg doar 3 linguri de miere sau zahar.😉

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 03 Sep 2019, 22:35

Poza mea pt rețetă

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 03 Sep 2019, 22:33

Un tort superb și econom. Acesta este al 3-lea săptămână aceasta :)))

Nota mea pentru rețetă:
CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 09 Jan 2016, 23:55

Foarte bun. Multumesc draga Lena!

Nota mea pentru rețetă:
Sabinuta
Sabinuta 15 Feb 2015, 17:29

iata si poza

Poza mea pentru rețetă:
Sabinuta
Sabinuta 12 Feb 2015, 22:39

Buna , am facut pandispanul dupa receta dar am uitat sa pun cacao si nuca , e posibil sa fac tortul mai departe asa cum ai scris ?

Nota mea pentru rețetă:
taniulya
taniulya 16 May 2014, 13:30

Lena, am preparat si eu torta respectiva si a iesit perfect, insa krantz-ul din mijloc s-a cam topit si deasupra pe torta la fel. De ce? Parca am facut tot ce trebuia...

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) taniulya 16 May 2014, 13:32

Este zahar si normal ca se inmoaie si topeste de la contactul cu frisca umeda - eu as recomanda sa pui o parte de crantz chiar inainte de servit si atunci problema dispare.

Bisag Giorgiana
Bisag Giorgiana 03 Jan 2014, 14:30

Foarte bun , merita incercat :) 

Poza mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 08 Feb 2013, 20:59

iata si in sectiune, ca gust ce sava spun.... daca sotul meu, care nu e mare adept al nucilor in copturi, l-a mincat cu mare placere.... inseamna ca e deosebit de gustos. 

Poza mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 08 Feb 2013, 16:28

Da eu l-am si facut deja, de dimineatsa cum m-am trezit am verificat mail-urile si desigur vazind acest tort nu am putut rabda sa mai astept vre-o zi speciala, avind toate ingredientele necesare m-am si apucat de el.  Desera vin si cu o sectiune 

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile