Roti (lipii indiene din făină integrală)
Astăzi vă mai arăt o rețetă indiană de care sunt foarte încântată și am repetat-o deja de vreo 4 ori în ultimele 2 săptămâni. Este de la aceeași prietenă din India, deci o rețetă gospodărească, testată, fără multe complicații dar cu un rezultat mai mult decât excelent.
O soluție bună dacă nu aveți chef să faceți pâine de casă, dar vreți ceva bun, sănătos și repede pentru masa în familie. Sofia le mănâncă fără nimic, sunt bune și pentru a face niște sandvișuri mai interesante, shaorma de casă sau pur și simplu pentru a le mânca cu niște sos delicios...
Îmi amintesc foarte mult turtele bunicii coapte pe plita de la sobă, și cu această ocazie am făcut și desertul preferat al copilăriei mele - turte cu mac (vedeți ultimii pași din rețetă).
Ingrediente
●
Făină integrală de grâu
280 g
sau 2 pahare
●
Făină albă
80 g
sau 0.5 pahar
●
Lapte bătut/iaurt/chefir
170 g
sau 0.5 pahar
●
Lapte
130 g
sau 0.5 pahar
●
Praf de copt
0.5 lingurite
sau bicarbonat de sodiu
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-un bol mai adânc amestecați făinurile și praful de copt.
Cu bicarbonat ies ceva mai moi, dar nu se umflă așa bine - deci experimentați și vă alegeți varianta care vă place.
Pas 2
Adăugați laptele și iaurtul, amestecați cu o spatulă sau lingură.
Pas 3
Mai adăugați 100 ml de apă dacă observați că aluatul este mai făinos.
Foarte important să faceți aluatul moale.
Pas 4
Continuați să frământați aluatul în bol, cu mâinile.
Sau îl scoateți pe masa presărată cu făină și frământați bine să vă iasă un aluat uniform și moale - pe parcurs mai adăugați făină ca să nu se lipească de mâini și masă.
Pas 5
Lăsați aluatul să se odihnească 10-15 minute - acoperiți cu un prosop sau folie de plastic să nu se usuce.
Pas 6
Apoi îl mai frământați o dată, timp de vreo 5 minute.
Pas 7
Împărțiți aluatul în 16 bucăți uniforme și le faceți biluțe. Puneți pe masa și acoperiți cu folie să nu se usuce.
Pas 8
După 5 minute vă apucați să le întindeți cu sucitorul, faceți cercuri cam de 1.5 mm grosime.
Pas 9
În același timp încindeți bine o tigaie mai veche, fără ulei!
Și puneți pe rând lipiile la copt, la foc mediu.
Pas 10
Veți observa cum încep să se umfle.
Pas 11
Și tot mai mult.
Recunosc că la primele 2 serii de lipii nu s-au umflat atât de frumos - dar nu a influențat mult gustul și textura.
Aceste umflături arată că aluatul este bine făcut.
Pas 12
Se întorc pe partea cealaltă când se rumenesc (apar niște pete ușor maronii).
Și observați că se umflă și mai mult, se fac ca niște pernuțe :)
Pas 13
Pe parcurs le scoateți și le puneți sub un prosop.
Pentru cine nu are probleme cu colesterolul, se pot unge fierbinți cu puțin unt, vor fi și mai delicioase.
Pas 14
Așa coaceți toate lipiile, le serviți calde sau dacă rămân pentru a 2-a zi le țineți într-o pungă, să nu se usuce.
Pas 15
Și aici un desert rapid, simplu și tare bun - marca "à la bunica" - TURTE CU MAC
Lipiile se rup bucățele mici, se adaugă mac după preferințe și nuci, stafide, etc.
Pas 16
Faceți o jumătate de pahar de sirop - apă caldă amestecată cu zahăr, miere sau zahăr brun (eu din asta am pus și a fost siropul mai maroniu), vanilie, scorțișoară.
Pas 17
Turnați acest sirop peste lipiile cu mac, amestecați bine și lăsați să se pătrundă cam 10-15 minute.
Și gata, serviți și savurați :)
Poftă Bună!
Cantitate:
16 buc
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
30 min
Data publicării: