Roti (lipii indiene din făină integrală)

Roti (lipii indiene din făină integrală)

Astăzi vă mai arăt o rețetă indiană de care sunt foarte încântată și am repetat-o deja de vreo 4 ori în ultimele 2 săptămâni. Este de la aceeași prietenă din India, deci o rețetă gospodărească, testată, fără multe complicații dar cu un rezultat mai mult decât excelent.

O soluție bună dacă nu aveți chef să faceți pâine de casă, dar vreți ceva bun, sănătos și repede pentru masa în familie. Sofia le mănâncă fără nimic, sunt bune și pentru a face niște sandvișuri mai interesante, shaorma de casă sau pur și simplu pentru a le mânca cu niște sos delicios...

Îmi amintesc foarte mult turtele bunicii coapte pe plita de la sobă, și cu această ocazie am făcut și desertul preferat al copilăriei mele - turte cu mac (vedeți ultimii pași din rețetă).

Ingrediente

Făină integrală de grâu
280 g
sau 2 pahare
Făină albă
80 g
sau 0.5 pahar
Lapte bătut/iaurt/chefir
170 g
sau 0.5 pahar
Lapte
130 g
sau 0.5 pahar
Praf de copt
0.5 lingurite
sau bicarbonat de sodiu

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol mai adânc amestecați făinurile și praful de copt.

Cu bicarbonat ies ceva mai moi, dar nu se umflă așa bine - deci experimentați și vă alegeți varianta care vă place.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 1
Pas 2

Adăugați laptele și iaurtul, amestecați cu o spatulă sau lingură.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 2
Pas 3

Mai adăugați 100 ml de apă dacă observați că aluatul este mai făinos.

Foarte important să faceți aluatul moale.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 3
Pas 4

Continuați să frământați aluatul în bol, cu mâinile.

Sau îl scoateți pe masa presărată cu făină și frământați bine să vă iasă un aluat uniform și moale - pe parcurs mai adăugați făină ca să nu se lipească de mâini și masă.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 4
Pas 5

Lăsați aluatul să se odihnească 10-15 minute - acoperiți cu un prosop sau folie de plastic să nu se usuce.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 5
Pas 6

Apoi îl mai frământați o dată, timp de vreo 5 minute.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 6
Pas 7

Împărțiți aluatul în 16 bucăți uniforme și le faceți biluțe. Puneți pe masa și acoperiți cu folie să nu se usuce.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 7
Pas 8

După 5 minute vă apucați să le întindeți cu sucitorul, faceți cercuri cam de 1.5 mm grosime.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 8
Pas 9

În același timp încindeți bine o tigaie mai veche, fără ulei!

Și puneți pe rând lipiile la copt, la foc mediu.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 9
Pas 10

Veți observa cum încep să se umfle.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 10
Pas 11

Și tot mai mult.

Recunosc că la primele 2 serii de lipii nu s-au umflat atât de frumos - dar nu a influențat mult gustul și textura.

Aceste umflături arată că aluatul este bine făcut.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 11
Pas 12

Se întorc pe partea cealaltă când se rumenesc (apar niște pete ușor maronii).

Și observați că se umflă și mai mult, se fac ca niște pernuțe :)

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 12
Pas 13

Pe parcurs le scoateți și le puneți sub un prosop.

Pentru cine nu are probleme cu colesterolul, se pot unge fierbinți cu puțin unt, vor fi și mai delicioase.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 13
Pas 14

Așa coaceți toate lipiile, le serviți calde sau dacă rămân pentru a 2-a zi le țineți într-o pungă, să nu se usuce.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 14
Pas 15

Și aici un desert rapid, simplu și tare bun - marca "à la bunica" - TURTE CU MAC

Lipiile se rup bucățele mici, se adaugă mac după preferințe și nuci, stafide, etc.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 15
Pas 16

Faceți o jumătate de pahar de sirop - apă caldă amestecată cu zahăr, miere sau zahăr brun (eu din asta am pus și a fost siropul mai maroniu), vanilie, scorțișoară.

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 16
Pas 17

Turnați acest sirop peste lipiile cu mac, amestecați bine și lăsați să se pătrundă cam 10-15 minute.

Și gata, serviți și savurați :)

Poftă Bună!

Roti (lipii indiene din făină integrală) - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 16 buc
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 13

Ekaterinka
Ekaterinka 08 May 2016, 15:36

nu ma asteptam sa iasa asa bune,ma gandeam ia niste turte uscate pe tigaie.n am gasit faina integrala dar am inlocuit o cu succes cu tarate schimband un pic proportiile cu faina alba

Anutii Lacramioara
Anutii Lacramioara 17 Nov 2015, 07:44

lipiile se desfac in doua se taie triunghiuri ,se pun in tava de aragaz ,se stropesc cu putin ulei ,sare mare,ierburi aromate uscate si putina paprika ,se amesteca si se dau cateva minute la cuptor sa se rumeneasca .Ies niste cipsuri delicioase ce se pot consuma la pasta de naut ,vinete ,fasole batuta sau asa

fata de smarald
fata de smarald 15 Aug 2015, 13:14

Buna ziua, m-am gandit sa-ti scriu si eu pentru ca de doua saptamani m-am hotarat sa gatesc mai dietetic si am apelat la multe din retete tale.la aceasta reteta am inlocuit apa cu apa minerala si mi s-a parut ca au iesit mai bune lipiile.Iti multumesc si iti doresc putere de munca si creativitate.

Lia1
Lia1 09 Aug 2013, 12:43

Lena, se pot rula pt o shaorma de-aia dietetica? ... Par cam rigide.

Noi lipiile cumparate le tinem in congelator. Cand ne grabim le dezghetam in flacara de la aragaz si nu se scorojesc. Se scorojesc daca stau mai multe saptamani -o luna in congelator.

lena
Elena (lena) Lia1 09 Aug 2013, 12:54

Merg pentru shaorma, doar sa le faci cat mai subtiri, sunt destul de elastice si se fac rigide daca nu le pui in punga, dupa ce se racoresc.

alinaa
alinaa 02 Feb 2013, 21:44

Amintiri frumoase ! Bunicii faceau asta mereu iarna, pe plita de la masina , tot doar cu apa, sare si faina, erau o minunatie, nu am mai mancat de ani multi.... LE INFULECAM IMEDIAT, uneori cu smantana sau unt de casa, alteori asa goale si fierbinti de le jucam dintr-o mana in alta. 

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 02 Feb 2013, 15:39

lena, am facut deja de 2 ori aceste turte, dar nu stiu de ce nu se umfla asa ca in poza, prima data am facut cu praf, a 2 cu bicarbonat,, care o fi totusi cauza??????

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 02 Feb 2013, 15:44

Framanta mai bine aluatul si focul ceva mai mare sub tigaie. Si la mine s-au umflat bine abia la a 3-4 oara. Dar la gust nu influenteaza.

lena
Elena (lena) 31 Jan 2013, 07:50

Poori se fac doar cu faina, apa si sare. Celelalte feluri au multe variatii, chiar si cu faina de naut, abia astept sa le incerc.

serafima
tcaci (serafima) 31 Jan 2013, 00:48

Lena, interesanta receta, doar ca eu stiam ca aceste rotii(li se mai spune si ciapati sau fulca) se prepara doar din apa, faina si sare. Poate este ceva noi, improvizat de prietena ta din India. Oricum, neaparat vom testa si aceasta  varianta.

lena
Elena (lena) 30 Jan 2013, 17:28

Da, excat asa si la noi, furam colturile de la coltunasi si la faceam pe plita:)

Faina integrala se obtine prin macinarea graului intreg, fara sa mai separi taratele din el. Poti amesteca faina alba cu tarate macinate fin si obtii ceva asemanator.

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 30 Jan 2013, 17:23

lena, sa stii ca de mult vreau sa fac asa ceva, nmai ca eu caut o reteta de lavas, cu toate ca si asta ar merge, dar intrebarea e daca nu am faina integrala cum as putea sa o "obtin" acasa.

Toate bune si retete cit mai insprate!!!!

P.S. sa stii ca si mie imi placeau turtele coapte pe plita, asta se intimpla mai des cind facea mama coltunasi, iar noi furam "colturile" din aluat pentru a le coace. Si acum imi vine mirosul cela!!!!!!!!

Arată toate comentariile