Tort-aperitiv din ficăței de pui

Tort-aperitiv din ficăței de pui

Un aperitiv foarte apreciat la mine acasă, se fac niște foi mai groase ca cele de clătite, din ficat de pui (sau porc/vită) și se montează în formă de tort uns cu maioneză, usturoi.

Foarte important aici să aveți o tigaie mică, să fie mai mic tortul, cel din imagine are maxim 10-12cm. Vă descurcați și cu una mai mare - dar va fi un tort cam mare, depinde și de nr. de invitați pe care îl aveți.

Recomand să-l încercați neapărat, sigur o să vă placă - este gustos, sățios și frumos.

Ingrediente

Ficăței de pui
300 g
sau ficat de porc/vită
Ouă
4 buc
   
Făină albă
1 pahar
   
Sare, piper
1 lingurita
   
Lapte
0.5 pahare
   
Morcovi
2 buc
   
Ceapă albă
1 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Usturoi (cățeii)
3 buc
   
Maioneză
200 g
   
Verdeață (mărar, pătrunjel)
1 legatura
1 legătură - pentru ornat

Pași de urmat

Pas 1

Într-un blender se pun ouăle, ficățeii, făina, laptele, sarea și piperul.

Tort-aperitiv din ficăței de pui - Pas 1
Pas 2

Se blenduiesc bine.

Tort-aperitiv din ficăței de pui - Pas 2
Pas 3

Se încinge o tigaie mică, se unge cu puțin ulei.

Turnați câte o jumătate de polonic din aluat, sau mai mult - ca să fie o clătită mai groasă. Lăsați la foc mic-mediu să se coacă.

Tort-aperitiv din ficăței de pui - Pas 3
Pas 4

O întoarceți și lăsați să se rumenească și pe partea cealaltă.

Dacă cumva se rupe și nu vor să se țină foile mai adăugați jumătate de pahar de făină la aluat.

Tort-aperitiv din ficăței de pui - Pas 4
Pas 5

Până se fac toate foile de clătite, pregătiți restul ingredientelor pentru tort:

- căliți în puțin ulei ceapa tăiată mărunt și morcovii dați prin răzătoare.

Tort-aperitiv din ficăței de pui - Pas 5
Pas 6

- maioneza se amestecă cu usturoiul pisat.

Tort-aperitiv din ficăței de pui - Pas 6
Pas 7

Gata cu foile de clătite - le-am pus una peste alta pe parcursul coacerii.

Tort-aperitiv din ficăței de pui - Pas 7
Pas 8

Și începem să montam tortul:

- punem prima foaie, ungem cu maioneză și presărăm 1 lingură de morcov cu ceapă;

- următoarea foaie se unge simplu cu maioneză

- mai departe alternați și repetați ca mai sus până terminați toate foile sau ați ajuns la înălțimea dorită a tortului.

Tort-aperitiv din ficăței de pui - Pas 8
Pas 9

Ultima foaie se unge cu mai multă maioneză, la fel și marginile tortului.

Aici ar fi bine să-l lăsați peste noapte sau câteva ore la frigider și apoi să-l mai ungeți puțin cu maioneză și să treceți la pasul cu ornarea. Dacă nu aveți timp, merge și așa, dar nu va fi la fel de fraged.

Tort-aperitiv din ficăței de pui - Pas 9
Pas 10

Îl tăiați felii mici, cam o porție pentru fiecare persoană.

Recomand să-l tăiați înainte de ornare și de a-l pune pe masa festivă.

Tort-aperitiv din ficăței de pui - Pas 10
Pas 11

Ornați cu verdeață tăiată mărunt sau gălbenuș de ouă fierte date prin răzătoare.

Poftă Bună!

Tort-aperitiv din ficăței de pui - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 19

caucazia
Liliana (caucazia) 23 Dec 2016, 20:46

Intrebare: oare este vreo problema daca as face acest tort cu doua zile inainte de a primi invitati sau trebuie facut doar cu o zi inainte?

lena
Elena (lena) Liliana (caucazia) 23 Dec 2016, 20:47

Nu este nici o problema, chiar va fi mai bun :)

caucazia
Liliana (caucazia) Elena (lena) 23 Dec 2016, 20:50

Draga mea Lena, mi-ai luat o piatra de pe inima dandu-mi acest raspuns. :) Iti multumesc si iti doresc Sarbatori Fericite, pline de sanatate si impliniri alaturi de cei dragi sufletului.

Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 18 Feb 2015, 02:20

Am revenit...La ora asta am uitat de poza...

Poza mea pentru rețetă:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 18 Feb 2015, 02:17

La ora asta gata si tortul meu,maine urmeaza probat.Sunt sigura ca este bun la asa ingrediente si mirosul din bucatarie il da de gol.

Multumesc tare mult draga Lena,nu este zi sa nu te vizitez pe site,chiar daca postez mai rar...Am zeci,poate sute din retetele tale probate si la fel de multe si aprecieri.Sanatate multa!

diana pelin
diana pelin 10 Dec 2014, 17:29

Spune-mi , te rog, merge si rece pentru o masa festiva? A....si ficatul crud?

lena
Elena (lena) diana pelin 10 Dec 2014, 18:14

Da, ficatul crud. De fapt pt masa festiva si este.

lena
Elena (lena) 13 Jul 2013, 13:25

Arata foarte bine, bravo!

Data viitoare sa pui mai putin morcovi si maioneza intre straturi, cred ca de asta alunecau.

tiki
tiki 13 Jul 2013, 12:34

Buna Lena.

Aspect si gust de nota 10. Din pacate, la taiere mi s-au desprins (alunecau) "etajele" tortului. Mie mi-au iesit 7 clatite de 12cm(diametru), care totusi cred ca sunt putin prea groase si de aceea tortul cam inalt.

Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 12 Jul 2013, 10:10

Buna Lena.Imediat ma apuc si eu sa fac,dar asa de curiozitate, cam cate "clatite" ti-au iesit? Maine o sa postez si eu mai multe poze cu ce am facut, deoarece nu stiu de ce nu pot cu leptopul meu (vine baiatul acasa si o sa fac de pe al lui). Esti grozava Lena si o adevarata DOAMNA. O sa-ti spun altadata de ce, la reteta respectiva.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 12 Jul 2013, 10:33

Tiki, mi-au iesit mai mult de 10 clatite, nu tin minte exact - depinde si de diametrul tigaii dar si de grosimea aluatului de ficatei.

Pentru un mic tort iti sunt de ajuns 5-6 clatite.

Te pup si spor la gatit!

Mihaela Morar
Mihaela Morar 08 Jul 2013, 14:19

Multumesc pentru rapsuns :)

Mihaela Morar
Mihaela Morar 02 Jul 2013, 10:42

combinatia ficatei-maioneza, nu e un pic cam prea gretoasa? (intreb doar)

lena
Elena (lena) Mihaela Morar 02 Jul 2013, 12:42

Nu este, dar depinde si de cantitatile consumate :)

Madalina01
Madalina (Madalina01) 27 Dec 2012, 15:36

Lena ce gramaj are paharul de faina?

lena
Elena (lena) Madalina (Madalina01) 27 Dec 2012, 16:01

Daca nu mentionez in special gramajul, este cel standard - 250ml.

Arată toate comentariile