Chec "Red Velvet" (de post)

Chec "Red Velvet" (de post)

Nu am avut niciodată curajul să încerc mult cunoscutul tort "Red Velvet" pentru că am un principiu să nu folosesc coloranți artificiali în alimentația familiei noastre. Îmi place mult culoarea, dar compoziția mă întorcea înapoi.

Pe un forum am găsit așa o variantă de chec (care poate fi transformat și în tort eventual), care are o culoare foarte frumoasă (nu am reușit aici să-mi fac aparatul să scoată imaginea reală) un fel de roșu închis cu tendința spre culoarea ciocolatei și toate astea... cu SFECLĂ ROȘIE!

Da, da - și nimeni nu ghicește din ce este făcut pentru că nu se simte deloc sfecla, dar poftim încă o modalitate de alimentație sănătoasă pentru copilași, Sofia l-a apreciat foarte mult, chiar prea mult :) Iese un chec perfect - moale, aromat, fraged, ciocolatos și puțin umed... vis!

Recomandare specială - lăsați checul să se răcească complet, va avea textura și gustul complet. Este bun și cald, dar puțin mai umed.

Ingrediente

Ulei de floarea-soarelui
0.5 pahare
aici paharul este de 250ml la toate ingredientele
Zahăr
1.5 pahare
   
Piure de sfeclă roșie
400 g
aici am folosit 3 sfecle medii
Ciocolată neagră/amăruie
50 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Făină albă calitate superioară
2 pahare
   
Praf de copt
10 g
1 plic
Bicarbonat de sodiu
0.25 lingurite
   
Cacao pudră
2 linguri
   
Sare
0.5 lingurite
   

Pași de urmat

Pas 1

Sfecla se fierbe și se curăță.

Chec "Red Velvet" (de post) - Pas 1
Pas 2

Se trece prin blender să fie ca un piure.

Chec "Red Velvet" (de post) - Pas 2
Pas 3

Într-un bol amestecați zahărul cu uleiul, adăugați sfecla roșie, vanilia și ciocolata tăiată bucățele mici.

Chec "Red Velvet" (de post) - Pas 3
Pas 4

Într-un alt bol amestecați restul de ingrediente uscate.

Chec "Red Velvet" (de post) - Pas 4
Pas 5

Și combinați compoziția de sfeclă cu cea de făină-cacao - amestecați cu mixerul sau telul.

Chec "Red Velvet" (de post) - Pas 5
Pas 6

Și gata - uitați ce aluat frumos avem.

Chec "Red Velvet" (de post) - Pas 6
Pas 7

Se toarnă într-o formă de chec simplă, așternută cu hârtie de copt și îl puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 45 de minute.

Chec "Red Velvet" (de post) - Pas 7
Pas 8

După acest timp faceți testul scobitorii, dacă iese curată îl scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet în tavă.

Chec "Red Velvet" (de post) - Pas 8
Pas 9

Taiați și savurați cu toată familia :)

Poftă Bună!

Chec "Red Velvet" (de post) - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

eduardu
Eduardu (eduardu) 28 Jul 2017, 18:24

L-am facut dar nu de post. Am pus 2 oua,50 gr unt si o cana de iaurt in locul uleiului din reteta! A iesit foaaarte bun! Mai ales ca stiu cat de sanatoase si nutritive sunt pt copii legumele bogate in pigment si prezentate sub o forma greu de refuzat- chec!!! :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MihaelaAlexe269
Mihaela Alexe (MihaelaAlexe269) 01 Feb 2017, 18:06

Lena,multumesc mult pentru reteta!Este delicios,l-am facut de multe ori,chiar si ca blat de tort. Cand il fac chec,adaug in el un borcan de 400gr de gem de visine si bucatele de ciocolata neagra. Este super delicios asa si seamana la gust cu prajitura casei cu visine.Fata mea a crezut ca am cumparat acea prajitura cand a mancat,dar a zis: a ta e muult mai buna!:)

Am mai incercat multe retete,toate foarte bune,iti multumesc pentru toate,pentru munca ta!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Mihaela Alexe (MihaelaAlexe269) 02 Feb 2017, 15:15

Cu mare placere!

Zooey
Zooey 26 Mar 2016, 11:24

Lena, esti extraordinara! Am incercat si reusit atatea retete de la tine, incat vreau sa ti multumesc! Sa vedem ce succes am si la acest chec :)

susulina
simona andreea (susulina) 20 Dec 2013, 17:07

Astazi am facut-o, minunata, eu am copt sfecla, imi place mai mult coapta si la salata , nu se simte niciun gust de sfecla, am pus doar 1 pahar de zahar pt ca mie imi place mai putin dulce, e foarte buna, ciocolatoasa, moale si crocanta deasupra, am lasat-o vreo ora jumate pentru ca la mijloc inca era moale si asa procedez la prajiturile de post si nici cuptorul meu nu e prea grozav

Poza mea pentru rețetă:
aldorna
aldorna 19 Mar 2013, 21:16

pot sa scot bicarbonatul din receta??? Ai mei nu suporta bicarbonatul de sodiu... 

lena
Elena (lena) aldorna 19 Mar 2013, 21:19

Cred ca da, incearca.

Alma Camelia
Alma Camelia 01 Jan 2013, 03:19

Inca o reteta reusita ! Insa am facut cateva schimbari . Am inlocuit o lingura de cacao cu una de praf de roscove si am pus mai putin zahar (1 pahar).Am copt compozitia intr-o tava de sticla termorezistenta si am obtinut o prajitura pe care am acoperit-o cu o glazura de ,, ciocolata'' (4linguri zahar, 3 lg apa, 2 lg jumatate ulei,2 lg praf de roscove, 1 lg cacao amestecate si puse pe foc mic pana s-a ingrosat).Decorata cu paiete de ciocolata albe si maro a devenit o aspectuoasa si gustoasa prajitura pentru Revelion.2013 sa va fie un an exceptional, cu multe realizari memorabile si in domeniul culinar !

anad
anad 17 Dec 2012, 08:09

Este excelent, usor de facut.Nu as fi crezut ca sfecla rosie poate si astfel de intrebuintari. Felicitari . Si nu in ultimul rand spor la treaba acum inainte de sarbatori

Nota mea pentru rețetă:
AMV
Adriana (AMV) 09 Dec 2012, 23:03

Mie imi place sfecla, tpcmai ce am facut un bors dcu ea si are o culoare superba rubine. Si cand ma gandesc ca in copilarie nici nu ma uitam la ea ... dar pe atunci nu se auzise in jurul meu decat de sfecla la cuptor. Abia astept sa fac checul asta

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 09 Dec 2012, 18:22

niciodata nu m-am gindit ca cu sfeca rosie poate iesi asa ceva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Feicirati lena, eu inca nu am facut biscuitii cu suc de rosii, dar abia astept sa incerc si aceasta coptura.

P.S.Interesant, daca trimit sotu dupa sfecla, se duce????????????????????

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 09 Dec 2012, 19:18

Se duce daca ii foame :)

anamariau
anamariau 07 Dec 2012, 14:54

arata superb, felicitari!!!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile